El mes màgic de Lucía Martín-Portuguès

La sablista de l'equip nacional tanca un març excepcional amb tres medalles internacionals

Fencing isn’t real life. L'esgrima no és la vida real. La frase, escrita a mà en un paper penjat a la sala d'entrenament del Centre d'Alt Rendiment (CAR) de Madrid, fa somriure a Lucía Martín-Portuguès (1990, Madrid). “Per a mi significa que, si deixem de divertim, no sortiran les coses ben i que la realitat és el que està fora”, diu. Malgrat les hores d'entrenament, malgrat els sacrificis, hi ha un món més enllà de les parets vermelles i el so d'armes xocant. Una fuita en els dies durs, on la tensió i el cansament afloren, i un sòl ferm en els dies bons, aquests que últimament coneix tan bé.

I és que la sablista espanyola arriba d'un mes en el qual no li podrien haver anat millor les coses en les pistes. El 5 de març aconseguia la seva primera medalla internacional en la categoria absoluta, una plata en la Copa del Món d'Atenes, i amb prou feines 15 dies després, la segona, amb un bronze en la Copa del Món d'Istanbul. En menys de 24 hores, encara a Turquia, es tornava a pujar a un podi al costat de les seves companyes Araceli Navarro, Celia Pérez i Elena Hernández, aquesta vegada amb una plata històrica per ser el primer metall per equips que aconsegueix el sabre femení espanyol. Encara amb la ressaca de les grans cites mundials, va aconseguir un or en el Torneig Nacional de Rànquing que la col·loca líder nacional sènior. Tot en tres setmanes. Gairebé res.  

Després d'un març intens com a pocs, Martín-Portuguès torna de nou les instal·lacions del Consell Superior d'Esports, aquestes que l'han preparat per al seu millor moment de forma: la sala d'esgrima per a la tècnica i la tàctica, el gimnàs per al treball físic, les cabines per a la recuperació amb fisioterapeutes, psicòlegs… I torna també a la gent, als seus companys i companyes - del seu esport i d'uns altres, com les seves veïnes del bàdminton – els qui van celebrar els seus metalls amb l'alegria d'una petita família. “Ells també saben l'esforç que és. Va ser un èxit molt compartit” assegura la tiradora. I molt esperat, es podria afegir. Perquè aquest mes és solament el capítol més recent d'una aventura que ha canviat d'escenaris, ha viscut girs de guió, però que des de feia molt prometia un final feliç.  

La seva història comença amb una nena de 7 anys que va deixar el ballet per agafar un arma. Envoltada de nois, ja que el sabre femení estava naixent a Espanya, va créixer a l'una/a l'una que la disciplina. D'adolescent, amb 16 anys, va arribar a l'equip nacional i va canviar la seva sala del club per les pistes del CAR per ser la medallista mundial que és ara. En aquest temps ha aconseguit dos Campionats d'Espanya individuals absoluts (2009 i 2021) i ha escalat a poc a poc en el rànquing internacional, on es troba ja entre les 20 primeres.

Lucía Martín Portugués

No obstant això, com sol succeir en l'esport, no ha estat un camí lineal. Martín-Portuguès assenyala que hi ha hagut diversos punts d'inflexió que han portat a l'arma a aquesta explosió de resultats. “Crec que que, d'una banda, ha estat una inversió molt gran que Iberdrola ha fet en nosaltres i, per un altre, modificacions d'entrenament, d'entrenadors, de sistema… Des de fa dos o tres anys va començar a canviar tot”. Aquest clic que s'estava produint al seu al voltant va trigar una mica més a entrar en ella. “L'any passat, quan no vaig classificar pel Preolímpico, em vaig dir que calia enfocar-ho d'una altra manera”. La clau: fixar-se objectius de rendiment, no de resultats. “El resultat final és la conseqüència del rendiment”, afegeix.

Per això, el seu dia a dia no ha canviat després d'aquest històric mes de març. Els objectius es mantenen, diu, i treballa en el CAR amb el seu psicòleg perquè l'arbre dels podis permeti veure el bosc de l'esforç. “Et creus que quan et comencen a sortir els objectius tangibles, les medalles, vas a ser súper feliç de cop i no funciona així. Has de ser feliç durant tot el procés. Al final això és la guinda a tot el treball que fem diàriament”. Això no lleva que vulgui seguir sumant resultats, a nivell individual i per equips, això ho deixa clar. Però creu que el focus ha de ser el camí i no la meta.  “Hem de concentrar-nos en el com aconseguir-ho. Deixar de pensar en ‘vull aconseguir això’, perquè és centrar-se en el quin”, opina la sablista. “Tant de bo seguim així perquè hem fet el nostre treball”.

Tindran moltes oportunitats per demostrar-ho: una Copa del Món a Tunísia, un Gran Prix a Itàlia, l'Europeu de Turquia i el plat fort, el Mundial, que se celebrarà al juliol a Egipte. Per a aquest final de temporada que té per davant vol estar “a l'altura de la situació”. “No tenir por i ser valenta”, demana, a si mateixa, al futur i als campionats que estan per venir. I per a la seva vida, aquesta que queda fora de la sala d'entrenament cada vegada que es col·loca la careta? Lucía Martín-Portuguès desitja “tenir més paciència”. “Si t'esforces i ho treballes, tot arriba. Però cal donar-li temps perquè es desenvolupi”, afirma. Amb aquest anhel, recull el seu vestit i s'encamina al vestuari. Té classe de conduir. L'esgrima, les parets vermelles i el so d'armes xocant la seguiran esperant quan torni del món real.