Declaració institucional contra la LGTBIFOBIA en l'esport

Consell Superior d'Esports i l'Agrupació Esportiva Ibèrica LGTBI+ es comprometen amb la defensa dels drets humans dels esportistes LGTBIQ++

 

L'Organització de Nacions Unides ha manifestat la seua condemna a qualsevol acte de violència o discriminació que una persona puga patir en qualsevol lloc del món a causa de la seua orientació sexual, expressió o identitat de gènere, especialment en les Resolucions que va dictar en 2011 i 2014. Així mateix, ha manifestat el seu compromís amb el reconeixement i amb la defensa dels Drets Humans de les persones LGTBI++.

En el mateix sentit, l'article 21 de la Carta dels Drets Fonamentals de la Unió Europea, prohibix expressament tota discriminació exercida, entre unes altres, per raó de sexe o orientació sexual. El Parlament Europeu, per la seua part, ha aprovat diverses resolucions contra l'homofòbia, i ha instat a l'establiment de mesures contra esta i la discriminació per motius d'orientació sexual i identitat de gènere.

A més de les instàncies internacionals, la nostra legislació corrobora estos drets, començant per la Carta Magna, que consagra en el seu article 10.1 que “La dignitat de la persona, els drets inviolables que li són inherents, el lliure desenvolupament de la personalitat, el respecte a la llei i als drets dels altre so fonamente de l'orde polític i de la pau social” i reconeix tot seguit que els drets fonamentals i llibertats en ella recollida s'interpretaran d'acord amb la Declaració Universal dels Drets Humans de les Nacions Unides.

Para moltes persones LGTBI++ la vergonya, l'estigmatització i la discriminació producte de la LGTBIfobia seguixen formant part de la seua realitat en la vida i en l'esport. Cada any, l'informe de delictes d'odi del Ministeri de l'Interior assenyala que quasi el 20% dels incidents de delictes d'odi denunciats a Espanya tenen la LGTBIfobia com a causa, i el quart espai en el qual més incidents de delictes d'odi es denuncien són les instal·lacions esportives i els camps de joc. Agressions físiques, amenaces i injúries en les xarxes, insults en les graderies, els terrenys de joc o les xarxes, acudits en mitjans de comunicació i xarxes socials, riures en els vestuaris i en les instal·lacions esportives i el silenci dels altres fan que, a moltes persones LGTBI++, l'esport els parega un espai hostil en el qual no tenen cabuda. Així, moltes persones LGTBI++, decidixen no ser part del món de l'esport o ho habiten amb temor a ser els qui són. A açò se sumen barreres administratives, violències diverses, a voltes subtils i altres feroces i múltiples.

La Constitució espanyola, en el seu article 9, establix que “correspon als poders públics promoure les condicions perquè la llibertat i igualtat de l'individu i dels grups socials en què s'integra siguen reals i efectives”, així com “eliminar els obstacles que impedisquen o dificulten la seua plenitud i facilitar la participació de tots els ciutadans en la vida política, econòmica, cultural i social. Per això i amb motiu de les celebracions de l'Orgull LGTBI++, alcem hui la veu per a lluitar per la llibertat, la visibilitat i els drets de les persones LGTBI++ en l'esport, molt especialment perquè protegir el dret al futur i al benestar de la infància i la joventut LGTBI++, el dret a la reparació de les persones majors, el dret al desenvolupament social i personal i a la integració de les persones LGTBI++ migrants, sol·licitants d'asil o sense llar, el respecte als cossos de totes les persones, els cossos de persones LGTBI++ amb discapacitat, racializadas o grosses, i, en suma, el respecte del dret a la salut física i emocional de totes les persones LGTBI++.

De esta manera, el Consell Superior d'Esports i l'Agrupació Esportiva Ibèrica LGTBI++ ens comprometem amb la defensa dels drets humans i constitucionals, els principis de respecte a la llibertat i diversitat en l'esport i, per tant, en la lluita contra la discriminació de les persones LGTBI++ que impedisca la garantia de dites dretes en els termes reconeguts en la Declaració Universal de Drets Humans i la Constitució Espanyola.

L'esport i l'activitat física són una ferramenta de transformació social i un espai de socialització que permet difondre valors ètics com el respecte, la llibertat i la diversitat, fonamentals per al desenvolupament cívic i integral de les persones. En 2016 i en ocasió dels Jocs Olímpics de Riu, Nacions Unides afirma que l'esport promou el desenvolupament humà i el benestar, dos components psicològics de la sostenibilitat. Per tot açò, i donant compliment als principis constitucionals i dictàmens internacionals quant a la defensa dels DD.HH., el Consell Superior d'Esports i l'Agrupació Esportiva Ibèrica LGTBI+ volen expressar el seu compromís amb els següents objectius:

 

●          Reconocer la diversitat afectiu-sexual i de gènere com un element social enriquidor i positiu, acompanyat pels principis d'igualtat de tracte i no discriminació.

 

●          Fomentar la visibilitat de les persones LGTBI+ en l'àmbit de l'esport i comprometre a tots els agents socials vinculats amb l'esport amb l'objectiu de combatre els estereotips, la discriminació i les barreres que dissuadixen a les persones LGTBI+ de la practica esportiva.

 

●          Denunciar i penalitzar socialment els comportaments LGTBIfóbicos, masclistes, xenòfobs i serófobos en l'esport, particularment quant a la violència verbal o física en els espais esportius, camps de joc, graderies i xarxes socials per qualsevol causa i, especialment, aquelles violències que tinguen el seu origen en l'orientació sexual i en la identitat o expressió de gènere de les persones.

 

●          Garantizar la seguretat i llibertat de les persones trans generant entorns segurs en l'accés a la pràctica esportiva.

 

●          Fomentar l'ús d'un llenguatge inclusiu i respectuós que elimine estereotips i combata l'ocupació d'expressions discriminatòries o d'odi que tinguen com a causa l'orientació sexual o la identitat de gènere.

 

●          Promoure els estudis, anàlisis i informes que ajuden a identificar, comprendre i previndre situacions de discriminació i assetjament LGTBIfóbicos en l'esport.

 

Estos compromisos s'emmarquen dins de l'Estratègia de la Unió Europea 2020-2025 per a la Igualtat de les persones LGTBIQ, cridada Unió de la igualtat i aprovada al desembre de 2020, i totes estes accions busquen la consecució d'un objectiu últim:

"Eliminar la LGTBIfobia i afavorir l'accés de totes les persones des de la seua diversitat i en igualtat a una pràctica esportiva ètica, la qual ens empodere, ensenye, i faça millors".