María Vicente: “Ser dona en l'esport significa obrir camins i trencar barreres”

El CSD/SD inicia este dilluns una sèrie d'accions commemoratives del Dia Internacional de la Dona
  • El Consell Superior d'Esports (CSD/SD) inicia este dilluns una sèrie d'accions commemoratives del Dia Internacional de la Dona.

  • De dilluns a divendres, l'organisme difondrà cinc entrevistes amb les atletes María Vicente i Aauri Bokesa, la B-girl Ana Ortega ‘Furia’, la triatleta Eva Moral i la jugadora de rugbi Patricia García.

  • A més, el CSD/SD organitzarà el 8 de març una jornada que inclourà una xarra-col·loqui i la instal·lació de diferents estacions esportives com a expressió de la lluita per la igualtat en l'esport.

Madrid, 3 de març de 2025.- El Consell Superior d'Esports (CSD/SD) inicia este dilluns, amb la difusió d'una entrevista a l'atleta María Vicente, una sèrie d'accions commemoratives del Dia Internacional de la Dona, que s'estendran fins al 8 de març amb l'organització d'un acte i una jornada esportiva oberta al públic general en la seu de l'organisme.

Com a expressió de la lluita per la igualtat en l'esport, el CSD/SD donarà veu des d'este dilluns a les atletes María Vicente i Aauri Bokesa, la B-girl Ana Ortega ‘Furia’, la triatleta Eva Moral i la jugadora de rugbi Patricia García, els qui seran així mateix les protagonistes este dissabte d'un col·loqui en la seu de l'organisme.

Durant aquest, totes elles reflexionaran sobre la igualtat de gènere i l'empoderament de la dona i exposaran quins són els principals desafiaments en el seu dia a dia. Precisament, aqueixos són els eixos de l'inspirador relat amb el qual María Vicente obri este dilluns esta sèrie d'entrevistes amb les quals el CSD/SD vol subratllar el seu compromís amb la igualtat en l'esport.

“Ser dona en l'esport significa obrir camins, trencar barreres i demostrar que l'esforç i el talent no tenen gènere. Per això el lideratge femení en l'esport no és només competir. És demostrar que les dones som protagonistes de la nostra pròpia història”, assegura María Vicente.

Des de la seua experiència personal, l'atleta espanyola destaca en l'entrevista que “la dona i l'esport estan estretament units” i que valors com la perseverança, la constància i l'empoderament són fonamentals per al creixement individual i col·lectiu de les dones. “Estem propiciant un canvi, si bé encara fa falta lluitar i continuar treballant”, assenyala.

Les dones representen actualment a Espanya el 25% de les llicències, un percentatge que segueix lluny de la plena igualtat, encara que des de 2018 s'està experimentant una dinàmica positiva. El nombre de llicències femenines ha passat de 888.617 en 2018 a 1.061.489 en 2023. És la primera vegada, de fet, que hi ha més d'un milió de dones federades al nostre país.

“En l'atletisme, almenys, les dones estem creixent moltíssim. En l'últim campionat aconseguim la igualtat amb els homes quant a participació i els resultats són excel·lents”, afirma María Vicente, una de les més fermes realitats de l'esport espanyol, en ser preguntada pels avanços positius dels quals està sent testimoni.

L'entrevista a María Vicente ja es troba disponible en el canal de Youtube i xarxes socials del CSD/SD: https://www.youtube.com/watch?v=sratmesgnrg

 

El compromís per la igualtat en l'esport

Amb motiu del Dia Internacional de la Dona, este dissabte 8 de març el CSD/SD organitzarà un acte institucional que inclourà un col·loqui entre les esportistes Aauri Bokesa, Ana Ortega ‘Furia’, Eva Moral, María Vicente i Patricia García i la instal·lació de diverses estacions esportives perquè xiquetes, xiquets, joves i adolescents puguen practicar esport al costat dels seus referents.

Esta activitat, oberta al públic general, clausurarà una jornada de reivindicació sobre el paper de la dona en l'esport que començarà a les 11.45 hores en el pavelló poliesportiu situat en la planta -2 de l'edifici institucional del CSD/SD. 

Com a institució encarregada d'impulsar les polítiques públiques en matèria esportiva, el CSD/SD manté un ferm compromís amb la igualtat, ja siga a través de la promoció d'iniciatives que fomenten la participació de la dona en l'esport, la visibilització de referents femenins o el suport a programes específics que afavoreixen la igualtat real en l'àmbit esportiu.