Biennal Internacional de l'esport en l'Art. BIDA

Història

La primera manifestació artística col·lectiva de tema esportiu va tenir lloc en 1965 a Barcelona sota el nom de "L'ESPORT EN LES BELLES ARTS". L'èxit aconseguit en la convocatòria anima a l'autor de la idea, D. JUAN ANTONIO SAMARANCH, en aquells dies President de la Delegació Nacional d'Educació Física i Esports, a institucionalitzar aquest certamen, amb la convocatòria de la "I BIENNAL INTERNACIONAL DE L'ESPORT EN LES BELLES ARTS" en 1967.

A partir de llavors i fins a finalitzar el segle, l'avui Consell Superior d'Esports ha vingut organitzant la Biennal, com a concurs artístic-esportiu amb una important dotació econòmica, en tretze ocasions. Al llarg de les seves edicions s'enorgulleix d'haver exhibit més de 6.000 obres realitzades per artistes de tot el món, que han deixat testimoniatge plàstic de la preocupació per evidenciar el gest esportiu, l'esforç de la competició i l'harmonia de l'home en la seva lluita per superar-se a si mateix.

Però perquè la Biennal mantingués visqui la idea de D. JUAN ANTONIO SAMARANCH, ha estat necessari que evolucionés amb els temps. L'any 2001, s'abandona el format de concurs i s'acull una nova fórmula en la qual es convida a un nombre d'artistes seleccionats perquè presentin les seves obres multidisciplinàries. En aquesta nova etapa de la Biennal, que neix amb el segle XXI,  s'adopta la denominació BIDA (Biennal Internacional de l'Esport en l'Art), es presenta l'art més avantguardista i per primera vegada se celebra fora del tradicional eix Madrid - Barcelona per buscar la seva seu en unes altres Noms d'artistes de merescut prestigi a nivell internacional com Eduardo Rierol, Rafael Bartolozzi, Venancio Blanco, Manuel Bouzo, Hans Erni, Daura García, José de Guimaraes, Hernández Pijoán, Rogelio López Conca, Sarah Lucas, Pol Mara, Antón Patiño, Gregorio Prieto, Costa Vece, José Luis Vicari, Darío Villalba i un llarg etcètera, formen part de la llista de professionals de l'art que han participat en la Biennal al llarg dels seus anys d'història.

El suport que hem rebut de personalitats i institucions durant aquests anys, tant a nivell nacional com a internacional, han fet possible aquest noble projecte com a testimoniatge de l'harmonia entre art i esport i amb el ferm propòsit de fer perdurar la bella idea del BARÓ DE COUBERTIN que l'ideal olímpic i les manifestacions artístiques caminin en una mateixa adreça.

XVIII Biennal Internacional de l'esport en l'Art: BIDA 2009

Introducció

La Biennal Internacional de l'Esport en l'Art (BIDA) arriba a la seva XVIII edició recollint i projectant noves experiències entre ambdues disciplines. Després de passar per diverses ciutats de la geografia espanyola (València, Salamanca, Sevilla i Gijón), aquest any esport i art tornen a unir-se a la seu del Consell Superior d'Esports, a Madrid. És una satisfacció per a mi acollir en aquesta casa de l'esport una mostra que al llarg del temps ha anat oferint amb gran èxit els resultats del diàleg entre dues activitats amb llenguatges universals.

La Biennal segueix evolucionant amb nous format i enfocaments. Així, BIDA2009 dedica el seu espai i temps a la fotografia i se celebra en dues etapes. En primer lloc, aquesta edició té el privilegi de comptar amb la col·laboració d'Avelino Pi. Amb admirable destresa, el fotògraf ens ofereix en primer plànol l'esforç, la concentració, la satisfacció de la victòria i la tristesa després de la derrota, en definitiva, les emocions de l'esport. Aquest pioner de la fotografia esportiva recull la unió entre diverses generacions d'esportistes i públic, un binomi que atorga sentit a l'esport d'alta competició. Les seves imatges donen fe de la capacitat de l'esport com a esdeveniment social que commou i proporciona a la gent sentit de pertinença comuna. Èxits i fracassos, jugades brillants i passades magistrals es dilueixen si no existeix públic que les admiri i vibri amb elles, que en certa manera, els atorgui sentit.



Sens dubte els visitants de BIDA2009, especialment els joves que conflueixen en aquest entorn universitari on se situa el Consell Superior d'Esports, gaudiran renovant aquestes sensacions que tots hem experimentat veient, o jugant, una competició.



Jaime Lissavetzky

Secretari d'Estat per a l'Esport

i President del Consell Superior d'Esports

 

Emoció en l'esport. Fotografies d'Avelino Pi

Amb motiu de la Biennal Internacional de l'Esport en l'Art (BIDA2009), el Consell Superior d'Esports va acollir l'exposició fotogràfica "Emoció en l'Esport". El treball del fotògraf Avelino Pi, es va poder veure del 15 de juliol al 14 de setembre a la seu del CSD.

 

  • Cartell:

 

BIDA 2009. Mil Enfocaments, Un Objectiu

La XVIII Biennal Internacional de l'Esport en l'Art es dedica a la fotografia

 

La XVIII Biennal Internacional de l'Esport (BIDA 2009) continua la present edició amb Mil enfocaments, un objectiu, la segona trobada entre esport i fotografia, després d'Emoció en l'esport, l'exposició d'Avelino Pi que inaugurem a la primavera.



Segueix, per tant, l'homenatge del Consell Superior d'Esports a l'art que deté el temps en un obrir i tancar d'ulls i també el reconeixement que l'esport fa de la fotografia, tant per la seva ambició de captar l'instant com per mantenir-ho viu en la nostra memòria. La fotografia ha creat, sens dubte, una nova sensibilitat en l'art contemporani. Una nova manera de mirar que converteix en immortal l'instant i ho fa etern. Aquesta exposició recull les més belles imatges de l'esport perquè ens acompanyin en el viatge pels nostres somnis.