Espanya se situa entre els tres països més avançats en el respecte per la igualtat de gènere en l'esport

Regna: “la igualtat real és un dels objectius prioritaris del CSD i treballem perquè arribi el dia en el qual no es parli d'esport amb etiquetes

Madrid, 7 d'octubre de 2019. Espanya és un dels tres països europeus més avançats en el respecte per la igualtat de gènere en l'esport, segons recull un estudi sobre aquesta matèria elaborat dins del projecte europeu “ALL IN – Towards gender balanç in sport”, promogut pel Consell d'Europa i la Comissió Europea. L'estudi, que recull dades de 18 països europeus, conclou que França, Finlàndia i Espanya són els estats millor posicionats en aquesta matèria.

Segons aquest treball, el 59% de les federacions esportives espanyoles compten amb un pla per prevenir i combatre la desigualtat de gènere i el 41% d'elles ja han desenvolupat actuacions concretes en aquest àrea.

A més, les dades demostren que el 74% de les federacions ja ha pres mesures per reduir la distància entre el nombre d'entrenadors masculins i femenins en les seves seleccions i que el 82 % ha implementat mesures per augmentar el percentatge de dones que practiquen esport de forma habitual.

Els resultats recaptats sobre la situació actual a Espanya demostren que existeix un 25% de dones que ocupen llocs en els òrgans d'adreça del conjunt de les federacions.

Així mateix, l'estudi fa esment a les actuacions i iniciatives concretes dutes a terme pel Consell Superior d'Esports (CSD) en relació amb matèries com la promoció de la pràctica esportiva femenina, l'augment del nombre de dones directives, les campanyes de conscienciació contra la violència de gènere o les ajudes a les esportistes mares per compaginar la seva vida personal i professional. 

Per a la presidenta del CSD i secretària d'Estat per a l'Esport, María José Regna, la reducció de la desigualtat de gènere és un “objectiu prioritari per al Consell Superior d'Esports. L'avantprojecte de Llei de l'Esport, en el qual seguim treballant, contempla un conjunt de mesures per aconseguir una societat més igualitària i més justa. L'objectiu final és la igualtat real, que arribi el dia en el qual no hàgim de parlar d'esport amb etiquetes”, ha manifestat.

Projecte ALL IN- Towards gender balanç in sport

És una iniciativa promoguda pel Consell d'Europa i per la Comissió europea que té per objecte la promoció de la igualtat entre dones i homes en l'àmbit de l'esport.

El principal objectiu és proporcionar suport a les autoritats públiques i organitzacions esportives per dissenyar i implementar polítiques i programes dirigits a eliminar desigualtats de gènere.

En el marc d'aquest projecte, s'ha elaborat un estudi sobre igualtat en l'esport en sis àmbits: lideratge d'organitzacions esportives, entrenadores i jutgesses, participació d'esportistes des de la base fins a l'elit, prevenció de la violència de gènere en l'esport, tractament de la igualtat en els mitjans de comunicació i elaboració de programes d'integració.

A cada país s'ha recollit informació de les federacions esportives, el Comitè Olímpic nacional i el Ministeri o organisme competent en la matèria.

Al costat d'Espanya han participat en el projecte Albània, Àustria, Azerbaidjan, Bèlgica, Bulgària, Croàcia, República Txeca, Dinamarca, Finlàndia, França, Geòrgia, Israel, Lituània, Països Baixos, Montenegro, Portugal i Sèrbia.

Més informació: www.coe.int/sport/allin