Irene Lozano trasllada al director general de l'OMS, Tedros Adhanom, l'aposta d'Espanya per l'Esport Segur

Reunió en la seu de l'Organització Mundial de la Salut
  • La presidenta del CSD exposa la pretensió d'España de liderar la promoció internacional d'un model esportiu que sorgix de l'experiència espanyola durant la pandèmia de la Covid-19, la fase de desescalada i el retorn a la nova normalitat
  • L'OMS considera al nostre país una de les referències mundials sobre com s'ha gestionat l'esport, professional i no professional, durant la pandèmia i en la desescalada, al mateix temps que presenta les accions i protocols desenvolupats com a font d'inspiració per a altres països
  • España vé mantenint un diàleg fructífer i sòlid amb l'OMS a través dels ministeris d'AA. EE., O.I i Cooperació i de Sanitat que s'enriquix a través del Ministeri de Cultura i Esport gràcies a l'estreta col·laboració amb el CSD consolidada en este encontre

Madrid, 02 d'octubre de 2020.- La presidenta del Consell Superior d'Esports (CSD), Irene Lozano, s'ha reunit avui a Ginebra, en la seu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), amb el doctor Tedros Adhanom, director general d'esta agència internacional de les Nacions Unides.

El encontre s'emmarca dins de la coordinació regular que des de fa mesos mantenen el CSD amb l'OMS per al seguiment de la seguretat de l'esport espanyol, i en general, de l'esport a tot el món.

El viatge a la seu de l'OMS s'ha programat per a explicar al doctor Tedros Adhanom, en l'actual fase de desescalada i amb la temporada esportiva 2020-2021 recentment inaugurada, el concepte espanyol de Deporte Seguro. Un concepte que busca revisar tots els elements que han de convergir en un nou model de Deporte Seguro en l'era post-pandèmia.


En este sentit, durant la reunió, a més d'intercanviar informació sobre la situació general de l'esport i el desenvolupament d'activitats en España, s'ha posat de manifest que l'OMS considera al nostre país una de les referències mundials sobre com s'ha gestionat l'esport, professional i no professional, durant la pandèmia i en la desescalada.

Sobre esta base, la secretària d'Estat per a l'Esport i el director general de l'OMS han acordat explorar la possibilitat que esta organització, amb el suport d'España, lidere una iniciativa internacional, que es denominaria “Aliança Internacional per a la promoció de l'esport segur”, que el seu objectiu primordial seria fer apilament de les millors pràctiques durant la pandèmia i la desescalada per a garantir la seguretat de l'esport, dels esportistes i de l'entitats, així com la protecció econòmica i social, amb una perspectiva de medi ambient, i el foment de les mesures que permeten que quan acabe la pandèmia l'esport es
desenvolupe i es gestione d'una manera més segura i més prudent.


Ejemplo de l'esport espanyol


España manté un diàleg fructífer i sòlid amb l'OMS a través dels ministeris d'Assumptes estrangers, Unió Europea i Cooperació i de Sanitat. Gràcies a l'exemple donat per l'esport espanyol, esta agenda bilateral s'enriquix a través del Ministeri de Cultura i Esport amb l'estreta col·laboració que, a partir d'este viatge, s'ha consolidat amb el Consell Superior d'Esports.

Esta agència internacional de les Nacions Unides considera al nostre país una de les referències mundials sobre com s'ha gestionat l'esport, professional i no professional, durant la pandèmia i en la desescalada, al mateix temps que presenta les accions i protocols desenvolupats per España com a base i font d'inspiració per a altres països.

La secretària d'Estat per a l'Esport ha recordat que España, com a país també greument afectat per la crisi sanitària mundial, va decidir des de l'inici de la pandèmia que l'esport, pel seu enorme valor per als ciutadans, no podia paralitzar-se com a conseqüència del primer i imprescindible període de bloqueig, ni per mesures posteriors que van limitar l'activitat i el moviment, per la qual cosa es van anticipar plans d'actuació urgents per a minimitzar els impactes.


En base a açò, baix la direcció del CSD, del Ministeri de Cultura i Esport, i amb la participació de tot el moviment esportiu espanyol (federacions i associacions esportives, Comités Olímpics i Paralímpicos Nacionales, esportistes, personal, entitats privades, patrocinadors, organitzadors de grans esdeveniments, professionals de la medicina esportiva i epidemiòlegs del Ministeri de Salut), al març d'enguany es va posar en marxa un sistema de coordinació i vigilància per a permetre respostes segures i realistes a la desafiaments generats per la situació canviant de la pandèmia.


En este context, convé recordar que el CSD va posar en marxa el Grup de Treball ad hoc per a la Promoció de l'Esport per a desenvolupar protocols, plans d'acció i mecanismes d'alerta primerenca i resposta ràpida per a mantindre la tornada a l'activitat (primer entrenar, després competir) de manera eficient i, sobretot, sense perill.

Eventos esportives assegurances


Entre els principals esdeveniments mundials que ha albergat amb èxit España des de la perspectiva de la seguretat sanitària durant la pandèmia destaca LaLiga de futbol, la Lliga ACB de bàsquet, grans premis internacionals de Moto GP i Fórmula 1 i el primer gran esdeveniment ciclista de la UCI: la Volta a Burgos.


Este esforç organitzatiu no solament va ajudar significativament a l'ecosistema esportiu sinó que també va elevar la moral del públic en general en España, especialment durant la pitjor part del tancament.


A més, el passat mes de juny, el CSD va llançar la campanya internacional Deporte Seguro, Turismo Seguro, España t'espera per a connectar l'esport segur amb el turisme segur. Esta iniciativa es va posar en marxa en coordinació amb el sector privat (CEOE), els Ministeris d'Assumptes estrangers, UE i Cooperació, de Cooperació i Desenvolupament i d'Indústria, Comerç i Turisme al costat de LaLiga.


Asimismo, es van desenvolupar nombroses iniciatives i bones pràctiques, moltes d'elles d'abast internacional, relacionades amb l'anàlisi de l'impacte del Covid-19 en l'esport, la millora de la seguretat sanitària esportiva, la protecció de l'esport de base i la modernització de les estructures esportives a través de la digitalització.

Otra iniciativa més recent desenvolupada pel Consell Superior d'Esports, en col·laboració amb les Federacions Esportives Espanyoles i la Xarxa de Centres d'Alt Rendiment (CAR) en España, és el projecte “Concentrats a Tòquio”, una iniciativa dirigida a la protecció primerenca i preparació post-Covid-19 dels esportistes olímpics i paralímpics espanyols.


En tot este treball la coordinació interministerial, interterritorial i interagencial ha sigut un factor clau. Els Ministeris d'Assumptes estrangers, UE i Cooperació, Interior i Sanitat han treballat estretament en tot moment. A més, tota la comunitat esportiva espanyola, baix el comandament del CSD, ha pogut arribar a acords que han contribuït a l'efectiva implementació i difusió harmonitzada de les mesures d'un esport segur (protocols de seguretat per a esports professionals i no professionals, i projecte de protocol per al retorn d'espectadors).