María José Rienda: “L'esport no té gènere. L'esport té una força molt poderosa per a derrocar barreres i portar-nos a una societat millor”
Madrid, 05 de març de 2019.- El Consell Superior d'Esports ha acollit hui la presentació del Libro Blanco de l'esport de persones amb discapacitat a Espanya, un ampli estudi que oferix la informació més actualitzada sobre la pràctica esportiva d'este col·lectiu. L'esdeveniment ha estat presidit per la Secretària d'Estat per a l'Esport, María José Rienda, que ha estat acompanyada per Miguel Carballeda, president del Comité Paralímpic Español; Alberto Durán, vice-president primer executiu de la Fundació ONZE, Luis Cayo Pérez Bueno, president de CERMI, Comité Español de Representants de Persones amb Discapacitat i Juan Ramón Amores, Director General de Joventut i Esport de la Junta de Castella-la Manxa.
Durante la seua intervenció, María José Rienda ha dit que l'estudi presentat és “una iniciativa absolutament necessària, actualitzada i enriquidora. És la base per a seguir creixent en igualtat, perquè l'esport no té gènere. L'esport té una poderosíssima força per a derrocar barreres, assumir reptes, i aconseguir una societat millor, més justa i igualitària”.
La Secretària d'Estat per a l'Esport, a més, ha destacat que des de la promoció de l'esport femení i el de les persones amb discapacitat han sigut dos dels principals objectius d'esta legislatura, posant com a exemple que “l'avantprojecte de la Llei de l'Esport és la ferramenta aliada per a seguir avançant. Este llibre blanc ens servix com a full de ruta per a caminar junts cap a un nou model, amb la col·laboració de les comunitats autònomes i de les federacions esportives, com així va quedar de manifest en les conferències sectorials de l'esport presidides pel Ministre”, qui finalment no ha pogut assistir a l'acte a causa d'un problema de salut.
Juan Ramón Amores, director general de Joventut i Esports de la Junta de Castella-la Manxa i entitat promotora del Libro Blanco, ha destacat la “valentia de María José Rienda” per apostar per este projecte, afirmant que l'estudi “és un punt de partida per a avançar”. Ha afegit que la seua comunitat autònoma “està implicada en l'esport de persones amb discapacitat des de l'educació primerenca en les escoles, mostrant les dificultats que tenen estes persones. Hui és el primer pas per a aconseguir l'objectiu que al final es parle de l'esportista, sense etiquetes”.
Miguel Carballeda, president del Comité Paralímpic Español, ha agraït el “tracte exquisit” dispensat pel Ministre José Guirao i per María José Rienda en els successius encontres que han mantingut en l'avantprojecte de la Llei de l'Esport: “S'ha apostat des del primer moment per l'esport de persones amb discapacitat i per l'esport femení, per a aconseguir la igualtat absoluta entre hòmens i dones, amb i sense discapacitat. Eixa és la clau. María José i el Ministre ens han escoltat i ens han tingut en compte. Visibilidad, igualtat i inclusió ens porten a seguir millorant com a societat i com a país”.
Alberto Durán, vice-president primer de la Fundació ONZE; ha afirmat que l'esport és una de les activitats més demandades per les persones amb discapacitat. “Este llibre servix per a promoure la plena inclusió de persones amb discapacitat amb iniciatives per a anar transformant a la societat. No hauria d'haver-hi xiquets condemnats a mirar com uns altres fan esport a causa de la falta de recursos, els esportistes amb discapacitat són ambaixadors de la constància i de la superació perquè en guanyes som iguals”, ha destacat.
Luis Cayo Pérez Bueno, president de CERMI, Comité Español de Representants de Persones amb Discapacitat, ha afirmat que “este llibre blanc fa una excel·lent cartografia que ens hauria de dirigir les actuacions del futur. L'esport és un element de socialització de primera magnitud, i aconseguix que ens sentim volguts, recolzats i valorats, en un entorn que no sap admetre la riquesa de la diversitat”.
Entre les conclusions del Libro Blanco de l'esport de persones amb discapacitat a Espanya, destaca que l'esport és l'activitat d'oci més demandada per les persones amb discapacitat però solament menys del vint per cent de les instal·lacions esportives complixen amb plena accessibilitat i solament el 0,32% d'estes persones tenen llicència federativa enfront del 7,7% de la població general. Per a elaborar este estudi detallat, han participat més de 20 autors i col·laboradors.