Víctor Francos: “L'esport espanyol ha de marcar la diferència de la mà de la tecnologia i la innovació"
-
El president del Consell Superior d'Esports ha participat en la presentació del projecte IMUs, codesarrollado per la Real Federació Espanyola d'Atletisme i Telefónica Tech i que permet analitzar diferents mètriques dels atletes en plena competició
-
En esta primera fase del projecte, la marxa ha sigut l'especialitat triada, encara que també s'està treballant a aplicar esta tecnologia al llançament de disc i als 110 metros barres i després d'elles la resta del programa atlètic
Madrid, 12 de desembre de 2023.- El president del Consell Superior d'Esports (CSD), Víctor Francos, acompanyat pel president de la Real Federació Espanyola d'Atletisme (RFEA), Raúl Chapado, i de la directora global d'Intel·ligència Artificial i Big Data de Telefónica Tech, Elena Gil, ha participat avui a la presentació del projecte IMUs.
Esta iniciativa, codesarrollada per la RFEA i Telefónica Tech, es basa en la utilització d'unitats de mesurament inercial. Així, els atletes de diferents disciplines podran analitzar les seues mètriques durant la competició per a optimitzar el seu rendiment, segons s'ha explicat en un acte celebrat en el mòdul d'atletisme del Centre d'Alt Rendiment de Madrid.
En eixe context, Víctor Francos ha remarcat que “l'esport espanyol ha de marcar la diferència” de la mà de la “tecnologia i de la innovació", com ocorre amb el projecte IMUs.
Con este prisma, ha recordat que la inversió destinada pel Govern d'Espanya a la digitalització en l'esport “supera els 75 milions d'euros, la qual cosa representa el 25% dels fons Next Generation assignats a l'esport (300 milions en total) i evidencia el ferm compromís del CSD amb la digitalització d'este sector”.
“Hem posat en marxa un ambiciós projecte, denominat CSD+i, amb el qual volem liderar la transformació del sector de l'esport a través de la digitalització, la innovació i la col·laboració públic-privada entre tots els agents del nostre sector. Açò inclou a empreses, startups, talent emprenedor i administracions públiques", ha afegit Francos.
Durante la presentació del projecte IMUs, Raúl Chapado ha subratllat que el seu leitmotiv residix que atletes i entrenadors puguen tindre un avantatge competitiu. “La idea és que tinguen informació en temps real, que els pose més fàcil el seu treball”, ha assegurat.
Per la seua part, Elena Gil ha declarat que en Telefónica Tech estan “orgullosos de participar en un projecte tan innovador amb la RFEA, que va a situar a la marca Espanya en l'avantguarda mundial de l'esport. És un exemple pioner que es podrà traslladar a altres federacions i exportar a altres països".
El projecte IMUs es compon de tres parts: els denominats IMUs (unitats de mesurament inercials), que són dispositius o sensors que porta adherits al seu cos l'esportista per a recopilar informació que serà processada en temps real i posteriorment emmagatzemada en el núvol; la central de recepció i computació de dades, que poden ser telèfons mòbils, tablets o rellotges intel·ligents; i els programes d'obtenció i tractament de les dades, aplicacions desenvolupades per a l'anàlisi tècnica amb programes d'intel·ligència artificial que s'introduïxen en els dispositius.
Els sensors inercials mesuren l'acceleració lineal, la velocitat angular i l'orientació angular, dades que estos programes específics d'intel·ligència artificial instal·lats en els dispositius mòbils transformen en informació rellevant per a l'atleta i el seu entrenador. L'atleta podrà rebre esta informació mitjançant tres canals: auditiu, visual i tàctil. El primer emetria una xiuletada en el rellotge, el segon mostraria en el rellotge o en les ulleres les dades, i el tercer vibraria en la monyica.
La marxa, primera especialitat triada per este projecte
En esta primera fase del projecte IMUs, la marxa ha sigut l'especialitat triada, encara que també s'està treballant a aplicar esta tecnologia al llançament de disc i als 110 metros barres, proves que obriran la porta a la resta del programa atlètic. “Buscàvem una especialitat no molt explosiva, de moviments molt repetitius, que poguera rebre informació en temps real, com són la marxa i les carreres de fons”, ha explicat Juan Carlos Álvarez, responsable de l'Athletics Tech & Innovation LAB.
“Hem tractat d'usar sistemes que els atletes puguen portar competint (els sensors d'empeine pesen amb prou faenes 11 grams, més lleugers fins i tot que els transponder que utilitzen en els campionats). Gràcies a estos podem arreplegar el temps de ‘vol’ mitjà en un període de temps, i els atletes i entrenadors poden veure la informació en directe en els seus rellotges intel·ligents o ulleres de sol”, ha afegit.
El subcampió i bronze europeu de 20 km marxa Diego García Carrera, present en l'acte, s'ha mostrat entusiasmat amb un projecte que ja venia testant en entrenaments a Madrid. “Crec que que esta aplicació de la tecnologia i els sensors és molt positiva per a tots els atletes de qualsevol especialitat, però més si cap per a nosaltres els marchadores, perquè a dia d'hui encara tenim incorporada eixa variable de subjectivitat a l'hora de jutjar la tècnica de marxa.
A més, si tenim eixa informació abans de competir, arribarem molt més preparats i tenint eixa informació en temps real podem estar corregint eixos errors en el mateix entrenament on els estàs cometent. Principalment t'avisa que hi ha una pèrdua de contacte i que el teu entrenador et diga ‘deixa més el peu arrere, o entra més amb el tibial estiratge’, eixe tipus de correccions”, ha confessat García Carrera.