El CSD atorga 9 milions d'euros a les CC.AA. per al foment de l'activitat física i la salut a través de ferramentes digitals

La Comissió Sectorial de l'Esport s'ha reunit avui a el CSD per a abordar el repartiment entre les CC.AA per a gestionar el Pla de Prescripció d'Activitat Física

 

  • La Comissió Sectorial de l'Esport aprova el repartiment dels fons destinats a la promoció de l'exercici físic per a la salut i la implementació de tecnologies que asseguren l'accés a un esport segur, saludable i inclusiu

 

  • También s'ha informat a les autonomies de la distribució de 26 milions d'euros dirigits a la transició ecològica d'instal·lacions esportives, que se sumen als 49 milions territorialisats en 2021

 

  • Con estes noves inversions, s'han territorialisat ja 84 milions d'euros entre les Comunitats Autònomes, quasi un 30% del total dels fons de recuperació dirigits a l'esport

 

Madrid, 24 de març de 2022.- La Comissió Sectorial de l'Esport s'ha reunit avui a la seu del Consell Superior d'Esports (CSD) per a abordar el repartiment entre les Comunitats Autònomes d'una nova partida de 9 milions d'euros destinats a la implementació d'un Pla de Prescripció d'Activitat i Ejercicio Físico.

El objectiu d'esta inversió és que les CC.AA. desenvolupen i implementen un pla de promoció de l'activitat física i l'esport per a la salut (AFBS) a través de ferramentes digitals dirigides a millorar l'accessibilitat i eficàcia dels sistemes esportius i de salut, a més d'intensificar la formació dels professionals involucrats.

Dada la imbricació entre esport, salut i tecnologia, esta inversió s'emmarca en el denominat Pla de Digitalització del Sector Deporte, un dels tres eixos del Component 26 del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, dirigit al foment del sector esportiu, i al que s'han destinat un total de 300 milions d'euros fins a 2023.

“El paper de totes les administracions públiques ha de ser potenciar l'esport com a element essencial de la salut física i mental de la ciutadania i, en esta missió, la tecnologia i les ferramentes digitals són essencials”, ha apuntat el president del CSD, José Manuel Franco, durant la Comissió. Perquè “l'esport no pot quedar-se al marge del procés de digitalització estructural; al contrari, ha de ser punta de llança en un moment de transformació i innovació sense precedents”.

El secretari d'Estat per a l'Esport, a més, ha subratllat el paper de les Comunitats Autònomes, la “coordinació territorial de les quals i involucración estan sent fonamentals per a aconseguir la màxima efectivitat en l'execució dels fons europeus i, per tant, en la modernització definitiva de l'esport nacional”.

 

Criterios de repartiment

La territorialización d'estos fons està subjecta a una sèrie de criteris, aprovats en la Comissió Sectorial.

En primer lloc, es té en compte la cohesió territorial; d'esta forma s'establix un fix de 100.000 euros per a cada Comunitat Autònoma.

En segon lloc, estan els criteris lligats al territori. Es tindrà en compte el percentatge de població de cada C.A. en relació amb el conjunt d'Espanya; el nombre de municipis de cada Comunitat; la insularitat; pertànyer a la telefonada “España Despoblada”; i el nombre de centres de salut o consultoris locals per cada C.A.

Finalment, com a criteris lligats a l'execució del projecte, figuren el percentatge d'educadors físics i esportius; el personal sanitari involucrat en el projecte; el nombre de municipis participants; i el nombre de persones -inactives o amb patologies- que participe en estos programes.

 

Ya s'han distribuït 84 milions d'euros entre les CCAA

En la Comissió Sectorial d'hui també s'ha informat del repartiment de 26 milions d'euros per a la transició ecològica de les instal·lacions esportives, que, sumats als 49 milions territorialisats per a esta mateixa fi durant 2021, aconseguixen els 75 milions d'inversió en dos anys, tal com es va aprovar en la Conferència Sectorial de l'Esport del passat 8 de novembre.

L'objectiu, en el marc del denominat Pla de Transició Ecològica -un altre dels eixos del projecte d'Esport dels fons europeus-, és modernitzar les infraestructures dels centres d'alt rendiment esportiu i la Xarxa de Centres existent en les comunitats autònomes, mitjançant la substitució de les energies actuals que empren en el seu funcionament per altres amb menors emissions contaminant o la renovació d'equips per a l'obtenció del màxim rendiment energètic de cadascun dels sistemes dels quals disposen.

Amb les noves inversions pertanyents a les partides de digitalització de l'esport i de modernització de les instal·lacions esportives, en este primer trimestre de 2022 ja s'han territorialisat entre les Comunitats Autònomes un total de 84 milions d'euros. Una xifra que suposa quasi el 30% dels 300 milions dirigits al Pla de Foment del Sector Deporte.