Irene Lozano: “L'esport està més unit després de la crisi sanitària i això ens ajudarà a afrontar els problemes econòmics”
Madrid, 22 de juny de 2020. El Consell Superior d'Esports (CSD), l'Associació de l'Esport Español (ADESP) i la Fundació Espanya Activa han presentat avui a la seu de l'organisme públic l'estudi de l'impacte de la Covid-19 sobre l'ecosistema de l'esport espanyol. Aquest estudi identifica amb major rapidesa i detall els efectes negatius que la pandèmia i l'estat d'alarma sanitària han tingut en el sector de l'esport.
La secretària d'Estat per a l'Esport, Irene Lozano, en la seua intervenció final després de l'exposició de l'Estudi, no ha dubtat a qualificar les dades de “roïns”, però alhora ha manifestat que açò ens ha de servir “per a saber quin és la realitat sobre la qual anàvem a haver de treballar quan passara esta situació. Si alguna cosa es pot dir del sector de l'esport és que ix d'esta crisi, d'esta part de la crisi, de la part sanitària de la crisi, més forta i més unit de com va entrar, i això és una bona guia per a afrontar en millors condicions el futur més immediat i combatre els problemes econòmics”.
El acte ha començat amb una introducció per part de Jose Hidalgo, president d'ADESP, qui ha destacat “el gran simbolisme” del mateix. “En el primer dia de la nova normalitat fer este encontre amb el CSD i les federacions té una càrrega de posicionament d'esta casa i de la importància que li vol donar a l'esport espanyol”. Hidalgo ha ressaltat, a més, les “aliances” que fan falta en els nous temps entre el Consell, ADESP i la Fundació Espanya Activa i el “lideratge” d'Irene Lozano recolzant este estudi. “L'esport a partir d'ara va a ser més igualitari i inclusiu, més transversal i més tecnològic”, ha conclòs.
Per la seua part, Jaime Lissavetzky, president de la Fundació Espanya Activa, ha ressaltat que la menys roïna de les notícies d'este estudi es referia al fet que únicament el 14,1% de la població activa havia deixat durant este període els seus hàbits esportius.
La presentació detallada de l'estudi, que hui mateix es pot consultar en la pàgina web d'ADESP (www.deporteespana.es), ha sigut a càrrec d'Alfonso Rierol, d'Ingesport; Alfonso Pérez, de la Fundació Espanya Activa; i Raúl Chapado, president de la Real Federació Espanyola d'Atletisme. Tots ells han detallat algunes dades de l'impacte de la crisi sanitària en l'ecosistema de l'esport espanyol.
L'estudi abasta a 631 entitats esportives i engloba a 4,3 milions de persones. De tots ells, el 86,6% de la mostra expressa una percepció molt negativa o negativa de l'impacte de la Covid-19 sobre l'esport.
A més, arreplega que els esportistes professionals han patit una pèrdua d'ingressos del 31%, mateix percentatge que ha tingut el sector quant a destrucció d'ocupació.
Las pèrdues que les federacions esportives espanyols van a patir quant a aspectes com a cànons per competició serà del 57,4%; per cursos i altres activitats de formació del 56,4%; per drets d'arbitratge del 56,8%; per patrocinis d'un 49%; i per campus o stages de promoció d'un 75,8%.