El CSD cofinançarà per primera vegada els premis per medalla en els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020

Per José Manuel Franco està decisió respon a una “reclamació justa que va a conduir, a poc a poc, a ser una societat més justa i igualitària”

Para José Manuel Franco està decisió respon a una “reclamació justa que va a conduir, a poc a poc, a ser una societat més justa i igualitària”

A més, s'ha decidit també augmentar més del doble la quantia obtinguda per medalla: 70.000 euros per l'or, 35.000 per la plata i 21.000 per la de bronze

Madrid, 24 de juny de 2021.- El Consell Superior d'Esports (CSD) cofinançarà a partir d'ara els premis obtinguts per la consecució de medalles en els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020, tal com s'ha aprovat en la reunió mantinguda avui de l'Assemblea General del Comitè Paralímpic Español (CPE) i en la qual ha participat el secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco.

Aquesta decisió suposa que per primera vegada aquests premis siguin sufragats de forma conjunta pel CSD i el CPE, i no només pel Comitè i els patrocinadors del Pla ADOP com ocorria fins al moment. D'aquesta manera es dona resposta a una reivindicació històrica del moviment paralímpic espanyol que reclamava una equiparació amb els esportistes olímpics també referent al finançament d'aquests premis.

Para José Manuel Franco, que ha intervingut de forma telemàtica en l'encontre, s'atén així a una “reclamació justa que va a conduir, a poc a poc, a ser una societat més justa i igualitària”. “La discapacitat ha vingut sofrint aquestes discriminacions de manera històrica, si ben el nostre país ha sabut a poc a poc posar les eines necessàries per anar acabant amb elles”. En aquest sentit ha recordat que el compromís del Govern és acabar amb les desigualtats i que per això/per això, entre altres coses, en aquest últim exercici l'import destinat al Comitè Paralímpic ha crescut un 375%.

Per la seva banda, el president del CPE, Miguel Carballeda, ha agraït en nom de tot el moviment paralímpic espanyol el “pas tan important” dau per part del CSD i el Govern en general. “Anem camí d'aquesta igualtat plena de drets, d'obligacions i d'oportunitats. I esperem que ja en els Jocs de París 2024 podrem establir aquest compromís de ser iguals, que els esportistes, a un mateix esforç, tinguin al nostre país el mateix reconeixement”, ha afirmat Carballeda.

Durante la reunió, presidida per la infanta Doña Elena, presidenta d'Honor del CPE, també s'ha aprovat una pujada dels premis econòmics per cada medalla que s'aconsegueixi en els Jocs Paralímpics de Tòquio, situant-los en més del doble del que es concedia en els Jocs de Riu. A partir d'ara, una medalla d'or es compensarà amb 70.000 euros (per 30.000 en els Jocs de Riu), la de plata amb 35.000 (15.000 en 2016) i el bronze amb 21.000 euros (9.000 en Riu).

Aquestes quanties corresponen als premis per medalles en proves individuals i tenen a més un caràcter acumulable, és a dir, un esportista que obtingui dos o més medalles en els Jocs de Tòquio percebrà la suma de les quanties de cadascuna d'elles.

Per a les proves i esports d'equips, relleus, parelles i dobles, la dotació econòmica dels premis per aconseguir una medalla d'or serà de 35.000 euros per a cadascun dels components del conjunt; 17.500 euros per a cadascun en el cas de la medalla de plata, i 10.500 per a cada membre del relleu, parella, doble o equip que aconsegueixi un bronze. Si algun esportista aconsegueix medalla en proves individuals i de conjunt també pot acumular les diferents quantitats.

Els esportistes de recolzo en esports de cecs com l'atletisme, futbol 5, ciclisme i triatló percebran com a premi per cada medalla aconseguida la mateixa quantitat econòmica que els atletes als quals fan de guia, pilot o porter.

A més, per destacar la importància del personal tècnic i les entitats que faciliten la preparació dels esportistes en el seu moment a dia, s'estableix també la concessió de premis a entrenadors, amb unes quanties corresponents al 15% del total de l'ajuda concedida a l'esportista al que ha estat preparant.