Classificació Paralímpica Tòquio 2020

Logo JJ OO Paralímpics Tòquio 2020
 • ESPORTISTES I EQUIPS ESPANYOLS CLASSIFICATS PER Als JOCS PARALÍMPICS DE TÒQUIO 2020. Esports pendents de classificació; esports que no han aconseguit la classificació; terminis de classificació
 • Nombre de places obtingudes: 51 (Actualització: 18 de novembre de 2020)
 • ***Esports on ja s'han obtingut places nominals o la plaça per a Espanya

 

Atletisme*** (12 places)

Esportistes/Equips que han obtingut plaça nominal o la plaça per a Espanya:

 • 12 places

Les places atorgades al país venen definides pels esportistes que van aconseguir medalla en Campionat del Món d'atletisme a Dubai 2019, on els 6 esportistes que la van aconseguir van ser:

Atletisme

Adiatarou Iglesias (100m T12), Yassine Ouhdadi (5.000m T13), Kim López (pese T12), Héctor Cabrera (javelina T12), Meritxell Playà (longitud T11), Iván Cano (longitud T13), més 3 places més per al país per quarts llocs. Pel tercer i quart lloc obtinguts en la Marató de Londres per Gustavo Nieves i Alberto Suárez (Marató T11/12). IPC ha atorgat una plaça més al país.

PROCÉS DE CLASSIFICACIÓ FINS Als JJ.PP. 2021/OBSERVACIONS  (NPC = País)

Màxim per país, 45 places en proves masculines i 35 en proves femenines.

Obtenen una (1) plaça de classificació per al seu país els quatre (4) primers esportistes dels Campionats del Món de 2019 (Dubai, novembre) en cada prova de medalla en el programa Paralímpic de Tòquio 2020 (excloent la Marató)

Haver aconseguit una Marca Mínima d'inscripció (MES) en una competició reconeguda per World Per a Athletics, entre l'1 d'octubre de 2018 fins a l'1 d'agost de 2021 per a cadascuna de les proves individuals amb medalla en el Programa de Proves per a Tòquio 2021.

World Per a Athletics establirà un ránking de classificació de 24 mesos des de l'1 de

abril de 2019 fins a l'1 d'abril de 2021 per a cadascuna de les proves individuals amb medalla en el Programa de Proves per a Tòquio 2021, excepte para les proves de medalla de marató.

Per a Marató, aconseguixen una (1) plaça de classificació per a la seua NPC els dos (2) esportistes millor classificats en el Top 6 de cada prova de marató en el Programa Paralímpic de Tòquio 2021 que hagen aconseguit una MES en la Copa del Món de Marató de World Per a Athletics, que no hagen aconseguit una plaça de classificació per un altre mètode. També obtenen una (1) plaça de classificació per a la seua NPC els quatre (4) primers esportistes dels Campionats del Món de Marató de 2019 en cada prova de medalla en el Programa Paralímpic de Tòquio 2020 (Londres). En el cas que no se celebre una Copa del Món de Marató de WPA 2021, World

Per a Athletics emprarà en el seu lloc un Ránking de Classificació de Marató per a cadascuna de les proves de marató en el Programa de Proves de Tòquio 2020.

El Ránking de Classificació de Marató incorporarà totes les maratons reconegudes per WPA des de l'1 d'abril de 2019 fins a l'1 d'abril de 2021, excepte aquelles carreres en les quals la diferència de la inclinació entre l'eixida i la meta supere l'1:1000, açò és, 1 metro per quilòmetre.

Bàdminton
Bàdminton

Màxim de places de classificació que podrà concedir-se a un NPC és 21, onze (11) places per a proves masculines i deu (10) places de classificació per a proves femenines. Podran realitzar-se excepcions pel mètode d'Invitació de la Comissió Bipartida.

Assignació per Ránking. Publicació 1 d'abril de 2021.

Assignació per Invitació Comissió Bipartida. 

Bàsquet SR*** (2 places)

Equips que han obtingut plaça nominal o la plaça per a Espanya:

Bàsquet

- Equip espanyol femení

- Equip espanyol masculí

Màxim places per país, 1 masculí, 1 femení.

Es classifiquen directament els equips que aconseguisquen els primers llocs en el corresponent torneig masculí de cadascun dels següents Campionats Zonals de Bàsquet en Cadira de Rodes de la IWBF 2019, en el nostre cas 4 equips d'Europa IWBF, tant per a masculí com para femení. 

Boccia

La plaça de classificació d'equip o parelles és assignada al NPC, no a un esportista o equip a títol nominal.

En el cas de la classificació individual per la Llista del Rànquing Mundial la plaça és assignada a l'esportista a títol individual, no al NPC.

Boccia

Places: Màxim (1) plaça de classificació d'equip/parelles per a cada NPC en cadascuna de les proves de medalla d'Equips BC1/BC2, Pareja BC3 i Pareja BC4, i de dos (2) places de classificació per prova individual de medalla a aquells NPCs que classifiquen a un esportista exclusivament per al torneig individual.

Obtenen una (1) plaça de classificació de Parelles o Equips per als seus respectius Comités Paralímpics Nacionals les parelles i equips (excloent al país amfitrió) que queden primers en cadascun dels següents Campionats Regionals de Boccia de la BISFed 2019. (Campionat d'Europa a Sevilla, del 27 d'agost a l'1 de setembre)

També assignació per ránking.

 

Ciclisme*** (2 places)

Equips que han obtingut plaça nominal o la plaça per a Espanya:

 • Classe C1

 • Classe C1-C3

Obtenen una (1) plaça de classificació i fins al màxim dels contingents per regions, en el cas d'Europa 23 hòmens i 14 dones, aquells NPCs millor classificats en els Ránkings per Nacions, masculí i femení, que es tanquen el 31 de desembre de 2018.

Per a mantindre la plaça(s) assignada per este mètode, el corresponent NPC haurà d'inscriure almenys a un esportista per plaça per sexe assignada en una de les següents competicions:

Ciclisme

▪ Campionats del Món de Pista de

Ciclisme Paralímpic UCI 2019

▪ Campionats del Món de Carretera de

Ciclisme Paralímpic UCI 2019

▪ Cualquier Copa del Mundo de Carretera de Ciclismo Paralímpico UCI 2019

▪ Campionats del Món de Pista de

Ciclisme Paralímpic UCI 2020

▪ Les dos primeres rondes de la Copa del Món de Carretera de Ciclisme Paralímpic UCI 2021

Màxim de places de classificació que podrà concedir-se a un NPC és 21, 14 places per a proves masculines i 7 places de classificació per a proves femenina (Tàndem explica com 1 plaça). Podran realitzar-se excepcions pel mètode d'Invitació de la Comissió Bipartida.

Podran classificar-se per Ránking fins a 6 de juny de 2021

 

Esgrimisca SR

Màxim de places de classificació que podrà concedir-se a un NPC és 20, 10 places per a tiradors masculins i 10 places de classificació

Esgrima

para tiradores femeninos. Sistema de clasificación por Ránking, a 31 de mayo de 2021.

Futbol-5*** (1 Plaça)

Equips que han obtingut plaça nominal o la plaça per a Espanya:

- Equip espanyol masculí

Futbol

Màxim una plaça per país (Equip Masculí).

Assignació places. Campió del Món 2018, Campionat d'Europa 2019, 2 places, del 15 al 24 de setembre a Roma.

Goalball

El nombre màxim de places de classificació que podrà concedir-se a un NPC és una (1) plaça de classificació d'equip masculí i una

Goalbal

(1) plaça d'equip femení.

Places: Els tres primers del CM de 2018 (masculí i femení), Campió d'Europa masculí i femení (del 5 al 14 octubre en Rostock, Alemanya), 2 primers del ránking mundial, per a un total de 10 equips.

Halterofília Powerlifting

El nombre màxim de places de classificació que podrà assignar-se a un Comité Paralímpic Nacional és huit (8) places per a esportistes

Powerlifting

masculins degudament classificats i huit (8) places per a esportistes femenins. S'assigna a l'esportista a títol individual.

S'assigna per ránking,, fins al 27 de juny de 2021, els 8 primers esportistes de cada pes, i per Comissió Bipartida concedides per la World Per a Powerlifting i IPC (20 places en total)

Hípica

Plaza per al país, no a títol individual, excepte si és per Invitació de la Comissió Bipartida, que sí seria individual.

Hípica

Máx 4 places per país.

4 places als 3 primers classificats en el CM de 2018

4 places per als 7 primers països del ránking

4 places per al campió d'Europa

A nivell individual va per Ránking i Invitació Bipartida. La Llista del Rànquing Individual d'Hípica Paralímpica FEI que cobrix el període comprès entre l'1 de gener de 2019 i el 31 de gener de 2020 és un ránking individual elaborat sobre la base dels punts que un esportista acumule utilitzant com a màxim els sis (6) millors resultats obtinguts en Competicions Classificatòries d'Hípica Paralímpica de la FEI.

Haver aconseguit almenys una puntuació del seixanta-dos per cent (62%) en una prova individual o per equip en una Competició d'Hípica Paralímpica de la FEI de nivell 3* o superior celebrada entre l'1 de gener de 2019 i el 5 de juliol de 2021

Judo

Plaza a títol nominal.

Máx 13 places per país, 7 places masculines, 6 femenines.

Judo

Assignació de places per ránking mundial.

Obtenen una (1) plaça de classificació per al seu respectiu Comité Paralímpic Nacional els esportistes masculins i femenins B1 classificats fins al lloc vinté (20º) en la llista del Ránking Mundial de Judo 2020 que es tanque el 31 de maig de 2021.

Natació*** (24 places)

24 Places

Toni Ponce S5

Michelle Alonso SB14

Plaza al país, excepte les quals siguen per invitació.

El nombre màxim de places de classificació que pot assignar-se a un NPC és trenta-quatre (34) places de masculí i vint-i-huit (28) places de femení, d'un màxim de seixanta-dos (62) places de classificació per NPC.

Natació

La classificació és per MQS fins a l'1 d'agost de 2021.

Assignació places per CM, del 9 al 15 de setembre a Londres (2 primers de cada prova), per marca mínima i per Invitació Bipartida (fins a 15 d'abril 2021), total 340 masculines i 280 femenines.

Piragüisme*** (2 places)

2 places

Han aconseguit les places per al país per quedar entre els 6 primers esportistes en el CM de 2019:

Paracanoe

S'assigna al país. Màxim 9 places, 5 masculines i 4 femenines.

Les places vindran dels següents campionats:

 • 6 primers esportistes CM de 2019
 • 4 primers esportistes Copa del Món de 2021
Reme

La plaça s'assigna al país. El nombre màxim de places de classificació d'embarcacions que podrà concedir-se a un NPC és d'una (1)

Reme

embarcació per prova amb medalla per a una assignació màxima de quatre (4) places de classificació masculines i (4) quatre places de classificació femenines (excloent-se els timoners).

Es classifiquen per assignació de places en el campionat del món de rem de la FISA 2019, 25 d'agost a 1 de setembre (Linz-Ottensheim, Àustria) o les regates de Classificació Continental, 27-29 d'abril (Varese, Itàlia), una regata a celebrar en 2021 per a classificar, a més d'invitació Bipartida

Rugbi SR

Màxim un equip mixt per país.

Classificació:

 • Campió del món de 2018
 • 4 primers equips en el Campionat d'Europa, Divisió A

 

Rugbi
Taekwondo*** (1 plaça)

La plaça aconseguida per al país per haver quedat entre els 2 primers del ránking mundial de K43: Álex Vidal

Taekwondo

S'assigna plaça al país, no a l'esportista.

El nombre màxim de places de classificació que podrà concedir-se a un NPC és tres (3) places de classificació per a proves masculines i tres (3) places de classificació per a proves femenines d'un total de sis (6) places de classificació, sempre que totes estes places hagen sigut guanyades a través dels mètodes d'assignació de la llista del Ránking Mundial K44 i K43.

L'assignació de places serà per ránking mundial (12 masc i 12 femen de K44 i 6 masc i 6 femen de K43), per assignació en Europeu(2020, per determinar). Per als Tornejos Classificatoris Continentals d'Àsia i Europa, la plaça o places de classificació seran assignades a l'esportista

millor classificat en el rànquing d'eixe continent en la llista del Rànquing Mundial de World Per a Taekwondo de WT que es tanque l'1 de gener de 2021.

També poden obtindre plaça per invitació.

Tenis SR

La plaça s'assigna a l'esportista a títol nominal.

Assignació per ránking i per invitació.

Tenis

Classifiquen els primers quaranta (40) jugadors masculins, no classificats mitjançant un altre mètode, en el Rànquing Mundial en Individuals de Tenis en Cadira de Rodes que es tanque el 8 de juny de 2020.

Classifiquen les primeres vint-i-dos (22) jugadores, no classificades mitjançant un altre mètode, en el Rànquing Mundial en Individuals de Tenis en Cadira de Rodes que es tanque el 7 de juny de 2021.

Classifiquen els dotze (12) primers jugadors quad classificats en el Rànquing Mundial en Individuals de Tenis en Cadira de Rodes que es tanque el 7 de juny de 2021.

 

Tenis de taula*** (6 places)

Esportistes que han obtingut plaça nominal o la plaça per a Espanya:

6 places

 • Iker Sastre, classe 2
 • Álvaro Valera, classe 5
 • Jordi Morales, classe 6
 • Juan Bautista Pérez, classe 9
 • José Manuel Ruiz, classe 10
 • Eduardo Cuesta, classe 11

La plaça s'assigna a l'esportista a títol nominal.

Tenis de taula

El nombre màxim de places de classificació, per prova individual, que podrà concedir-se a un NPC és tres (3), per a un màxim de trenta-tres (33) places masculines i trenta (30) places femenines.

Assignació per Torneig de classificació mundial, campionat Europa des.2019 (el campió de cada prova), per invitació (fins a 15 de febrer de 2021) i per ránking (fins a 31 març de 2021)

Classes:

Masculí                             Femení

Classe 1-----4                         Classe 1-2---5

Classe 2---- -8                        Classe 3----- 6

Classe 3-----10                       Classe 4----- 6

Classe 4----- 8                        Classe 5----- 2

Classe 5----- 4                        Classe 6----- 2

Classe 6----- 7                        Classe 7----- 2

Classe 7----- 7                        Classe 8----- 1

Classe 8----- 10                      Classe 9----- 1

Classe 9----- 5                        Classe 10----- 2

Classe 10----- 5                      Classe 11----- 1

Classe 11----- 4

Tir amb arc

La plaça s'assigna al NPC, no nominal, excepte la invitació.

El nombre màxim de places de classificació que un NPC pot obtindre està basat en la taula de més baix. Aquell NPC els esportistes del qual hagen obtingut una plaça com a campió del món en individual i mixt (en cada sexe) en 2019 podrà demanar com a màxim una plaça més addicional de contingent. Podran fer-se excepcions a través del mètode d'assignació per Invitació de la Comissió Bipartida.

Tir amb arc

Image removed.

Assignació de places segons resultats Campionat d'Europa i Campionat del Món. En el cas que no se celebre un Torneig Continental Classificatori o que no s'oferisca una prova de medalla en un Torneig Continental Classificatori en concret, la plaça (o places) de classificació

serà assignada en el Torneig Classificatori Mundial de 2021.

En el cas que no se celebre el Torneig Mundial de Classificació, o que no s'oferisca una prova de medalla en ell, les corresponents places seran assignades als NPCs millor classificats en el Ránking Mundial de World Archery, a data 1 de juliol de 2021, fins a un màxim d'una plaça per

NPC, per prova de medalla, sempre que no s'hagueren classificat per a eixa categoria mitjançant un altre mètode.

Tir olímpic*** (1 plaça)

Plaza per al país, aconseguida en la Copa del Món de Chateauroux de 2018 per: Juan Saavedra, modalitat de 50m carabina lliure tendit R6 

La plaça s'assigna al país.

El nombre màxim de places de classificació que podrà assignar-se a un NPC és dotze (12), amb un màxim d'huit (8) places per a qualsevol dels sexes.

Tir

Assignació de plaça directa en els Campionats del Món de World Shooting Per a Sport (WSPA) 2018 i 2019, i en les tres Copes del Món de World Shooting Per a Sport (WSPA) que hi haurà en 2018/2021 i que seran designades com a Classificatòries per als Jocs Paralímpics de Tòquio 2021. Solament podrà obtindre plaça de classificació si el resultat iguala o supera la Marca/Puntuació Mínima de Classificació (MQS) d'eixa prova de medalla, entre l'1 de gener de 2018 i el 15 de juliol de 2021.Tota plaça que no puga ser assignada a causa d'esta restricció serà assignada a través del Mètode d'Invitació de la Comissió Bipartida. Les places d'assignació directa són atorgades en orde cronològic en cadascuna de les competicions. Un esportista solament podrà aconseguir una (1) plaça de classificació per al seu Comité Paralímpic Nacional. El nombre màxim de places de classificació que un NPC podrà obtindre per prova de medalla al llarg de totes les competicions classificatòries és tres (3).

Les places d'assignació directa són específiques per al sexe del que es tracte i classifiquen per a ser inscrits en la prova de medalla del programa dels Jocs Paralímpics de Tòquio 2020 on fóra originàriament aconseguida eixa plaça. Els esportistes podran ser inscrits en proves addicionals, sempre que hagen aconseguit una Marca/Puntuació Mínima de Classificació (MQS) en la corresponent prova de medalla en almenys una (1) Competició Reconeguda de WSP

Triatló

Pel que fa a Rio s'ha augmentat en dos el nombre de proves per a este esport a Tòquio, quedant 4 proves per a hòmens i 4 per a dones.

La plaça de classificació és assignada al Comité Paralímpic Nacional (NPC) no a un esportista a títol nominal.

Triatló

El nombre màxim de places de classificació que podrà concedir-se a un NPC és dos (2) places de classificació per prova de medalla d'un màxim total de setze (16) places de classificació. Podran concedir-se excepcions a través del mètode d'Assignació per Invitació de la Comissió Bipartida.

Classificació per ránking i per invitació.

Plaza per Rànquing a determinar la data de tancament en 2021

Voleibol assegut

Màxim 1 equip per país, masculí i femení.

Voley

Classificació per Campionat del Món, Campionats Zonals, ránking i invitació.