El CSD i el Consell d'Europa reunixen als principals agents esportius per a esbossar la futura Estratègia contra el discurs d'odi en l'esport

Quatre ministeris, la Fiscalia, LaLiga, ACB, FEB, Comité Paralímpic i ADI LGTBI, entre uns altres, participen en esta iniciativa europea

Les dos jornades de treball s'emmarquen en la iniciativa impulsada pel Consell d'Europa i cofinançat per la UE a Espanya, Itàlia, França, Alemanya, Grècia i Montenegro per a desenvolupar estratègies i campanyes nacionals contra el discurs d'odi en l'esport

Des del Consell d'Europa han destacat el paper “pioner” d'Espanya, en ser el primer dels sis països participants en el projecte a convocar la reunió per a preparar la seua estratègia nacional

 

Madrid, 18 de gener de 2024.- El Consell Superior d'Esports (CSD) ha acollit i coordinat hui la primera de les dos jornades de treball amb el Consell d'Europa i els principals agents esportius nacionals per a dibuixar les línies mestres de la futura Estratègia contra el Discurs d'Odi en l'Esport i el Pla d'Acció 2024-2026, el seu finançament i el llançament de la campanya #SportISRespect.

Una reunió que s'emmarca en el projecte impulsat el Consell d'Europa i cofinançat per la Unió Europea a Itàlia, França, Alemanya, Grècia, Montenegro i Espanya i que oferix assistència tècnica a les administracions públiques i principals representants de l'esport per a desenvolupar estratègies per a previndre i combatre la violència en l'esport.

A més del CSD i el Consell d'Europa, participen representants de l'Observatori Español del Racisme i la Xenofòbia, la Fiscalia General de l'Estat, la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació, la Policia Nacional, els ministeris d'Interior, Igualtat, Justícia i Educació, Formació Professional i Esports; l'ACB, la Real Federació Espanyola de Bàsquet, LaLiga, ADESP, el Comité Paralímpic Español i l'Agrupació Esportiva Ibèrica LGTBI, entre unes altres.

Com ha apuntat Raúl Rodríguez, subdirector de Règim Jurídic del CSD i coordinador del projecte a Espanya, després de definir conjuntament el concepte de discurs d'odi i la seua tipologia, estes dos jornades serviran perquè “els representants de l'esport i de l'administració pública avancen en la definició dels seus objectius, propostes, accions i calendaris”.

En este sentit, Gabriela Matei, coordinadora del projecte del Consell d'Europa, ha destacat el paper “pioner” d'Espanya -primer dels sis països participants que ha convocat la reunió orientada a esbossar la seua estratègia nacional- i ha insistit en la necessitat d'involucrar a tots els actors de l'esport. “El que estem fent hui i en els pròxims dies i mesos repercutirà en tots ells d'una forma o una altra”.

 

Aauri Bokesa, ambaixadora de la campanya #SportISRespect a Espanya

 

Després de la introducció, la jornada ha continuat amb l'organització de grups de treball entre les entitats participants baix l'orientació dels experts internacionals Balint Josa, Adrian Ionescu i Jonas Burgheim, els qui els acompanyaran en la detecció de necessitats, estructuració, finançament i disseny de l'estratègia i campanya.

El projecte europeu contra el discurs d'odi en l'esport partix d'una valoració de la situació actual, un mapatge de les parts involucrades i la identificació de necessitats i oportunitats per a, a partir d'ací, proporcionar orientacions i bones pràctiques en l'adopció d'estratègies nacionals per a previndre i respondre a la violència en l'esport.

Així mateix, inclou el disseny, aplicació i avaluació de la campanya europea #SportISRespect, amb formació i ferramentes específiques per a reforçar el paper dels agents esportius en cada país. Aauri Bokesa, atleta i jugadora de bàsquet espanyola, serà l'ambaixadora d'esta iniciativa a Espanya.

La reunió continuarà matí en la seu de LaLiga, en una segona jornada centrada en la utilització d'indicadors per a mesurar l'efectivitat d'una estratègia, la planificació i implementació de la campanya #SportISRespect.