El protocol sanitari de tornada als entrenaments, llest per al dia 4 de maig

Madrid, 30 d'abril de 2020. El CSD ha comunicat, en el si de la reunió d'hui del Grup de Tasques d'Impuls a l'Esport (GTID), que el Ministeri de Sanitat ha validat la pràctica totalitat del protocol sanitari que, amb les aportacions de nombrosos agents, es va remetre al departament que comanda el ministre Salvador Illa la passada setmana. El protocol ha mantingut els seus principis rectors, estructura, fases i clàusula de control i seguiment, i solament serà públic en els pròxims dies, ja que necessita adaptar el seu contingut als ordes ministerials que el Govern preveu aprovar estos dies per a l'inici de la ‘Fase 0’ de la desescalada.

Respecte a les proves diagnòstiques per a la detecció de la COVID-19, el Consell ha transmès als presents que els servicis mèdics dels clubs de lligues professionals, i sempre parlant en el context de la Fase 0 del pla de desescalada, podran efectuar-ho conforme al previst en l'orde ministerial SND/344/2020 de 13 d'abril dictada a este efecte pel Ministeri de Sanitat. cal recordar sobre este tema que durant esta fase els entrenaments seran, en tot cas, bàsics o individuals.

El CSD ha volgut posar de manifest durant la reunió el compromís que ha mostrat el Ministeri de Cultura i Esport amb el món de l'esport, que el seu ‘reinicie’ ha sigut tingut en compte en les fases de desescalada anunciades després del Consell de Ministres del passat dimarts. En qualsevol cas, cal recordar que ens trobem enmig d'una crisi molt dinàmica i que l'avanç o reculada es produirà en funció de l'evolució de la pandèmia.

Més enllà, i en el si de la Fase 0, tindran una consideració especial els esportistes professionals, federats i d'alt nivell (els anomenats DONEN). Des del Consell s'ha informat també als assistents de la creació d'un mecanisme intern per a atendre consultes sobre la tornada a l'activitat esportiva al llarg de les pròximes setmanes, donada l'enorme casuística imperant en un àmbit tan rellevant com el de l'esport.

El GTID també ha ordenat la creació del grup ‘ad hoc’ de Turisme i Esport, la coordinació del qual, amb participació d'altres federacions i del propi CSD, recaurà en la patronal CEOE. També s'ha pactat buscar solucions en el terreny de les assegurances en l'àmbit esportiu.

En el Grup de Tasques per a l'Impuls a l'Esport (GTID), que va nàixer fa ara un mes amb l'objectiu d'abordar les greus conseqüències de la pandèmia de la COVID-19 sobre l'activitat esportiva, se senten LaLiga, la Real Federació Espanyola de Futbol (RFEF) i l'Associació de Futbolistes Espanyols (AFE), l'Associació de Clubs de Bàsquet (ACB); federacions esportives com les de Motociclisme, Ciclisme, Natació, Atletisme i unes altres; el Comité Olímpic Español (COE) i Paralímpic Español (CPE); les patronals CEOE i CEPYME; empreses com DORNA Sports; o l'Associació de l'Esport Español (ADESP), que representa a moltes altres federacions. Hui, a més, s'ha incorporat als treballs l'Associació de Baloncestistas Professionals (ABP).