L'OMS i el CSD plasmen en un vídeo l'estratègia espanyola d'Esport Segur
- El reinicie de l'activitat esportiva ha sigut possible gràcies a l'actuació conjunta entre CSD, federacions, clubs i la resta d'actors esportius, baix la coordinació del Ministeri de Sanitat.
- La aplicació d'estrictes protocols sanitaris elaborats en coordinació amb les autoritats sanitàries i adaptats a l'àmbit esportiu han permès que estos últims mesos l'esport s'haja pogut seguir celebrant en España.
- La represa de competicions com LaLiga de futbol, la fase final de l'ACB de bàsquet, la tornada ciclista a Burgos i a España, o les carreas de Moto GP i Fórmula 1 celebrades en el nostre país són alguns dels exemples.
Madrid, 30 d'octubre de 2020. La Organització Mundial de la Salut (OMS) i el Consell Superior d'Esports (CSD) han fet públic hui un vídeo que arreplega l'estratègia espanyola de Deporte Seguro durant els últims mesos de crisi sanitària, especialment en la fase de la desescalada.
Desde un primer moment el CSD, en constant col·laboració i coordinació amb el Ministeri de Sanitat que dirigix Salvador Illa, va apostar per la volta del Deporte Seguro. Per a açò, es van establir estrictes protocols sanitaris que han permès que s'hagen celebrat multitud de competicions esportives de forma segura.
Per al ministre de Sanitat, “l'esport és una part important per a crear la nova normalitat, per a ser conscients que podem seguir fent el mateix que abans però d'una altra manera, baix noves regles, baix noves mesures de prevenció”.
Según Salvador Illa, la suspensió de les competicions esportives “va ser tot un impacte per als espanyols, perquè l'esport en España és molt important no solament des del punt de vista econòmic, sinó també per la seua faceta social”.
“La campanya ´Deporte Seguro´ és producte d'una estreta col·laboració entre els ministeris de Sanitat i Cultura i Esport seguint les pautes marcades per l'OMS”, destaca.
La represa de les lligues de futbol professional (especialment la Lliga Santander, la primera gran competició global que torne en pandèmia); la bambolla que va permetre celebrar a València la fase final de l'ACB de bàsquet; la Volta a Burgos i, amb posterioritat la Tornada ciclista a Espanya; així com la celebració diferents carreres de Moto GP i Fórmula 1 a Espanya són alguns dels exemples del bon funcionament de l'estratègia posada en marxa pel CSD.
Per la seua part, per al director General d'Esports del CSD, Joaquín de Arístegui, “els principals reptes que va plantejar la pandèmia van ser trobar noves ferramentes, nous procediments dels quals ens disposàvem abans d'esta crisi, amb la finalitat de recuperar-nos, detindre i previndre en la mesura del possible el dany al sector esportiu”.
“La col·laboració amb els epidemiòlegs, científics, metges va ser la clau de l'èxit del nostre treball. Ho vam fer des del principi, tant amb els nostres metges del Consell Superior d'Esports com els de les federacions esportives, clubs i altres interlocutors dins del Grup de Tasques. I l'OMS va ser fonamental perquè ens va ajudar a establir les prioritats amb la finalitat de prendre les mesures necessàries des del primer moment”, assegura.
“El món ens mira perquè Espanya és una potència mundial en l'esport. La gent necessita que l'esport torne a les seues vides per a entendre que la vida torna a ser com era”, afig De Arístegui.
Hace unes setmanes, la presidenta del CSD, Irene Lozano, va poder traslladar en persona a l'OMS tota la labor realitzada per Espanya en este sentit. En una reunió mantinguda en Ginebra amb el doctor Tedros Adhanom, director General d'esta agència internacional de les Nacions Unides, Lozano va exposar la pretensió del nostre país de liderar la promoció internacional d'un model esportiu sorgit de l'experiència espanyola durant la crisi sanitària motivada per la Covid-19.
A més, Lozano va assegurar en la seua última compareixença davant la Comissió d'Esport del Congrés dels Diputats que el Govern d'Espanya “ha vist des del principi de la pandèmia que l'esport havia de formar part destacada de la recuperació del nostre país”.
Per este motiu, va incidir la secretària d'Estat per a l'Esport, “hem situat la represa de l'activitat esportiva, tant dels entrenaments com de les competicions des de les fases més primerenques de la desescalada”.
En el vídeo difós hui, l'OMS posa en valor la labor realitzada pel Govern d'Espanya en els últims mesos i ho situa com la referència mundial sobre gestió de l'esport, professional i no professional, durant la pandèmia, en la desescalada i en el retorn a la nova normalitat.
Enllaç de descàrrega dels vídeos:
- Español: https://we.tl/t-ps4mzkqfp1
- Inglés: https://we.tl/t-aq9hnhkzjy
- Redes Sociales: https://we.tl/t-q111q8azdq
- Twitter CSD: https://twitter.com/deportegob/status/1322131559718260736?s=20