La primera manifestació artística col·lectiva de tema esportiu va tenir lloc en 1965 a Barcelona sota el nom de "L'ESPORT EN LES BELLES ARTS". L'èxit aconseguit en la convocatòria anima a l'autor de la idea, D. JUAN ANTONIO SAMARANCH, en aquells dies President de la Delegació Nacional d'Educació Física i Esports, a institucionalitzar aquest certamen, amb la convocatòria de la "I BIENNAL INTERNACIONAL DE L'ESPORT EN LES BELLES ARTS" en 1967.
A partir de llavors i fins a finalitzar el segle, l'avui Consell Superior d'Esports ha vingut organitzant la Biennal, com a concurs artístic-esportiu amb una important dotació econòmica, en tretze ocasions. Al llarg de les seues edicions s'enorgulleix d'haver exhibit més de 6.000 obres realitzades per artistes de tot el món, que han deixat testimoniatge plàstic de la preocupació per evidenciar el gest esportiu, l'esforç de la competició i l'harmonia de l'home en la seua lluita per superar-se a si mateix.
Però perquè la Biennal mantinguera visca la idea de D. JUAN ANTONIO SAMARANCH, ha sigut necessari que evolucionara amb els temps. L'any 2001, s'abandona el format de concurs i s'acull una nova fórmula en la qual es convida a un nombre d'artistes seleccionats perquè presenten les seues obres multidisciplinàries. En aquesta nova etapa de la Biennal, que naix amb el segle XXI, s'adopta la denominació BIDA (Biennal Internacional de l'Esport en l'Art), es presenta l'art més avantguardista i per primera vegada se celebra fora del tradicional eix Madrid - Barcelona per a cercar la seua seu en unes altres Noms d'artistes de merescut prestigi a nivell internacional com Eduardo Rierol, Rafael Bartolozzi, Venancio Blanco, Manuel Bouzo, Hans Erni, Daura García, José de Guimaraes, Hernández Pijoán, Rogelio López Conca, Sarah Lucas, Pol Mara, Antón Patiño, Gregorio Prieto, Costa Vece, José Luis Vicari, Darío Villalba i un llarg etcètera, formen part de la llista de professionals de l'art que han participat en la Biennal al llarg dels seus anys d'història.
El suport que hem rebut de personalitats i institucions durant aquests anys, tant a nivell nacional com a internacional, han fet possible aquest noble projecte com a testimoniatge de l'harmonia entre art i esport i amb el ferm propòsit de fer perdurar la bella idea del BARÓ DE COUBERTIN que l'ideal olímpic i les manifestacions artístiques caminen en una mateixa adreça.