Soler: “L'esport servix per a acostar països i pobles entorn de/entorn d'uns valors comuns”
El CSD, la Fundació Deporte Jove, Casa Àsia i la Fundació Japó posen en marxa un programa de formació en cultura i llengua japonesa destinat a la delegació espanyola que assistirà als Jocs de Tòquio
El director general d'Esports del CSD, Albert Soler, ha recordat que els Jocs seran “un esdeveniment esportiu capaç d'alçar l'estat d'ànim dels ciutadans i seran una referència en el camí de tornada cap a la normalitat a tot el món”
Madrid, 05 de juliol de 2021.- Els esportistes espanyols que competixen en els Jocs Olímpics i Paralímpicos de Tokio, així com l'equip tècnic que els acompanye i els periodistes que cobrisquen la cita olímpica, rebran un programa de formació en cultura i llengua japonesa, gràcies a una iniciativa conjunta del Consell Superior d'Esports (CSD), la Fundació Deporte Jove (FDJ), i Casa Àsia en col·laboració amb la Fundació Japó, Madrid.
El principal objectiu d'este curs és dotar a la delegació espanyola que assistisca als Jocs Olímpics, i també Paralímpics, de nocions bàsiques sobre cultura i llengua japoneses, així com d'una sèrie d'orientacions sobre com interactuar amb la societat nipona durant la seua estada en eixe país.
El curso, denominado “Cultura japonesa y japonés de supervivencia: Juegos de Tokio 2020”, consta de dos módulos formativos a los que se podrá acceder a través de una plataforma web diseñada a tal efecto.
En la seua intervenció, el director general d'Esports del Consell Superior d'Esports (CSD), Albert Soler, ha agraït el treball realitzat per la Casa Àsia i la Fundació Japó en la posada en marxa d'este programa de formació per a l'esport espanyol.
“El esport és un instrument de cultura i de socialització internacional. Els Jocs olímpics, que tenen el seu origen en la mescla de cultures i en les diferents formes d'entendre el món, no solament han d'estar vinculats a l'esport, sinó també a la cultura”.
“Amb esta iniciativa formativa conjunta oferim als nostres esportistes la possibilitat de conéixer i endinsar-se en la cultura japonesa, a través d'un acostament als seus costums, la seua idiosincràsia i la seua llengua. El esport, una vegada més, es convertix en una ferramenta social de primer nivell per a acostar països i pobles, entorn de/entorn de valors comuns emmarcats en el que denominem la diplomàcia esportiva”. Segons Soler, la celebració d'estos Jocs Olímpics i Paralímpics de Tòquio “suposen ja tot un èxit” per a l'esport. “Serà un esdeveniment esportiu capaç d'alçar l'estat d'ànim dels ciutadans i seran una referència en el camí de tornada cap a la normalitat a tot el món”.
El secretari d'Estat de l'Espanya Global, Manuel Muñiz, ha destacat que en l'últim baròmetre sobre la imatge d'Espanya en el món, realitzat pel Real Institut Elcano, “els esportistes estan entre els quatre factors més valorats de la nostra imatge, juntament amb el potencial com a destinació turística, la nostra gastronomia i el caràcter obert dels espanyols. Per a Muñiz, “la responsabilitat dels esportistes en la projecció de la imatge exterior d'Espanya ha d'anar òbviament acompanyada de mesures i ferramentes com este curs”.
Per la seua part, Javier Parrondo, director general de Casa Àsia, ha posat en valor esta iniciativa ja que “és la primera ocasió en què la delegació olímpica espanyola tindrà l'oportunitat d'acostar-se al país abans de la seua arribada amb un programa formatiu dissenyat ad hoc amb nocions bàsiques i eminentment pràctiques per a desembolicar-se adequadament durant la seua estada en la capital nipona”.
Curso formatiu
El primer mòdul, a càrrec del professor Carlos Rubio, és una introducció a la història, geografia, cultura i societat de Japó, que pretén dotar a l'alumne d'informació bàsica i d'algunes recomanacions sobre què es deu i no s'ha de fer en este país.
El segon mòdul ha sigut dissenyat en col·laboració amb la Fundació Japó, Madrid, seguint el mètode Marugoto, i ha comptat amb la participació de la professora de japonés, Taeko Kojima. En esta part, l'alumne aprendrà a manejar conceptes elementals de l'idioma que li seran d'utilitat a l'hora d'interactuar amb la societat japonesa, com presentar-se, demanar menjar en un restaurant, o realitzar compres.
Todas les sessions que consta el programa són asíncrones, amb l'objectiu que l'alumne puga triar aquelles parts que més li interessen, en el moment, amb el ritme i la velocitat que desitge. El programa consta de 40 videos didàctics, àudios i test, amb més de 6 hores de formació en total, i els continguts són presentats en format audiovisual.