Franco: “El CSD pondrá en manos de las autonomías 48 millones de euros este año para modernizar instalaciones deportivas”
Madrid, 13 de juliol de 2021.- El Consell Superior d'Esports (CSD) ha acollit avui la reunió de la Comissió Sectorial de l'Esport amb l'assistència dels directors i directores generals de l'àmbit esportiu de tots els governs autonòmics, i en la qual el secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco, ha assegurat la concessió en 2021 d'una partida de 48 milions d'euros a les comunitats autònomes per modernitzar les seves instal·lacions esportives.
La reunió ha tingut com a eix principal la presentació de les línies estratègiques d'actuació en matèria d'esport lligades al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l'Economia en España finançat amb els Fons Europeus de Recuperació. El president del CSD ha desglossat les tres inversions en les quals s'articularà aquest projecte: el pla de Digitalització del sector deporti (75.6 mill.), el pla de Transició Ecològica d'instal·lacions esportives (146,5 mill.) i el pla Social del Sector Deporti (77,8 mill.).
Será en el si del pla de Transició Ecològica d'instal·lacions esportives on es produirà aquesta territorialización de fons europeus. Franco ha detallat que “aquests 48 milions d'euros que posarem en mans autonòmiques aquest any serviran per modernitzar instal·lacions esportives a través de la digitalització, l'accessibilitat i l'eficiència energètica”. Són més de 50 els centres de tecnificació i d'alt rendiment de tota España els que es podran beneficiar de la quantia.
El Consell Superior d'Esports enviarà en properes dates a les comunitats autònomes la proposta de criteris per la territorialización dels fons, para la distribució dels quals es tindran en compte les opinions i valoracions dels governs autonòmics –aquestes valoracions, va esmentar Albert Soler, director general d'Esports- hauran de tornar al CSD abans que finalitzi el mes de juliol.
El Consejo pretende que, con el trabajo común de todas las autoridades de las comunidades autónomas y ciudades autónomas se pueda establecer una hoja de ruta óptima para la recuperación y el impulso del deporte español en los próximos años.
Oportunitat d'innovació i readaptació estructural
Segons José Manuel Franco, “tots hem de felicitar-nos pel fet que España hagi estat l'únic país de la Unió Europea que hem incorporat l'esport com a element tractor en el Pla de Recuperació”.
“Però no solament es tracta de pal·liar les quantioses pèrdues generades per la crisi, que han posat en risc de desaparició al teixit social i organitzatiu que ho sustenta, sobretot, es tracta d'aprofitar aquesta oportunitat per redefinir i restructurar el sector assumint nous desafiaments i perfilant nous horitzons perquè l'esport espanyol s'afermi en l'avantguarda mundial”, ha manifestat el president del CSD.
La modernització d'un àmbit tan transversal com l'esport genera importants sinergies per a la resta de sectors l'economia nacional com el turisme, la salut o l'educació. És un sector que empra de forma directa a 220.000 persones i representa gairebé un 3% del PIB d'Espanya, sent a més un motor de creació d'ocupació jove, ja que el 75% de les ocupacions generades pel sector deporti són per a persones menors de 40 anys.
Franco ha definido como “eje de acción prioritario del Gobierno”, avalado por Europa, el trabajo por alcanzar “la igualdad real entre hombres y mujeres, con el impulso definitivo al deporte femenino, la mejora de la visibilidad de la mujer deportista, el impulso del papel femenino también en la gestión y dirección de entidades y la mejora de las condiciones laborales de las deportistas”.
“Ens situem, en definitiva, enfront d'un enorme repte de recuperació del sector però també enfront d'una gran oportunitat d'innovació i readaptació estructural”, ha assegurat.