Fallats els Premis Nacionals de l'Esport 2019

José Manuel Franco ressalta la qualitat de les candidatures presentades

Madrid, 20 d'abril de 2022.- El jurat dels Premis Nacionals de l'Esport s'ha reunit avui a el Consell Superior d'Esports per a fallar els premis corresponents a l'any 2019. Estos guardons, que convoca anualment el CSD, tenen com a fi fer exprés reconeixement de les persones i entitats que, bé per la seua directa activitat o iniciativa personal, bé com a partícips en el desenvolupament de la política esportiva, han contribuït en forma destacada a impulsar o difondre l'activitat físic-esportiva.

Tras conocer el resultado de las deliberaciones del jurado, el secretario de Estado para el Deporte, José Manuel Franco, ha agradecido la labor de todos sus miembros y ha destacado “la dificultad, como cada año, para poder elegir a los premiados dada la cantidad y calidad de todas las candidaturas presentadas en las diferentes categorías”

“M'agradaria felicitar a totes les candidatures i a tots els guardonats en esta edició, perquè més enllà de l'innegable mèrit dels seus èxits esportius, mereixen tot el nostre reconeixement pels grans valors de l'esport que atresoren”, ha assegurat José Manuel Franco.

El jurat, presidit per Albert Soler, director general d'Esports del CSD, ha estat format per: Vicente del Bosque González (notable de l'esport, exseleccionador nacional de futbol); Juan María Fernández Carnicer (director de Gabinet del President del CSD); Jennifer Pareja Lisalde (assessora del President del CSD); Isabel Fernández Gutiérrez (vice-presidenta primera del Comité Olímpic Español); Theresa Zabell Lucas (notable de l'esport, dos vegades campiona olímpica de vela); Paloma del Rio Cañadas (periodista TVE); Alfonso Arroyo Lorenzo (Ingesport); Juan Ignacio Gallardo (director de MARCA); Javier Guillén Bedoya (director general UNIPUBLIC); Ruth Beitia Vila (ex atleta i campiona olímpica); Mercedes Coghen Alberdingk-Thijm (ex-jugadora d'hoquei i campiona olímpica); Beatriz Álvarez Mesa (directora general d'Esports del Govern del Principat d'Astúries) i com a secretari, Alejandro Merino (director de Relacions Externes del CSD).

 

La fallada del jurat ha sigut el següent:

 

-        Premio Rey Felipe: Para premiar al deportista español que más se haya distinguido durante el año en su actuación deportiva, tanto a nivel nacional como internacional. Premiado: D. Ricky Rubio Vives.

 

Premio Reina Letizia: Para premiar a l'esportista espanyola que més s'haja distingit durant l'any en la seua actuació esportiva, tant a nivell nacional com a internacional. Premiada: Dña. Claudia Galicia Cortina.

 • Premio Rey Juan Carlos: Para premiar al deportista masculino o femenino que por los resultados obtenidos durante el año haya supuesto la revelación más significativa del panorama deportivo. Premiada: Dña. Adiadaratou Iglesias Forneiro.

 

 • Premio Reina Sofía: Per a premiar a la persona o entitat que més haja destacat durant l'any per un gest especialment rellevant de noblesa o joc net en la pràctica esportiva, o que haja prestat una contribució especial a l'erradicació de la violència en l'esport. Premiada: Dña. Carmen Ramos Vellón.

 

 • Premio Princesa Leonor: Per a premiar al/l'esportista, menor de 18 anys, que més haja destacat durant l'any, per la seua progressió esportiva. Premiada: Dña. Alba Vázquez Ruiz.

 

 • Premio Infanta Sofía: Per a premiar a la persona o entitat que per la seua pròpia actuació esportiva o pel foment de l'activitat d'uns altres haja destacat especialment en la difusió i millora de l'activitat esportiva entre els discapacitats físics, psíquics o sensorials. Premiada: Radio Televisión Española.

 

 • Trofeo Comunidad Iberoamericana: Para premiar al deportista iberoamericano que más haya destacado durante el año en sus actividades deportivas internacionales. Premiado: D. Carlos Wagner Gularte Filho.

 

 • Copa Baró de Güell: Per a premiar a equips o seleccions nacionals que més hagen destacat per la seua actuació esportiva durant l'any. Premiada: Selección Española Masculina i Femenina de Baloncesto.

 

 • Copa Stadium: Para premiar a la persona o entidad que haya destacado por su especial contribución durante el año a tareas de promoción y fomento del deporte. Premiados: Consejo Superior de Deporte Militar.

 

 • Premie Consell Superior d'Esports: Per a premiar a l'entitat local espanyola que més haja destacat durant l'any per les seues iniciatives per al foment de l'esport, siga en la promoció i organització d'activitats, siga en la dotació d'instal·lacions esportives. Premiat: Ajuntament d'Azuqueca d'Henares.

 

 • Trofeo Joaquín Blume: Per a premiar a la Universitat o centre escolar que s'haja distingit especialment durant l'any per la seua labor de promoció i foment de l'esport. Premiada: Rafa Nadal Academy.

 

 • Premi Nacional a les Arts i les Ciències Aplicades a l'Esport: Per a premiar al professional que en l'exercici de la seua activitat haja destacat per una obra o haja contribuït a impulsar o difondre l'activitat físic-esportiva de forma singular o al llarg de la seua vida professional. Premiat: Llibre Blanco de l'Esport de Persones amb Discapacitat a Espanya.

 

 • Premio Nacional Francisco Fernández Ochoa: Para premiar la trayectoria de una vida entregada, de manera notoria, a la práctica, organización, dirección, promoción y desarrollo del deporte. Premiados ex aequo: D. Emiliano Rodríguez Rodríguez y D. Manuel Sainz Márquez.