Espanya se situa entre els tres països més avançats en el respecte per la igualtat de gènere en l'esport

Regna: “la igualtat real és un dels objectius prioritaris del CSD i treballem perquè arribe el dia en el qual no es parle d'esport amb etiquetes

Madrid, 7 d'octubre de 2019. Espanya és un dels tres països europeus més avançats en el respecte per la igualtat de gènere en l'esport, segons arreplega un estudi sobre esta matèria elaborat dins del projecte europeu “ALL IN – Towards gender balanç in sport”, promogut pel Consell d'Europa i la Comissió Europea. L'estudi, que arreplega dades de 18 països europeus, conclou que França, Finlàndia i Espanya són els estats millor posicionats en esta matèria.

Segons este treball, el 59% de les federacions esportives espanyoles compten amb un pla per a previndre i combatre la desigualtat de gènere i el 41% d'elles ja han desenvolupat actuacions concretes en este àrea.

A més, les dades demostren que el 74% de les federacions ja ha pres mesures per a reduir la distància entre el nombre d'entrenadors masculins i femenins en les seues seleccions i que el 82 % ha implementat mesures per a augmentar el percentatge de dones que practiquen esport de forma habitual.

Els resultats recaptats sobre la situació actual a Espanya demostren que existix un 25% de dones que ocupen llocs en els òrgans de direcció del conjunt de les federacions.

Així mateix, l'estudi fa menció a les actuacions i iniciatives concretes dutes a terme pel Consell Superior d'Esports (CSD) en relació amb matèries com la promoció de la pràctica esportiva femenina, l'augment del nombre de dones directives, les campanyes de conscienciació contra la violència de gènere o les ajudes a les esportistes mares per a compaginar la seua vida personal i professional. 

Per a la presidenta del CSD i secretària d'Estat per a l'Esport, María José Regna, la reducció de la desigualtat de gènere és un “objectiu prioritari per al Consell Superior d'Esports. L'avantprojecte de Llei de l'Esport, en el qual seguim treballant, contempla un conjunt de mesures per a aconseguir una societat més igualitària i més justa. L'objectiu final és la igualtat real, que arribe el dia en el qual no hàgem de parlar d'esport amb etiquetes”, ha manifestat.

Projecte ALL IN- Towards gender balanç in sport

És una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa i per la Comissió europea que té per objecte la promoció de la igualtat entre dones i hòmens en l'àmbit de l'esport.

El principal objectiu és proporcionar suport a les autoritats públiques i organitzacions esportives per a dissenyar i implementar polítiques i programes dirigits a eliminar desigualtats de gènere.

En el marc d'este projecte, s'ha elaborat un estudi sobre igualtat en l'esport en sis àmbits: lideratge d'organitzacions esportives, entrenadores i jutgesses, participació d'esportistes des de la base fins a l'elit, prevenció de la violència de gènere en l'esport, tractament de la igualtat en els mitjans de comunicació i elaboració de programes d'integració.

En cada país s'ha arreplegat informació de les federacions esportives, el Comité Olímpic nacional i el Ministeri o organisme competent en la matèria.

Al costat d'Espanya han participat en el projecte Albània, Àustria, Azerbaidjan, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Finlàndia, França, Geòrgia, Israel, Lituània, Països Baixos, Montenegro, Portugal i Sèrbia.

Més informació: www.coe.int/sport/allin