Setmana Europea de l'Esport

La Setmana Europea de l'Esport (SIGUEU), iniciativa de la Comissió Europea per a combatre el sedentarisme, es va celebrar de forma simultània en tots els països membres de la UE i uns altres de la resta del continent que s'han anat sumant des de 2015, arribant a adherir-se fins a 41 països en l'edició de 2021.

 

El objectiu és implicar a tots els estaments socials perquè realitzen una o diverses accions que fomenten l'activitat física i bons hàbits alimentaris entre la població.

En esta edició de 2021 volíem que la SET d'Espanya tornara a batre els registres de  participació en les activitats promogudes per les entitats relacionades amb l'esport en la lluita contra l'alifac de l'obesitat i el sedentarisme creixents, a favor d'una vida saludable basada en l'exercici físic i l'alimentació adequada.

Per a açò es va cridar a l'acció a:

 1. COMUNITATS AUTÒNOMES.
 2. MUNICIPIS.
 3. CENTRES EDUCATIUS.
 4. CENTRES ESPORTIUS.
 5. UNIVERSITATS.

En esta edició, en la qual s'ha patit encara el risc de contagi per COVID, no ens ha paregut encara oportú promoure grans esdeveniments massius com en les edicions prèvies a la pandèmia però vam voler animar-los al fet que seguiren col·laborant amb esta iniciativa de promoció de l'esport i dels hàbits de vida saludables per tres vies diferents:

1. DIRIGIDA A TOT EL MOVIMENT ESPORTIU

La realització i registre d'esdeveniments esportius participatius. Amb l'objectiu de realitzar un seguiment de l'impacte de la SET, tal com demana la UE, el CSD va oferir una plataforma de registre on els esdeveniments esportius que es realitzen en el marc de la SET, poden ser inscrits. El registre d'un esdeveniment permetia al seu organitzador rebre, per a la seua utilització, el segell oficial #BEACTIVE i el nou logotip del CSD que identifiquen eixa acció com a activitat de la SET.

Una vegada emplenat el registre, després de pujar una foto representativa de l'esdeveniment, el sistema expedix automàticament un diploma de participació en el qual apareixen les dades d'inscripció al costat de la foto enviada. Encara que la foto s'havia de pujar necessàriament després de la celebració de l'esdeveniment, recomanem que el registre de l'activitat es faça amb antelació perquè puga tindre difusió prèvia.

2. DIRIGIDA Als MUNICIPIS

Promovent la participació dels seus municipis en el concurs Municipios #BEACTIVE per l'esport:

Se va convidar a realitzar un vídeo curt (al voltant de 1’30”), explicant tot l'esport que es pot fer en el seu municipi, destacant els seus atractius especials, si els hi haguera, ja siga tant en instal·lacions de l'Ajuntament com en instal·lacions privades o aprofitant el seu entorn natural. Hem premiat als millors, dividits en diferents categories en funció de la seua població:

1.           Municipis de fins a 5.000 habitants (6829) (3 premis)

2.           Municipis de 5001 fins a 20.000 habitants (889) (3 premis)

3.           Municipis de 20.001 fins a 100.000 habitants (1150) (3 premis)

4.           Municipis de 100.001 fins a 500.000 habitants (57) (3 premis)

 

En este enllaç trobarà els detalls de participació i les bases del concurs:

3. DIRIGIDA A CENTRES EDUCATIUS, CENTRES DE TREBALL I CANDIDATS A l'HEROI LOCAL

PREPARANT LES CANDIDATURES ESPANYOLES Als #BEACTIVE AWARDS PER A 2022!

Cada any es convoquen els premis #BeActive atorgats per la Comissió Europea i dividits en 3 categories: al Millor Centre Educatiu, a l'Héroe Local i al Millor Lloc per a Treballar en relació a la potenciació d'iniciatives per a la millora de l'activitat física i l'esport, estan dotats amb 10.000 euros en cada categoria per als guanyadors i amb 2.500 euros per als finalistes (quantitats de l'any 2021 que previsiblement es confirmaran en 2022). Las candidatures es poden enviar a la bústia infosed@csd.gob.es utilitzant el format establit i que en 2021 tenia els següents condicionants:

Los candidats a heroi local deuen majors de 18 anys.

No seran elegibles projectes en fase de desenvolupament però si els que han iniciat la seua execució encara que no hagen conclòs.

La convocatòria sol eixir al juliol pel que les sol·licituds hauran de ser enviades al CSD abans de juliol de 2022 per a poder ser revisades pel CSD abans del seu enviament.

L'idioma de la sol·licitud era preferiblement l'anglés, per això no es van traduir.

Los guanyadors han sigut seleccionats sobre la base dels següents criteris:

1.    Rellevància del projecte (0-35 punts): segons este criteri, els projectes s'avaluaran en funció de la mesura en què contribuïsquen a l'objectiu general de recolzar l'adopció d'un estil de vida actiu, tenint també en compte les prioritats de la CE sobre igualtat de gènere, iniciativa Estile de vida saludable per a tots i esport verd;

2.    Qualitat del projecte (0-35 punts): baix este criteri, els projectes seran avaluats d'acord amb la qualitat del disseny general de les activitats descrites i la metodologia utilitzada per a implementar-les;

3.    Impacte del projecte (0-30 punts): baix este criteri, els projectes seran avaluats sobre la base de l'impacte i sostenibilitat de les activitats descrites; la mesura en què les activitats es duran a terme també després de la finalització del projecte, inclòs l'impacte del projecte en els participants i les seues comunitats.

Les candidatures s'han d'enviar a la bústia infosed@csd.gob.es utilitzant el format establit en els següents enllaços (quan isca la convocatòria de 2022 s'actualitzaran):

 
Se haurà d'emplenar la següent Declaración de Honor:
 
Puede ampliar informació en els següents enllaços però recorde que la sol·licitud només pot ser tramitada a través del CSD ( infosed@csd.gob.es):

GALA D'ENTREGA DE TROFEUS CSD-BEACTIVE.

Los trofeus es van entregar en una Gala de Reconeixement a la participació en la SET-21 a la qual van assistir, al costat dels guanyadors, altes autoritats del CSD, influencers, ambaixadors de la SET-21 i representants de les entitats col·laboradores la participació de les quals ha sigut clau per al bon desenvolupament d'este esdeveniment. Esta gala va tindre lloc en la seu del CSD el passat 19 de novembre, després de la qual es va oferir un vi espanyol a tots els assistents. Prèviament, es va realitzar una visita guiada a les instal·lacions del CAR de Madrid amb els homenatjats en la Gala..

Els nostres valors: Compromís, respecte,  inspiració, integritat, esforç i exemplaritat.

Ambaixadors de la SET 2021

Rubén García

Rubén Garcia és conegut en Instagram en @rvbengarcia amb més de 300.000 seguidors, recognoscible per la seua eterna badana en el front i el seu cos de portada de Sport Life. Este gerundés de 27 anys és en realitat un graduat en Enginyeria Biomèdica amb un master en Monitoratge d'Assajos Clínics i un altre en Màrqueting Farmacèutic. Durante anys va compaginar el seu treball d'oficina en una companyia farmacèutica i en una multinacional dedicada a gestionar assajos clínics en oncologia, amb el seu blog de viatges i el seu compte d'Instagram com influencer de fitness.  

Durant la pandèmia, va decidir deixar el seu treball en el món de l'enginyeria biomèdica per a apostar per la seua passió per l'esport, amb la seua formació com a tècnic de fitness, en nutrició i suplementación esportiva. Durant la quarantena, vam poder seguir els seus entrenaments diaris en directe i les seues receptes de cuina saludable, servint de motivació i inspiració per a moltes persones que no feien esport o es cuidaven i de les quals ja eren apassionats del món fitness com ell. Ahora acaba d'eixir a la llum la seua nova App BejaoFit

 

 

Francisco Cubelos Sánchez

Francisco Cubelos Sánchez (Talavera de la Reina, 8 d'octubre de 1992) és un esportista espanyol que competix en piragüisme en la modalitat d'aigües tranquil·les.

Ganó tres medalles en el Campionat Mundial de Piragüisme, en els anys 2018 i 2019, i cinc medalles en el Campionat Europeu de Piragüisme entre els anys 2012 i 2018.

Participó en els Jocs Olímpics Londres 2012, obtenint el seté lloc en la prova de K-1 1000 m.

 

 

 

Roxana Daniela Popa Nadelcu

Roxana Daniela Popa Nedelcu (nascuda el 2 de juny de 1997 en Constența ) és una gimnasta artística espanyola d'origen romanés que ha representat a España en totes les seues competicions internacionals. Popa va entrar en contacte per primera vegada amb la gimnàstica en la seua Romania natal, on hi ha una llarga tradició en l'esport, i allí va tindre el seu entrenament inicial.  Ara, entrena en el Centre Nacional de Formació d'Espanya (CARD) i forma part de l'EGAD Els Cantos Alcorcón de Madrid. Els seus millors esdeveniments són el salt i l'exercici en el sòl.

Ha accedit a col·laborar amb la promoció de la SET-21 transmetent la seua passió per l'esport.

 

 

 

Rafael Nogués Martínez

Licenciado en Educació Física. INEF Madrid 1985-90.

Catedràtic d'Ensenyament Secundari en Educació Física (2010).

Profesor de Educación Física en el I.E.S. Blasco Ibáñez de Cullera (1991- hasta la fecha).

Tècnic Superior en Dietètica (2013).

Finalista en els premis NAOS 2015 del Ministeri de Sanitat, Servicis Socials i Igualtat, a la promoció de l'activitat física en l'àmbit escolar amb el projecte: “L'escola promotora d'hàbits saludables, una experiència en l'I.I.S. Blasco Ibáñez de Cullera”.

Responsable de l'obtenció del distintiu de qualitat de centres docents "Segelle Vida Saludable" en 2017 a l'IES Blasco Ibáñez, atorgat pel Ministeri d'Educació, Cultura i Esport.

Coautor del llibre al costat de Javier Miñano Espín. “Activitat física i esport. Claus per a una vida sana. El complement ideal per a la medicina del segle XXI”. 2019. Editorial Cercle Rojo.

Autor del llibre. “Activitat Física, alimentació i salut. Guia per a estudiants de secundària i batxillerat”. 2020. Editorial Educàlia.

Creador del Canal de You Tube al desembre de 2019: “ACTIVITAT FÍSICA, ESPORT, EXERCICI FÍSIC I SALUT”.  Canal que té per finalitat aportar vídeos amb continguts pràctics i teòrics per a divulgar els beneficis de l'activitat física i l'esport per a la salut. Dirigit a tota la població i especialment als jóvens.

Hasta juny de 2021 ha publicat 152 vídeos i té 3150 subscriptors.

Edicions anteriors de la Setmana Europea de l'Esport

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2021:

En esta setena edició de la Setmana Europea de l'Esport es va optar per no promoure nombrosos esdeveniments multitudinaris, com era nostre costum en temps pre-pandèmia, a causa de la vigència del risc de contagi en España a pesar de la vacunació massiva que s'ha pogut dur a terme en el nostre país. Encara així, hem pogut registrar una quantitat important d'activitats (191) que des de tota la geografia nacional s'han pujat a la nostra plataforma.

Hemos volgut seguir sent prudents i per açò hem organitzat un únic gran esdeveniment, la BEACTIVE NIGHT  dels Palmells de Gran Canària, que va ser tot un èxit d'assistència, en el qual els visitants van poder practicar molt diverses modalitats esportives en un ambient festiu. Este vídeo il·lustra el que s'ha fet amb la inestimable col·laboració de l'Ajuntament de Las Palmas de Gran Canària.

También hem reptat als Municipis d'Espanya al fet que ens enviaren un vídeo d'al voltant de 1’30” que reflectira l'oferta esportiva del seu poble o ciutat classificats en quatre categories diferents en funció de la seua població i hem rebut 63 propostes d'alta qualitat de les quals us deixem una mostra a continuació. Esperem que estes imatges ens motiven per a mantindre'ns actius aprofitant els recursos que els municipis posen a la nostra disposició.

 

San esteban de Gormaz:

El Casar:

Teruel:

 

Pamplona:

 

Cartagena:

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2020:

La aparició de la Covid-19 va suposar la restricció de l'activitat esportiva a Espanya, especialment a la fi de setembre, després de l'estiu, en el qual el nombre de contagis i defuncions estava incrementant-se diàriament. Açò va suposar l'anul·lació de tots els esdeveniments participatius que es pogueren haver plantejat, inclòs el que volíem haver celebrat a Gijón, que va haver de transformar-se en qüestió de dies en una filmació a porta tancada de les master class que teníem previst haver fet en una zona cèntrica i pròxima a la platja de Sant Lorenzo.

En el seu lloc plantegem la participació en un curs de foto i vídeo al que es van presentar algunes obres de gran qualitat però, com va ocórrer amb la resta d'esdeveniments presencials, la gala d'entrega de premis també va haver de ser suspesa, sent enviats els trofeus als seus respectius destinataris per correu postal.

Tenemos posades les nostres esperances en la vacunació massiva que ens permeta tornar a celebrar la SET com de costum, amb gran participació de tot el sector esportiu.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/D0LTlzrcOEk.jpg?itok=VENDuaxH","video_url":"https://youtu.be/d0ltlzrcoek","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Adaptable)."]}

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2019:

La cinquena edició de la Setmana Europea de l'Esport es va celebrar del 23 al 30 de setembre de 2019. En el nostre país es va inaugurar el 21 de setembre en el Centre d'Alt Rendiment de Madrid amb una Jornada de portes Obertes en la qual van participar més de mil persones. Del 23 al 27 de Setembre es van celebrar esdeveniments de promoció amb activitats esportives en municipis, col·legis, universitats, hostiptales, clubs esportius, centres de treball, museus, etc. La Setmana es va tancar amb la celebració de dotze #BEACTIVE NIGHTS en diferents espanyoles destacant la de Ciudad Real la nit del 28 al 29 de Setembre.  Hay que destacar que en esta edició s'han registrat més del doble de les activitats pujades a la plataforma de la Setmana Europea de l'Esport de les quals es van pujar en l'edició anterior, mostra del compromís creixent de les entitats esportives amb esta iniciativa. En este vídeo pots descobrir com va ser la BeActive Night de Ciudad Real.

Duplicamos el nombre d'activitats desenvolupades del 23 al 30 de setembre pujades a la plataforma respecte a l'any  anterior: de les 336 activitats registrades en 2018, passem a un total de 682 activitats en 2019. Segons les dades de l'Agència Executiva d'Educació, Audiovisual i Cultura –EACEA-, Espanya ha sigut el país amb major impacte en les xarxes socials dels 42 països participants amb el 23%, seguit pel Regne Unit amb el 17,4%.

Se van organitzar 12 ESDEVENIMENTS #BEACTIVE amb el suport directe del CSD en tot el territori espanyol. Se van comptabilitzar més de 340.000 participants. Van participar 16 de les 17 Comunitats Autònomes que formen el nostre país.

 • {"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/0Op4X4riWg0.jpg?itok=5AJ5sLAO","video_url":"https://youtu.be/0op4x4riwg0","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Adaptable)."]}

   

  {"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/4Cw0C1oauKU.jpg?itok=uGD-HqlE","video_url":"https://youtu.be/4cw0c1oauku","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Adaptable)."]}

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2018:

  La quarta edició de la Setmana Europea de l'Esport es va celebrar del 23 al 30 de setembre de 2018 i la inauguració oficial a nivell europeu va tindre lloc a Viena, Àustria. A nivell nacional es va inaugurar el 23 de setembre en l'Esplanada del Rei de Madrid Ric. Posteriorment, es va traslladar el Sport Village a València, on es va celebrar una vetlada #beactive (o “beactive night”) la nit entre el 29 i 30. En esta edició, des del 24 al 28 es va posar en marxa la caravana #beactive que, eixint de Madrid i tenint com a destinació final València, del 24 al 28 de setembre es va detindre en les localitats de Tarancón, Conca, Sarrión (Terol), Tortosa i Castelló.

  {"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/6al1-Nu0nzY.jpg?itok=fj3vZJV6","video_url":"https://youtu.be/6al1-nu0nzy","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Embedded Video (Adaptable)."]}

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2017:

  La tercera edició de la Setmana Europea de l'Esport es va celebrar del 23 al 30 de setembre de 2017 i la inauguració oficial a nivell europeu va tindre lloc en Tartu, Estònia. A nivell nacional, el CSD va celebrar una vegada més un acte en la Plaça de Colón amb diverses demostracions esportives.

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2016:

  En 2016 es va celebrar la segona edició de la Setmana Europea de l'Esport amb el principal objectiu de promoure la participació en  l'esport i l'activitat física en tota Europa. A nivell nacional, el CSD va celebrar un acte de nou en la Plaça de Colón amb diverses demostracions esportives.

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2015:

  La primera Setmana Europea de l'Esport, cofinançada a través dels Programes Erasmus + de la Comissió Europea, es va celebrar del 7 al 13 de setembre de 2015. La Plaça de Colón de Madrid va acollir diferents demostracions esportives.