El CSD convoca una nova edició dels Premis Nacionals de l'Esport

El CSD obri la convocatòria d'una nova edició dels Premis Nacionals de l'Esport entregats habitualment per la Casa Real

Reconocen a esportistes, federacions, clubs, empreses públiques, fundacions i altres entitats destacats per la seua excel·lència i promoció de l'esport, en diferents categories de premis, trofeus i copes

Las persones i entitats interessades podran enviar les seues candidatures de forma electrònica o presencial fins al pròxim 16 de desembre

 

Madrid, 30 de novembre de 2021.- El Consell Superior d'Esports (CSD) obri la convocatòria d'una nova edició dels Premis Nacionals de l'Esport, els guardons anuals atorgats pel CSD i entregats habitualment per la Casa Real, que distingixen als esportistes, associacions, entitats i a aquelles persones que hagen destacat per l'impuls o promoció de l'Educació Física i l'Esport durant l'any anterior. En esta ocasió, a causa de la pandèmia, es premiaran els mèrits i assoliments esportius corresponents a l'any 2019.

Como en les últimes edicions, els Premis Nacionals de l'Esport s'agrupen en tretze categories, entre premis, trofeus i copes:

- Premie Rei Felipe, al millor esportista espanyol de l'any

- Premi Regna Letizia, a la millor esportista espanyola de l'any

- Premie Rei Juan Carlos, a l'esportista revelació, masculí o femení

- Premi Regna Sofia, al joc net i l'erradicació de la violència

- Premie Princesa Leonor, al millor esportista masculí o femení menor de 18 anys

- Premie Infanta Sofia, a l'activitat esportiva entre persones amb discapacitat

- Trofeu Comunitat Iberoamericana, al millor esportista iberoamericà, masculí o femení

- Copa Baró de Güell, al millor equip o selecció de l'any

- Copa Stadium, a la persona o entitat que haja destacat en el foment de l'esport

- Premie Consell Superior d'Esports, a l'entitat local espanyola que més haja destacat en el foment de l'esport, per organització d'activitats o instal·lacions esportives

- Trofeo Joaquín Blume, a la Universitat o Centre Escolar més destacat en la promoció esportiva

- Premi nacional a les Arts i les Ciències Aplicades a l'Esport, a la divulgació de l'activitat físic-esportiva

- Premi Nacional Francisco Fernández Ochoa, a tota una vida dedicada a l'esport

 

Presentació de candidatures

Després de la publicació de la convocatòria en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) d'hui, 30 de novembre, el termini per a presentar les candidatures romandrà obert durant deu dies hàbils, fins al pròxim 16 de desembre.

Las propostes podran ser formulades per esportistes federats, associacions esportives, federacions esportives nacionals i autonòmiques, entitats i institucions privades i per qualsevol òrgan de les Administracions Públiques, mitjançant el model disponible en la seu electrònica del Consell Superior d'Esports.

La presentació podrà realitzar-se per correu postal certificat, en el Registre General del Ministeri de Cultura i Esport o en qualsevol dels registres contemplats en l'article 16.4 de la Llei 39/2015, d'1 d'octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques. I també de forma telemàtica, a través de la seu electrònica del CSD.

Las propostes es dirigiran al president del CSD i aniran acompanyades de la documentació que acredite els mèrits que concorren en la persona o entitat proposada.

Posteriormente, un jurat qualificador, nomenat per la Presidència del CSD, valorarà les propostes i seleccionarà als premiats. L'entrega dels Premis Nacionals de l'Esport es realitzarà solemnement en un acte públic, previsiblement en els primers mesos de 2022.

 

Casi quaranta anys de Premis Nacionals de l'Esport

Desde la seua constitució, en 1982, els Premis Nacionals de l'Esport han reconegut a esportistes de la talla de Blanca Fernández Ochoa, Arantxa Sánchez Vicario, Conchita Martínez, Gemma Mengual, Edurne Pasaban, Ruth Beitia o Sandra Sánchez, entre els noms femenins; i Carlos Sainz, Miguel Indurain, Pau Gasol, Rafa Nadal, Xavi Hernández, Marc Márquez o Saúl Craviotto, entre els masculins.

 

En l'última edició, corresponent als mèrits de 2018, Alejandro Valverde, Regino Hernando i Joana Pastrana van ser considerats els millors esportistes de l'any, mentre la Selecció espanyola de futbol femení sub-17 va ser reconeguda com el millor equip. Per la seua part, la Fundació Sanitas va obtindre el guardó pel seu foment de l'esport inclusiu; Yulimar Rojas el reconeixement com a millor esportista iberoamericana i  l'excapità de la Selecció absoluta de bàsquet, Juan Carlos Navarro, va ser premiat per tota la seua trajectòria esportiva.