El Govern alinea a l'esport en la lluita contra la pobresa infantil
Esta iniciativa, que forma part de l'Aliança País Pobresa Infantil Zero, impulsada per a l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil, pretén visibilitzar la situació de la infància vulnerable en el nostre país i evidenciar les enormes possibilitats que oferix l'esport per a combatre la pobresa infantil.
Pedro Sánchez ha destacat que la lluita contra la pobresa infantil és un objectiu d'Estat en la qual té una “importància cabdal” l'Ingrés Mínim Vital, que permetrà traure de la pobresa a més de 400.000 xiquets, xiquetes i adolescents.
29 de setembre de 2021.- El president del Govern, Pedro Sánchez, ha presidit hui un acte amb esportistes en el Palau de la Moncloa en el qual l'atleta Ana Peleteiro, el gimnasta Ray Zapata i l'atleta paralímpica Desirée Vila han conversat sobre la importància de l'esport en el desenvolupament i en la transmissió dels valors durant la infància.
Durante l'acte El Deporte trenca el cercle, en la Moncloa, organitzat per l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil i el Consell Superior d'Esports, Sánchez ha subratllat la importància de l'esport per a “abordar problemes d'exclusió, sedentarisme, obesitat infantil i baixa autoestima”. Per tant, forma part de “un gran objectiu d'Estat: la lluita ambiciosa i decidida, que tots hem de compartir, per reduir al màxim la pobresa infantil en el nostre país”.
Esta col·laboració té dos objectius bàsics: d'una banda, visibilitzar la situació de la infància vulnerable en el nostre país i fer evidents davant tota la societat les enormes possibilitats que oferix l'esport per a combatre la pobresa infantil i, en general, qualsevol situació de desigualtat social.
El president del Govern ha anunciat que, en el marc de la col·laboració entre l'Alt Comissionat contra la Pobresa Infantil i la Fundació Deporte Jove, del Consell Superior d'Esports, s'ha posat en marxa “un programa que patrocina l'esport com a ferramenta clau per al benestar i la inclusió social” de xiquetes i xiquets en situació de vulnerabilitat.
Este programa ha arrancat este curs acadèmic a Las Palmas de Gran Canària com a experiència pilot i el propòsit és avaluar el seu impacte una vegada finalitzat, per a així poder reforçar-ho i procedir a la seua implantació en altres municipis d'España.
Una recuperació econòmica justa per a corregir desigualtats
Durant la seua intervenció, el cap de l'Executiu ha recordat que, segons l'última Enquesta de Condicions de Vida, Espanya té una taxa de pobresa infantil del 27,4%. És a dir, afecta a més de 2 milions de les nostres xiquetes, xiquets i adolescents, la qual cosa suposa “una realitat absolutament intolerable”, que el Govern ha situat com a prioritat des del primer moment.
Al seu juí, “no pot haver-hi progrés si no hi ha cohesió, no pot haver-hi creixement econòmic si el que es fa és engrandir l'exclusió social” i, per això, “és imprescindible que impulsem una recuperació econòmica justa” que corregisca les desigualtats, sobretot, i en primer lloc, les que afecten a la infància.
En este sentit, Pedro Sánchez ha recordat les mesures que ha anat aprovant el Govern per a fer front a estes desigualtats. Entre elles, destinar 200 milions d'euros per a la creació de 21.000 noves places públiques educatives de 0 a 3 anys; un augment històric de beques i ajudes a l'estudi amb 2.000 milions d'euros fins a arribar als 850.000 beneficiaris; l'Ingrés Mínim Vital, que preveu arribar a més de 400.000 xiquets, xiquetes i adolescents; l'aprovació de la Llei de Protecció Integral a la Infància; l'increment de la quantia anual de la prestació per fill o menor a càrrec sense discapacitat, de la qual s'han beneficiat 700.000 menors; una dotació addicional de 25 milions d'euros per al reforç de les beques-menjador, que va fer possible que 148.000 xiquets i xiquetes s'asseguraren una alimentació adequada; la distribució de més de 25.000 targetes SIM i dispositius digitals i de 750.000 dispositius mòbils a l'alumnat en risc de desconnexió digital, amb el Programa “Educa en Digital”, o el Pla MECUIDA perquè els pares pogueren reduir o reorganitzar fins al 100% de la seua jornada laboral.
L'Ingrés Mínim Vital, capital en la lluita contra la pobresa infantil
A més de totes estes mesures específiques per a la infància, Sánchez va destacar que el Govern també ha actuat decididament per a combatre la pobresa familiar i l'exclusió, mitjançant l'Estratègia Nacional contra la Pobresa Energètica, que inclou el bo social elèctric i també la prohibició del tall de subministrament en cas de vulnerabilitat; i, sobretot, amb l'aprovació de l'Ingrés Mínim Vital, del que es beneficien ja 800.000 persones i que té una importància “cabdal” en la lluita contra la pobresa infantil.
Así, va recordar que més del 60% d'els qui perceben l'Ingrés Mínim Vital tenen fills i filles a càrrec i que, del total de persones que perceben la prestació, un 40% són xiquets, xiquetes i adolescents. Una altra dada a destacar és que un 28% de les llars que perceben la prestació són monomarentales. Per tot açò, va destacar que l'Ingrés Mínim Vital “és una ferramenta transformadora, i no merament pal·liativa” i ha de considerar-se “un pilar de l'estat del benestar”.