El CSD cofinançarà per primera vegada els premis per medalla en els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020
Para José Manuel Franco està decisió respon a una “reclamació justa que va a conduir, a poc a poc, a ser una societat més justa i igualitària”
A més, s'ha decidit també augmentar més del doble la quantia obtinguda per medalla: 70.000 euros per l'or, 35.000 per la plata i 21.000 per la de bronze
Madrid, 24 de juny de 2021.- El Consell Superior d'Esports (CSD) cofinançarà a partir d'ara els premis obtinguts per la consecució de medalles en els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020, tal com s'ha aprovat en la reunió mantinguda hui de l'Assemblea General del Comité Paralímpic Español (CPE) i en la qual ha participat el secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco.
Esta decisió suposa que per primera vegada estos premis siguen sufragats de forma conjunta pel CSD i el CPE, i no solament pel Comité i els patrocinadors del Pla ADOP com ocorria fins al moment. D'esta manera es dona resposta a una reivindicació històrica del moviment paralímpic espanyol que reclamava una equiparació amb els esportistes olímpics també referent al finançament d'estos premis.
Para José Manuel Franco, que ha intervenut de forma telemàtica en l'encontre, s'atén així a una “reclamació justa que va a conduir, a poc a poc, a ser una societat més justa i igualitària”. “La discapacitat ha vingut patint estes discriminacions de manera històrica, si ben el nostre país ha sabut a poc a poc posar les ferramentes necessàries per a anar acabant amb elles”. En este sentit ha recordat que el compromís del Govern és acabar amb les desigualtats i que per això, entre altres coses, en este últim exercici l'import destinat al Comité Paralímpic ha crescut un 375%.
Per la seua part, el president del CPE, Miguel Carballeda, ha agraït en nom de tot el moviment paralímpic espanyol el “pas tan important” dau per part del CSD i el Govern en general. “Anem camí d'eixa igualtat plena de drets, d'obligacions i d'oportunitats. I esperem que ja en els Jocs de París 2024 podrem establir eixe compromís de ser iguals, que els esportistes, a un mateix esforç, tinguen en el nostre país el mateix reconeixement”, ha afirmat Carballeda.
Durante la reunió, presidida per la infanta Doña Elena, presidenta d'Honor del CPE, també s'ha aprovat una pujada dels premis econòmics per cada medalla que s'aconseguisca en els Jocs Paralímpics de Tòquio, situant-los en més del doble del que es concedia en els Jocs de Riu. A partir d'ara, una medalla d'or es compensarà amb 70.000 euros (per 30.000 en els Jocs de Riu), la de plata amb 35.000 (15.000 en 2016) i el bronze amb 21.000 euros (9.000 en Riu).
Estes quanties corresponen als premis per medalles en proves individuals i tenen a més un caràcter acumulable, és a dir, un esportista que obtinga dos o més medalles en els Jocs de Tòquio percebrà la suma de les quanties de cadascuna d'elles.
Per a les proves i esports d'equips, relleus, parelles i dobles, la dotació econòmica dels premis per aconseguir una medalla d'or serà de 35.000 euros per a cadascun dels components del conjunt; 17.500 euros per a cadascun en el cas de la medalla de plata, i 10.500 per a cada membre del relleu, parella, doble o equip que aconseguisca un bronze. Si algun esportista aconseguix medalla en proves individuals i de conjunt també pot acumular les diferents quantitats.
Els esportistes de recolze en esports de cecs com l'atletisme, futbol 5, ciclisme i triatló percebran com a premi per cada medalla aconseguida la mateixa quantitat econòmica que els atletes als quals fan de guia, pilot o porter.
A més, per a destacar la importància del personal tècnic i les entitats que faciliten la preparació dels esportistes en el seu moment a dia, s'establix també la concessió de premis a entrenadors, amb unes quanties corresponents al 15% del total de l'ajuda concedida a l'esportista al que ha estat preparant.