El CSD impulsa la protecció del menor en l'esport amb la presentació final del projecto i-protect

 “El CSD sempre va estar en la lluita contra la violència i l'abús per crear espais segurs/segurs en l'esport”, ha manifestat Irene Lozano
  • Una iniciativa liderada pel CSD i per la Fundació Deporti Jove, en la qual participen altres cinc països de la UE, i que ofereix a les organitzacions esportives un enfocament integral per a l'engegada d'una  estratègia  de protecció de la infància i l'adolescència

 

  • Cofinanciado per la Comissió Europea dins programa Erasmus+, el projecte desenvolupa una completa plataforma online dirigida  a la capacitació dels responsables d'esport basi per prevenir i detectar abusos sobre la integritat dels menors

 

  • “El CSD sempre va estar en la lluita contra la violència i l'abús per crear espais segurs/segurs en l'esport”, ha manifestat Irene Lozano

 

 

Madrid, 27 de novembre de 2020. El Consell Superior d'Esports (CSD) ha acollit avui la presentació final del projecte europeu i-protect per a la protecció dels menors en l'àmbit esportiu.

Aquesta iniciativa, impulsada pel CSD i per la Fundació Deporti Jove, està cofinançada pel programa Erasmus + de la Unió Europea i compta amb la participació d'entitats esportives de França, Luxemburg, Regne Unit, Itàlia i Bèlgica.

El projecte ha desenvolupat una plataforma digital dirigida a entitats i organitzacions del deporti base, esportistes, famílies, entrenadors  i gestors esportius que el seu objectiu és facilitar eines per a l'engegada d'estratègies de prevenció, detecció i actuació enfront de comportaments que atemptin contra la integritat del menor en l'àmbit esportiu.

Per a la secretària d'Estat per a l'Esport, Irene Lozano, qualsevol forma d'abús cap als nens i les nenes esportistes “va a ser perseguida des del CSD”. “Les dades segueixen reflectint la necessitat de seguir treballant a generar eines i destinar recursos per protegir als menors en l'esport. Aquest projecte europeu contribueix a la reputació internacional de l'esport espanyol i del nostre país i ens fa sentir-nos especialment orgullosos”, ha manifestat.

“Aquesta plataforma va a ser d'una enorme utilitat, i ens indica el camí pel qual hem de treballar la cultura de la protecció enfront de l'abús i tots units, que sempre és la millor eina per aconseguir els nostres objectius”, ha assegurat Lozano, qui ha agraït el seu treball a les persones i entitats que han participat en aquest projecte.

La secretària d'Estat ha recordat la recent presentació del protocol per a la prevenció, detecció i actuació enfront de la violència sexual per als Centres d'Alt Rendiment elaborat pel CSD, una iniciativa “que ha tingut un gran acolliment per part de les federacions esportives, mostrant el seu compromís per la protecció dels nens i les nenes”. “Volem que les polítiques que anem a dur a terme des del CSD irradien en tots els sectors de l'esport per a això és imprescindible la col·laboració de tots”.

L'acte de presentació final d'aquest projecte, que ha estat conduït pel jugador de bàsquet Fernando Romay i la gimnasta de l'equip espanyol de rítmica, Inés Bergua, tots dos ambaixadors del projecto i-protect, ha comptat amb l'assistència de diverses personalitats del món de l'esport i de la protecció de la infància. Més d'un centenar de persones han seguit telemàticament la presentació.

Plataforma per formar, prevenir i detectar

La plataforma inclou activitats i cursos de formació per prevenir i detectar tot tipus d'abusos sobre la integritat dels menors, l'ús de violència física, verbal o emocional, la incitació o tolerància al seu ús sobre altres rivals, companys, jutges o àrbitres, l'ocupació de sistemes d'entrenament o programes d'alimentació que puguin afectar negativament al menor i/o la inducció a la falta de respecte a les normes legals o esportives, incloent el dopatge.

Així mateix, ofereix un suport informàtic que alberga diferents eines per ser manejat a la xarxa. Aquestes eines inclouran requisits d'adhesió, codi de bones pràctiques, de seguiment obligatori o eines per a l'apoderament dels menors, per a la formació dels pares i per a la conscienciació de les persones que estan en contacte amb els menors.

La plataforma explicarà també amb guies d'implantació i plantilles perquè les pròpies entitats esportives puguin desenvolupar la seva pròpia estratègia de protecció del menor. Una vegada completat el programa, l'entitat podrà convertir-se en un “Club i- protect”.

Enlace video ambaixadors: https://youtu.be/88wfxm5ciag