El CSD i el Consell d'Europa reuneixen als principals agents esportius per esbossar la futura Estratègia contra el discurs d'odi en l'esport

Quatre ministeris, la Fiscalia, LaLiga, ACB, FEB, Comitè Paralímpic i ADI LGTBI, entre uns altres, participen en aquesta iniciativa europea

Las dos jornadas de trabajo se enmarcan en la iniciativa impulsada por el Consejo de Europa y cofinanciado por la UE en España, Italia, Francia, Alemania, Grecia y Montenegro para desarrollar estrategias y campañas nacionales contra el discurso de odio en el deporte

Des del Consell d'Europa han destacat el paper “pioner” d'Espanya, en ser el primer dels sis països participants en el projecte a convocar la reunió per preparar la seva estratègia nacional

 

Madrid, 18 de gener de 2024.- El Consell Superior d'Esports (CSD) ha acollit i coordinat avui la primera de les dues jornades de treball amb el Consell d'Europa i els principals agents esportius nacionals per dibuixar les línies mestres de la futura Estratègia contra el Discurs d'Odi en l'Esport i el Pla d'Acció 2024-2026, el seu finançament i el llançament de la campanya #SportISRespect.

Una reunión que se enmarca en el proyecto impulsado el Consejo de Europa y cofinanciado por la Unión Europea en Italia, Francia, Alemania, Grecia, Montenegro y España y que ofrece asistencia técnica a las administraciones públicas y principales representantes del deporte para desarrollar estrategias para prevenir y combatir la violencia en el deporte.

A més del CSD i el Consell d'Europa, participen representants de l'Observatori Español del Racisme i la Xenofòbia, la Fiscalia General de l'Estat, la Fiscalia de Delictes d'Odi i Discriminació, la Policia Nacional, els ministeris d'Interior, Igualtat, Justícia i Educació, Formació Professional i Esports; l'ACB, la Real Federació Espanyola de Bàsquet, LaLiga, ADESP, el Comitè Paralímpic Español i l'Agrupació Esportiva Ibèrica LGTBI, entre unes altres.

Com ha apuntat Raúl Rodríguez, sotsdirector de Règim Jurídic del CSD i coordinador del projecte a Espanya, després de definir conjuntament el concepte de discurs d'odi i la seva tipologia, aquestes dues jornades serviran perquè “els representants de l'esport i de l'administració pública avancin en la definició dels seus objectius, propostes, accions i calendaris”.

En aquest sentit, Gabriela Matei, coordinadora del projecte del Consell d'Europa, ha destacat el paper “pioner” d'Espanya -primer dels sis països participants que ha convocat la reunió orientada a esbossar la seva estratègia nacional- i ha insistit en la necessitat d'involucrar a tots els actors de l'esport. “El que estem fent avui i en els propers dies i mesos repercutirà en tots ells d'una forma o una altra”.

 

Aauri Bokesa, ambaixadora de la campanya #SportISRespect a Espanya

 

Després de la introducció, la jornada ha continuat amb l'organització de grups de treball entre les entitats participants sota l'orientació dels experts internacionals Balint Josa, Adrian Ionescu i Jonas Burgheim, els qui els acompanyaran en la detecció de necessitats, estructuració, finançament i disseny de l'estratègia i campanya.

El proyecto europeo contra el discurso de odio en el deporte parte de una valoración de la situación actual, un mapeo de las partes involucradas y la identificación de necesidades y oportunidades para, a partir de ahí, proporcionar orientaciones y buenas prácticas en la adopción de estrategias nacionales para prevenir y responder a la violencia en el deporte.

Asimismo, incluye el diseño, aplicación y evaluación de la campaña europea #SportISRespect, con formación y herramientas específicas para reforzar el papel de los agentes deportivos en cada país. Aauri Bokesa, atleta y jugadora de baloncesto española, será la embajadora de esta iniciativa en España.

La reunió continuarà matí a la seu de LaLiga, en una segona jornada centrada en la utilització d'indicadors per mesurar l'efectivitat d'una estratègia, la planificació i implementació de la campanya #SportISRespect.