La Comissió de Seguiment de l'Acord Interinstitucional de cooperació contra la intolerància es reunix en el CSD
Madrid, 13 de desembre de 2023.- El Consell Superior d'Esports (CSD) ha albergat este dimecres la quinzena reunió de la Comissió de Seguiment de l'Acord Interinstitucional per a cooperar en la lluita contra el racisme, la xenofòbia, la LGTBIfobia i altres formes d'intolerància.
Durante esta reunió de seguiment, en la qual han participat el president del CSD, Víctor Francos; la directora de l'OBERAXE, Karoline Fernández de la Hoz; i el Fiscal de Sala Coordinador contra els Delictes d'Odi i Discriminació, Miguel Ángel Aguilar García, s'han presentat els avanços dels diferents grups de treball que es desenvolupen en este marc.
Concretamente, el que versa sobre el “Discurs d'odi en l'esport” té entre els seus objectius realitzar una anàlisi de la situació actual a Espanya, tant en l'àmbit federatiu i de clubs, com en l'àmbit social i mediàtic circumscrit als esdeveniments esportius.
A més, pretén dur a terme un debat d'idees i propostes a l'efecte de facilitar a les autoritats competents els instruments necessaris per a dissenyar una estratègia estatal de lluita contra el discurs d'odi en l'esport, promoure la conscienciació, crear coneixements i compartir les millors pràctiques sobre els beneficis de la diversitat, així com les mesures eficaces per a fer front a la discriminació i el racisme en l'àmbit esportiu.
Durante la reunió s'han exposat els treballs realitzats per la resta dels grups existents, com són els de ‘Anàlisis de sentències i recollida de dades estadístiques’, ‘Discurs d'odi online’, ‘Formació-sensibilització’ i ‘Marque estratègic de Ciutadania, Inclusió contra la xenofòbia i el racisme’.
En el marc de la Comissió de Seguiment de l'Acord Interinstitucional s'han establit les línies de col·laboració en l'àmbit de les competències de les institucions participants: Ministeri d'Educació, Formació Professional i Esports, Ministeri de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Ministeri de l'Interior, Ministeri d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Ministeri d'Igualtat, Consell General del Poder Judicial, Fiscalia General de l'Estat i Centre d'Estudis Jurídics.
A més, participen col·lectius de la societat civil, com són el Fòrum per a la integració social dels immigrants, el Consell per a l'Eliminació de la Discriminació Racial o Ètnica, el Consell de Víctimes de Delictes d'Odi i Discriminació, el Consell Estatal del Poble Gitano, la Plataforma de la Infància i la Federació Estatal de Lesbianes, Gais, Transsexual, Bisexuales, Intersexuales i més (FELGTIB+).
El Consell Superior d'Esports exercix, actualment, la presidència rotatòria de l'Acord.
Antecedentes
El ‘Acord interinstitucional per a cooperar en la lluita contra el racisme, la xenofòbia, la LGTBfobia i altres formes d'intolerància’ es va firmar en 2015 en resposta als objectius i línies de treball traçades en la “Estratègia Integral contra el racisme, la discriminació racial la xenofòbia i altres formes connexes d'intolerància”. La seua vigència es perllonga fins a 2026, després de l'última renovació en 2022.