Cristina Maig, l'entrenadora que va professionalitzar l'handbol femení a Espanya, repassa la seua trajectòria en El Llegat
- “Una de les coses que vam fer ben va ser fer el pas de l'amateurisme al professionalisme. Ens vam donar compte que ens faltava molt i comencem a analitzar on estàvem fallant. Calia entrenar més hores i buscar amb afany l'espectacle”, assegura l'exentrenadora de l'Íber.
- El seu palmarés inclou 24 títols de Lliga, 20 Copes, una Recopa d'Europa i una Copa d'Europa, amb tres finals continentals en la màxima categoria de l'handbol femení.
Madrid, 12 de febrer de 2024.- L'entrenadora més laureada de la història de l'handbol femení espanyol, Cristina Maig, és la protagonista d'una nova edició del Llegat, un projecte d'entrevistes posat en marxa pel Centre Superior d'Ensenyaments Esportius (CSED) del Consell Superior d'Esports (CSD), que pretén registrar el coneixement acumulat dels grans tècnics espanyols i posar-los al servici de tota la comunitat esportiva per a mantindre viva la flama de l'aprenentatge permanent.
Figura clau en l'evolució de l'handbol femení espanyol, Cristina Maig va ser jugadora internacional a principis de la dècada dels setanta. Va començar la seua marxa en les banquetes sent encara jugadora i va passar a formar part de la història de l'esport espanyol al capdavant del mític equip valencià Íber.
“Una de les coses que vam fer ben va ser fer el pas de l'amateurisme al professionalisme. Ens vam donar compte que ens faltava molt i comencem a analitzar on estàvem fallant. Calia entrenar més hores i buscar amb afany l'espectacle”, recorda.
Per a Cristina Maig, l'aposta de l'empresa Íber va ser fonamental per al desenvolupament de l'handbol femení a Espanya. “Nosaltres vam veure com havia d'evolucionar el joc per a aconseguir estar a Europa. Íber també ho va veure, va respectar la idea i ens va deixar créixer”, assegura.
A més, l'entrenadora guarda un record especial de totes les seues jugadores. “Elles van ser les principals protagonistes del canvi”, subratlla.
En l'entrevista, realitzada en la seu del Consell Superior d'Esports, Maig va estar acompanyada de dos jugadores amb les quals va compartir època, Rosa García i Charo Ortiz. Al costat d'elles va desgranar els conceptes sobre els quals es va assentar la seua forma d'entrenar. “Si tu a un grup de dones esportistes li expliques per què jugues així, per què defens així o per què cal treballar la preparació física i les jugadores ho entenen, ja has guanyat el seu cor, la seua passió i la seua entrega”, indica.
La importància de la formació de l'entrenador
Cristina Maig llança així mateix un missatge als entrenadors que comencen la seua carrera. “El teu poder com a expert ho aconseguixes estudiant, treballant, parlant amb els millors. En definitiva, formant-te. No pots racanear esforç en la teua formació. Has de saber de tot perquè tu eres el que ha de prendre les decisions”, sosté.
Els seus coneixements, el seu caràcter i els seus conceptes de joc dibuixen una trajectòria no igualada i imprescindible per a entendre l'esport actual. “Els meus equips no donaven treva mai, vam imposar un handbol total”, remarca.
‘El Llegat’, un projecte del Centre Superior d'Ensenyaments Esportius
El Llegat és un projecte impulsat pel Centre Superior d'Ensenyaments Esportius (CSED) del Consell Superior d'Esports (CSD), que pretén recopilar els coneixements i experiències d'entrenadors espanyols que van marcar una època. Manuel Pombo (boxa), Lolo Sainz (bàsquet) i José Luis Martínez (atletisme) han sigut alguns dels protagonistes del Llegat.
El vídeo complet està disponible en:
https://www.youtube.com/watch?v=snihbbhouoa&list=PLODuWHTmhJRFzW_YmwujHSIlChx78dWe2