Franco: “El pròxim 15 de juny el CSD declararà professional el futbol femení de màxima categoria”

  • El secretari d'Estat per a l'Esport ha qualificat la decisió de “fita històrica” i ha assegurat que "la defensa de la igualtat efectiva entre hòmens i dones és un valor identitari dels governs socialistes"
  •  Durante la seua primera intervenció en la Comissió de Cultura i Esport, Franco ha repassat a més els objectius dels pròxims mesos: "avançar en reformes pendents, construir un model esportiu nou i concorde a les necessitats actuals i aconseguir aconseguir l'efectiva igualtat entre hòmens i dones en esport"
  •  A més, ha explicat el pressupost amb el qual explica el CSD durant 2021 i que ascendix a 251 milions, un 95% més que en l'últim any olímpic

Madrid, 01 de juny de 2021.- El secretari d'Estat per a l'Esport, José Manuel Franco, ha anunciat durant la seua compareixença en la Comissió de Cultura i Esport del Congrés dels Diputats que el pròxim 15 de juny el CSD declararà professional el futbol femení de màxima categoria. “El nostre compromís amb la igualtat en l'àmbit esportiu es va a concretar en esta fita històrica. Esperem comptar amb el suport unànime de tot l'estament esportiu i polític, perquè avançar en matèria d'igualtat és un benefici global per a la societat en el seu conjunt, és símptoma de bona salut democràtica i de polítiques públiques orientades a crear societats més lliures i justes. És un repte de totes i tots que anem a liderar”, ha assegurat.

Durante la seua intervenció, Franco ha repassat a més els objectius del CSD durant els pròxims mesos com “avançar en reformes pendents, construir un model esportiu nou i concorde a les necessitats actuals i aconseguir aconseguir l'efectiva igualtat entre hòmens i dones en l'esport". En relació a la futura Llei de l'Esport ha explicat que el text està “pràcticament acabat” i que “s'estan donant l'últimes pinzellades” i “retocs tècnics”. Els continguts fonamentals de la nova norma són: la definició legal de l'esportista, l'establiment d'un clar repartiment competencial, i la protecció de la igualtat entre hòmens i dones, així com la lluita contra la discriminació al col·lectiu LGTBI. “Es busca una norma útil i eficaç per a tot l'ecosistema esportiu”, ha sentenciat.

A més, el president del CSD s'ha compromès a impulsar altres normes esportives pendents com la Llei d'Ordenació de les professions de l'esport, el projecte de Llei de lluita contra el dopatge, o la regulació del Segur Esportiu Obligatori.

D'altra banda, el secretari d'Estat per a l'Esport ha explicat les xifres referides als pressupostos destinats al Consell per a l'any 2021. Així, ha recordat que la xifra per a este exercici ascendix a 251 milions, un 95% més que en l'últim any olímpic. Esta quantitat suposa un augment d'un 23,5% per als fons destinats a les federacions esportives espanyoles; creix en cinc milions la subvenció ordinària; la dotació a les comunitats autònomes s'eleva un 30%, fins als 14,6 milions; i es dobla la quantitat per a esport femení i inclusiu. “Este pressupost és el major que s'ha fet des de 1992”, ha destacat.

En relació als Fons Europeus, ha ressenyat que España és l'únic país de la Unió que ha incorporat l'esport com a “element tractor” en el pla de recuperació. En este sentit, ha enumerat els tres plans d'inversió i reforma que es van a dur a terme en l'àmbit esportiu i que estaran enfocats a la seua digitalització, a la transició ecològica de les instal·lacions, així com al desenvolupament d'un pla sòcia en l'esport. Per a açò, el CSD disposarà de més de 300 milions d'euros, la qual cosa convertix a estos fons en una “ferramenta poderosa” per a la recuperació, ha assegurat José Manuel Franco.

Durante el seu discurs, el president del CSD també ha posat en valor la importància de la relació entre l'esport i la salut ja que els beneficis “són inqüestionables”. “Cada euro invertit en activitat física evita fins a 15 euros de gasto sanitari. La pràctica regular d'esport és la micro-píndola més eficaç per a construir una societat més capaç, més feliç, i més sostenible, per la qual cosa salut i esport han de caminar inexorablement de la mà com a eix estratègic de les polítiques públiques esportives de les pròximes dècades", ha sentenciat.

Finalment, José Manuel Franco s'ha referit als Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio 2020. Ha recordat que actualment són més de 320 els esportistes classificats entre les dos cites que “són un indicador significatiu de la volta a la normalitat que tots desitgem”. A més, ha posat en valor que ja estan vacunades 819 persones de la Delegació Olímpica i Paralímpica amb la primera dosi i que ha sigut possible gràcies a la triple col·laboració dels ministeris de Sanitat, Defensa, i Cultura i Esport.