Antiviolencia proposa una sanció de 30.000 euros al Burgos CF per no separar a les aficionis rivals en el partit declarat d'alt risc Burgos CF – Racing de Santander

30 d'abril de 2024.- La Comissió Permanent de la Comissió Estatal contra la Violència, el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància en l'Esport ha acordat proposar una sanció greu de 30.000 euros al Burgos CF per no separar adequadament als aficionats/aficionats de cada equip en zones diferents del seu estadi amb motiu del partit de futbol Burgos CF – Real Racing Club de Santander, que havia estat declarat d'alt risc per la Comissió Antiviolencia. Aquest fet va fer que es produïssin innombrables situacions de pertorbació de l'ordre públic, discussions, baralles i insults entre aficionats rivals col·locats en una mateixa graderia, així com l'ocupació de les vies d'evacuació del recinte esportiu per aficionats/aficionats de tots dos equips durant gran part del partit. Aquests fets van crear a més seriosos problemes a l'operatiu policial desplegat per a aquest encontre i va provocar que l'àrbitre hagués de detenir el partit en alguna ocasió.

La Comissió Antiviolencia recorda que “la separació d'aficions és obligatòria per a tots els clubs o societats anònimes esportives organitzadores d'encontres corresponents a competicions de categoria professional, que hauran d'establir un sistema que permeti dirigir i acomodar als components d'aficions dels equips contendents, situant-los als espais disposats a aquest efecte, a fi que estiguin separades, tal com assenyala l'article 30.1 del Reial decret 203/2010”.

Així mateix, en els partits d'Alt Risc, l'article 10 de la Llei 19/2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport recull, “que la declaració d'un encontre com d'Alt Risc implicarà l'obligació dels clubs de separar les aficionis rivals en zones diferents del recinte”.

A més, la Comissió Antiviolencia ha establert aquestes altres propostes de sanció per als següents clubs de futbol:

 • Proposta de sanció de 40.000 euros a l'Esportiu Alabès SAD per no haver retirat del recinte esportiu tots aquells esments que, en forma de murals, grafitis i adhesius donen promoció al grup IRAULTZA 1921, els membres del qual han estat objecte de conductes violentes definides en la Llei 19/2007 d'11 de juliol, contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport. La Comissió recorda al club que ja ha estat advertit i proposat per a sanció en diverses ocasions anteriors per l'existència de la simbologia assenyalada, no havent realitzat cap modificació sobre este tema, tal com se li ha demanat en reiterades ocasions.
 • Proposta de sanció de 4.000 euros al Rayo Vallecano de Madrid SAD per deficiències en les mesures de control d'accés i permanència d'espectadors en permetre que s'introduís i es desplegués una pancarta de grans dimensions en una de les graderies de l'estadi que no havia estat comunicat prèviament al coordinador de seguretat ni s'havia adjuntat certificat ignífug algun d'aquestes pancartes durant el partit Rayo Vallecano – Reial Betis Futbol. Així mateix, es va detectar que s'havien introduït diverses llaunes de cervesa amb alcohol a l'interior del recinte esportiu durant la celebració d'aquest encontre.

 Propostes de sanció a aficionats/aficionats

Així mateix, la Comissió Antiviolencia ha acordat aquestes altres propostes de sanció per als següents aficionats:

 • Proposta de sanció de 4.000 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de 12 mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equipo visitant que, en del partit Burgos CF – Real Racing Club de Santander, va insultar greument i va agredir a un agent de la Policia Nacional a l'interior del recinte esportiu.
 • Proposta de sanció de 4.000 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de 12 mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equipo visitant que, amb motiu del partit Burgos CF – Real Racing Club de Santander, va agredir violentament sense intervenir discussió alguna i per l'esquena a un aficionat/aficionat de l'equip local per portar una samarreta del Burgos CF en un bar pròxim a l'estadi.
 • Proposta de sanció de 4.000 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de 12 mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equip local que, durant el partit de Tercera Federació CD Col·legio Diocesans – CD Palencia Crist Atlètic, va copejar en la cara a un jugador de l'equip local quan aquest es va apropar a una de les graderies.
 • Proposta de sanció de 4.000 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de 12 mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equip local que, en el partit Elx CF – Albacete Futbol va agredir violentament als vigilants de seguretat en una de les portes d'accés a l'estadi, provocant amb la seva actitud una greu pertorbació de l'ordre públic.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a cadascun dels sis aficionats/aficionats identificats de tots dos equips que, amb motiu del partit Reial Saragossa – RCD Espanyol de Barcelona, van provocar una baralla entre aficionats rivals en els voltants de l'estadi.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a cadascun dels cinc aficionats/aficionats identificats de tots dos equips que, després de finalitzar el partit Getafe CF – Girona FC, van provocar una baralla entre aficionats rivals en els voltants de l'estadi.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a cadascun dels tres aficionats/aficionats identificats de l'equipo visitant -membres d'un grup radical i violent- que, amb motiu del partit Cultural i Esportiu Lleonesa – RC Cèltic de Vigo Fortuna, van participar en una reyerta de carrer entre aficionats/aficionats ultres de tots dos equips en la qual es van arribar a llançar tot tipus d'objectes.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a cadascuns dels tres aficionats/aficionats identificats de l'equip local que, en el partit RCD La Corunya – CE Sabadell FC, van participar en una baralla ens aficionats a l'interior del recinte esportiu.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a cadascun dels dos aficionats/aficionats identificats de l'equip local que, en finalitzar el partit Burgos CF – Real Racing Club de Santander, van participar en una reyerta callera en els voltants de l'estadi en el qual ambdues aficions es van llançar cadires, taules, gots, ampolles i altres objectes contundents. Altres aficionats/aficionats i famílies amb nens que es trobaven en un parc infantil de la zona van haver d'abandonar el lloc corrent a conseqüència d'aquests fets.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equipo visitant que, en el partit Burgos CF – Real Racing Club de Santander, va llançar una ampolla d'aigua al terreny de joc contra el porter del Burgos Cf.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equip local que, en el partit Elx CF – Albacete Futbol, va increpar de manera violenta als vigilants de seguretat en una de les portes d'accés a l'estadi, arribant a agafar un equip de transmissions i llançar-ho contra el sòl produint diferents danys en el mateix.
 • Proposta de sanció de 3.001 euros i prohibició d'accés als recintes esportius per un període de sis mesos a un aficionat/aficionat identificat de l'equip local que, en el partit Atlètic Sanluqueño CF – Club Atlètic de Madrid “B”, va llançar una ampolla d'aigua al terreny de joc que va impactar en un assistent arbitral.

Declaració d'alt risc

Primera Divisió:

Club Atlètic Osasuna – Reial Betis Futbol

Domingo, 5 de maig, a Pamplona

 

Segona Divisió:

Reial Saragossa – Burgos Cf

Domingo, 5 de maig, a Saragossa