Antiviolencia proposa una sanció de 30.000 euros al Burgos CF per no separar a les aficiones rivals en el partit declarat d'alt risc Burgos CF – Racing de Santander

30 d'abril de 2024.- La Comissió Permanent de la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l'Esport ha acordat proposar una sanció greu de 30.000 euros al Burgos CF per no separar adequadament als aficionats/aficionats de cada equip en zones diferents del seu estadi amb motiu del partit de futbol Burgos CF – Real Racing Club de Santander, que havia sigut declarat d'alt risc per la Comissió Antiviolencia. Este fet va fer que es produïren innombrables situacions de pertorbació de l'orde públic, discussions, baralles i insults entre aficionats rivals col·locats en una mateixa graderia, així com l'ocupació de les vies d'evacuació del recinte esportiu per aficionats/aficionats de tots dos equips durant gran part del partit. Estos fets van crear a més seriosos problemes a l'operatiu policial desplegat per a este encontre i va provocar que l'àrbitre haguera de detindre el partit en alguna ocasió.

La Comissió Antiviolencia recorda que “la separació d'aficions és obligatòria per a tots els clubs o societats anònimes esportives organitzadores d'encontres corresponents a competicions de categoria professional, que hauran d'establir un sistema que permeta dirigir i acomodar als components d'aficions dels equips contendents, situant-los en els espais disposats a este efecte, a fi que estiguen separades, tal com assenyala l'article 30.1 del Reial decret 203/2010”.

Així mateix, en els partits d'Alt Risc, l'article 10 de la Llei 19/2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport arreplega, “que la declaració d'un encontre com d'Alt Risc implicarà l'obligació dels clubs de separar les aficiones rivals en zones diferents del recinte”.

A més, la Comissió Antiviolencia ha establit estes altres propostes de sanció per als següents clubs de futbol:

 • Proposta de sanció de 40.000 euros a l'Esportiu Alabés SAD per no haver retirat del recinte esportiu totes aquelles mencions que, en forma de murals, grafitis i adhesius donen promoció al grup IRAULTZA 1921, els membres del qual han sigut objecte de conductes violentes definides en la Llei 19/2007 d'11 de juliol, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport. La Comissió recorda al club que ja ha sigut advertit i proposat per a sanció en diverses ocasions anteriors per l'existència de la simbologia assenyalada, no havent realitzat cap modificació sobre este tema, tal com se li ha demanat en reiterades ocasions.
 • Proposta de sanció de 4.000 euros al Rayo Vallecano de Madrid SAD per deficiències en les mesures de control d'accés i permanència d'espectadors en permetre que s'introduïra i es desplegara una pancarta de grans dimensions en una de les graderies de l'estadi que no havia sigut comunicat prèviament al coordinador de seguretat ni s'havia adjuntat certificat ignífug algun d'estes pancartes durant el partit Rayo Vallecano – Reial Betis Futbol. Així mateix, es va detectar que s'havien introduït diverses llandes de cervesa amb alcohol en l'interior del recinte esportiu durant la celebració d'este encontre.

 Propostes de sanció a aficionats/aficionats

Així mateix, la Comissió Antiviolencia ha acordat estes altres propostes de sanció per als següents aficionats:

 • Proposta de sanció de 4.000 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de 12 mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equipe visitant que, en del partit Burgos CF – Real Racing Club de Santander, va insultar greument i va agredir a un agent de la Policia Nacional en l'interior del recinte esportiu.
 • Proposta de sanció de 4.000 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de 12 mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equipe visitant que, amb motiu del partit Burgos CF – Real Racing Club de Santander, va agredir violentament sense mediar discussió alguna i per l'esquena a un aficionat/aficionat de l'equip local per portar una camiseta del Burgos CF en un bar pròxim a l'estadi.
 • Proposta de sanció de 4.000 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de 12 mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equip local que, durant el partit de Tercera Federació CD Colegie Diocesans – CD Palencia Crist Atlètic, va colpejar en la cara a un jugador de l'equip local quan este es va acostar a una de les graderies.
 • Proposta de sanció de 4.000 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de 12 mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equip local que, en el partit Elx CF – Albacete Futbol va agredir violentament als vigilants de seguretat en una de les portes d'accés a l'estadi, provocant amb la seua actitud una greu pertorbació de l'orde públic.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a cadascun dels sis aficionats/aficionats identificats de tots dos equips que, amb motiu del partit Reial Saragossa – RCD Espanyol de Barcelona, van provocar una baralla entre aficionats rivals en els voltants de l'estadi.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a cadascun dels cinc aficionats/aficionats identificats de tots dos equips que, després de finalitzar el partit Getafe CF – Girona FC, van provocar una baralla entre aficionats rivals en els voltants de l'estadi.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a cadascun dels tres aficionats/aficionats identificats de l'equipe visitant -membres d'un grup radical i violent- que, amb motiu del partit Cultural i Esportiu Lleonesa – RC Cèltic de Vigo Fortuna, van participar en una baralla de carrer entre aficionats/aficionats ultres de tots dos equips en la qual es van arribar a llançar tot tipus d'objectes.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a cadascuns dels tres aficionats/aficionats identificats de l'equip local que, en el partit RCD La Corunya – CE Sabadell FC, van participar en una baralla ens aficionats en l'interior del recinte esportiu.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a cadascun dels dos aficionats/aficionats identificats de l'equip local que, en finalitzar el partit Burgos CF – Real Racing Club de Santander, van participar en una baralla callera en els voltants de l'estadi en el qual les dos aficions es van llançar cadires, taules, gots, botelles i altres objectes contundents. Altres aficionats/aficionats i famílies amb xiquets que es trobaven en un parc infantil de la zona van haver d'abandonar el lloc corrent a conseqüència d'estos fets.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equipe visitant que, en el partit Burgos CF – Real Racing Club de Santander, va llançar una botella d'aigua al terreny de joc contra el porter del Burgos Cf.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equip local que, en el partit Elx CF – Albacete Futbol, va increpar de manera violenta als vigilants de seguretat en una de les portes d'accés a l'estadi, arribant a agafar un equip de transmissions i llançar-ho contra el sòl produint diferents danys en el mateix.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equip local que, en el partit Atlètic Sanluqueño CF – Club Atlètic de Madrid “B”, va llançar una botella d'aigua al terreny de joc que va impactar en un assistent arbitral.

Declaració d'alt risc

Primera Divisió:

Club Atlètic Osasuna – Reial Betis Futbol

Domingo, 5 de maig, a Pamplona

 

Segona Divisió:

Reial Saragossa – Burgos Cf

Domingo, 5 de maig, a Saragossa