El CSD/SD reivindica en el Dia Internacional de la Dona que l'esport siga un espai que oferisca plena igualtat d'oportunitats
-
Aauri Bokesa, Ana Ortega ‘Furia’, Eva Moral, María Vicente i Patricia García han posat veu a la situació de la dona en l'esport espanyol en un acte organitzat pel CSD/SD amb motiu del 8 de març.
-
Per primera vegada, el nombre de llicències femenines al nostre país se situa per damunt del milió, si bé representen el 25% del total. “Això demostra que encara queda molt per fer”, ha reconegut Bàrbara Butragueño, qui no obstant això ha destacat que "la dinàmica d'estos anys -en 2018 el nombre de llicències femenines era de 888.617- ens fa estar convençuts del paper que l'esport pot exercir per a contribuir a cristal·litzar uns canvis socials que creem necessaris”.
-
"L'obligació dels poders públics i d'una societat justa i ben ordenada és aconseguir la igualtat entre homes i dones”, ha exposat el president del CSD/SD, José Manuel Rodríguez Uribes.
Madrid, 8 de març de 2025.- El Consell Superior d'Esports (CSD/SD) ha commemorat este dissabte, 8 de març, el Dia Internacional de la Dona amb un acte de reflexió i reivindicació sobre el paper de la dona en l'esport.
L'esdeveniment ha permés exposar els avanços en matèria d'igualtat i subratllar les barreres que encara queden per derrocar a través d'un col·loqui entre les esportistes Aauri Bokesa, Ana Ortega ‘Furia’, Eva Moral, María Vicente i Patricia García, els qui han posat veu a la maternitat, han defensat la diversitat de cossos i han demandat una major visibilitat per als seus assoliments.
També han exposat com l'esport pot convertir-se en un instrument valerós per a l'empoderament femení, reclamant així mateix una major presència de dones en llocs de lideratge. A més, han subratllat la importància que la creació de referents té per a combatre l'abandó de la pràctica esportiva a edats primerenques.
“Les victòries de les esportistes són victòries de la societat contra els biaixos, contra els estereotips i contra els obstacles que les dones continuem enfrontant”, ha assegurat la subdirectora general de Dona i Esport, Bàrbara Butragueño, qui així mateix ha incidit en la necessitat de visibilitzar a les esportistes “per a arrossegar a més dones, adolescents i xiquetes cap a la pràctica esportiva”.
Un dels principals indicadors de la igualtat en l'esport és el nombre de llicències. A Espanya hi ha més dones amb llicència federativa que mai, després d'haver-se superat per primera vegada l'any 2023 el llistó del milió, si bé esta xifra representa el 25% del total.
“Això demostra que encara queda molt per fer”, ha reconegut Bàrbara Butragueño, “però la dinàmica d'estos anys -en 2018 el nombre de llicències femenines era de 888.617- ens fa estar convençuts del paper que l'esport pot exercir per a contribuir a cristal·litzar uns canvis socials que creem necessaris”.
En la mateixa línia, el president del CSD/SD, José Manuel Rodríguez, ha subratllat durant la clausura de l'acte el compromís de l'organisme “amb el foment de la igualtat a través de l'esport” i amb el desenvolupament de l'esport femení. “Nicolas de Condorcet deia que la pitjor violació dels Drets Humans és la que es comet contra la meitat de la població. L'obligació dels poders públics i d'una societat justa i ben ordenada és aconseguir la igualtat entre homes i dones”, ha abundat Rodríguez Uribes.
El president del CSD/SD també ha manifestat el seu rebuig “a l'ona reaccionària que s'està normalitzant a Europa i en el món”. “Hem de fer un esforç pedagògic, com han fet hui Aauri Bokesa, Ana Ortega, Eva Moral, María Vicente i Patricia García a través de cinc testimoniatges amb els quals han transmés llum”, ha valorat.
L'acte també ha comptat amb la participació d'Alba Bautista, que ha oferit una exhibició de gimnàstica rítmica i de ‘Xak’ de la Torre, Lucas López Laso i Lola Rodríguez, tres membres de l'equip nacional de breaking que han representat la lluita de la dona en l'esport.
El compromís del CSD/SD amb la igualtat
Per a impulsar la igualtat a través de l'esport, el CSD/SD oferix anualment a les federacions esportistes espanyoles ajudes per al desenvolupament de programes de Dona i Esport. Estes subvencions s'han convertit en un pilar fonamental en la promoció de l'esport femení i han experimentat des de la seua posada en marxa l'any 2007 -quan la dotació era de 330.000 euros- un important increment en el pressupost i en el nombre de federacions beneficiàries, consolidant el seu impacte positiu en l'ecosistema esportiu nacional.
Així, les dades revelen una inversió en el Programa Dona i Esport de 12,6 milions d'euros entre 2018 i 2025. A això ha contribuït que en l'últim lustre (2021-2025) la quantia destinada a esta subvenció s'haja afermat en 1.800.000 euros. Este màxim històric representa un increment del 50% respecte als anys 2018, 2019 i 2020, quan esta ajuda dirigida a les federacions esportives espanyoles era d'1.200.000 euros.
A més, el CSD/SD també està estimulant la col·laboració públic-privada. En eixe sentit, destaca el programa Univers Dona, un esdeveniment d'excepcional interés públic que des de 2020 ha permés injectar a l'esport femení més de 50 milions d'euros.
Una altra aposta decidida del Govern d'Espanya ha sigut la professionalització de la Primera Divisió femenina de futbol. El CSD/SD ha destinat 39,5 milions d'euros a la posada en marxa d'este procés, cridat a ser la punta de llança de tot l'esport femení a Espanya.
A la introducció de millores en matèria d'igualtat també està contribuint la nova Llei de l'Esport, aprovada al desembre de 2022. El text establix que les federacions esportives espanyoles i les lligues professionals hauran de comptar amb un protocol de prevenció i actuació per a situacions de discriminació, abusos o assetjament sexual i assetjament per raó de sexe o autoritat. A més, també estan obligades a elaborar un pla específic de conciliació i corresponsabilitat amb mesures concretes de protecció en els casos de maternitat i lactància.