Clubs i jugadores de bàsquet firmen en el CSD l'acord sobre el contingut del nou Conveni Col·lectiu de la Lliga Femenina

Pilar Alegria: “És una primera pedra amb la qual fem un pas clar en la professionalització i en la millora de les condicions laborals de les jugadores"

Víctor Francs: “Este acord és un compromís valent, ambiciós i generós i contribuïx a consolidar la influència creixent de l'esport femení en la nostra societat”

 

Madrid, 30 de novembre de 2023.- L'Associació de Clubs de la Lliga Femenina Endesa i l'Associació de Jugadores de Bàsquet han firmat este dijous, en el Consell Superior d'Esports (CSD), l'acord sobre el contingut del Conveni Col·lectiu de la competició, amb el qual comencen els tràmits legals per al seu registre.

La presidenta de l'Associació de Clubs, Carmen Muguruza, i la presidenta de l'Associació de Jugadores de Bàsquet (AJUB), Lucila Pasqua, han sigut els qui han firmat l'acord en un acte en el qual han estat presentes la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegria; el president del CSD, Víctor Francs; i la presidenta de la Federació Espanyola de Bàsquet (FEB), Elisa Aguilar.

“Vull reconéixer-vos, felicitar-vos i agrair-vos perquè després d'eixes converses es pot firmar este important acord. És una primera pedra amb la qual fem un pas clar en la professionalització i en la millora de les condicions laborals de les nostres esportistes i és un camí pel qual cal seguir transitant”, ha assegurat la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegria.

La ministra ha recordat que des del Govern “es va a seguir treballant amb federacions i clubs per a millorar la presència de la dona en totes les disciplines esportives i en tots els àmbits de l'esport”.

“Esta és la filosofia que hem volgut plasmar en la nova Llei de l'Esport”, ha recordat.

Per la seua part, el president del CSD, Víctor Francs, ha manifestat que “este acord és un compromís valent, ambiciós i generós”.

“El seu contingut suposa una etapa més en el camí cap a la plena igualtat d'oportunitats i impulsa la professionalització de les estructures dels clubs femenins amb l'horitzó d'un conveni col·lectiu que garantisca unes condicions laborals òptimes per a les esportistes. A més, contribuïx a consolidar la influència creixent de l'esport femení en la nostra societat”, ha afegit.

 

Millora en les condicions laborals

L'acord sobre el contingut del Conveni Col·lectiu establix un salari mínim per a les jugadores de 16.000 euros bruts anuals i jornada completa. En ell també s'inclouen qüestions relatives al model de contracte que usaran clubs i jugadores i s'establixen majors garanties en matèria de vacacions, descansos, reglament disciplinari o prevenció de l'assetjament.

Lucila Pasqua ha destacat que “este acord suposa la primera pedra per a la professionalització i la igualtat real entre hòmens i dones en el bàsquet”.

“Amb ell es garantix un marc estable per a les jugadores. És un dia per a agrair a totes les persones que ens han recolzat, acompanyat i que seguiran fent-ho perquè este no és el final, és un principi de treball conjunt”, ha indicat.

Per a Carmen Muguruza, “este acord ratifica el treball intens i conjunt que venen fent clubs i jugadores durant anys”. “No tindria cap sentit que açò fóra el final del trajecte; és solament la primera parada. Estic il·lusionada que el bàsquet femení seguisca creixent i representant els valors que ens han portat fins a ací: respecte, capacitat d'arribar a acords i ambició per aconseguir una societat millor”, ha assenyalat.

“El pas que hui donem és imprescindible i probablement un dels més importants que anem a donar”, ha apuntat la presidenta de la FEB, Elisa Aguilar, qui ha destacat que “la firma de l'acord sobre el contingut del Conveni Col·lectiu suposa una fita transcendental per al desenvolupament del bàsquet femení a Espanya”.

“Un nou conveni que vé a millorar les condicions d'aquell que de forma pionera va tindre el nostre esport fa alguns anys, però que ara arriba integrat en una estratègia de consolidació del bàsquet femení que ja no té marxa arrere”, ha assegurat.

Segons Elisa Aguilar, que ha agraït al CSD el seu suport i la seua aposta per l'esport femení, la Lliga Femenina Endesa és “cada vegada més forta, més competitiva i millor a tots els nivells, i amb esta nova ferramenta, transcendental per a la regulació de les relacions laborals entre les jugadores i els clubs, va a continuar creixent exponencialment”.

 

Enllaç de descàrrega de fotografies: https://www.flickr.com/photos/149228308@N03/with/53366106303/