José Manuel Franco: “El Govern està asseient les bases de la gran modernització de l'esport espanyol”
La nova Llei de l'Esport, la implementació dels fons europeus, la professionalització del futbol femení i la posada en marxa del programa Team España són alguns de les principals fites aconseguides pel CSD durant els dos anys de presidència de José Manuel Franco
El secretari d'Estat per a l'Esport afronta “amb optimisme, energia i passió” els pròxims objectius, entre els quals destaquen el desenvolupament reglamentari de la Llei i la implementació de l'estratègia nacional de lluita contra el sedentarisme
Madrid, 30 de març de 2023.- Hui es complixen dos anys des del nomenament de José Manuel Franco com a president del Consell Superior d'Esports (CSD) per part del Consell de Ministres. Dos anys marcats per la definitiva volta a normalitat de l'activitat esportiva després de la pandèmia i l'impuls econòmic i normatiu per a avançar en la renovació del sector.
“Este Govern està asseient les bases de la modernització de l'esport espanyol i ho està fent, d'una banda, a través d'una inversió econòmica sense precedents, recolzada tant en els pressupostos del CSD com en els fons europeus; i, per un altre, a través d'una ambiciosa renovació legislativa per a adaptar el sector esportiu al segle XXI”, assenyala José Manuel Franco.
Estos avanços, explica el secretari d'Estat per a l'Esport, han sigut sempre “fruit del diàleg, del debat constructiu i de la col·laboració entre els diferents agents implicats, que van des de les Federacions i organitzacions esportives fins als governs autonòmics i els grups parlamentaris”.
Una dotació pressupostària històrica
El Consell Superior d'Esports disposa en 2023 del major pressupost de la seua història: una inversió de 381 milions d'euros, la qual cosa suposa, en termes absoluts, un 85% més que en 2018 i 66 milions més que l'any passat. Con esta xifra rècord se superen els 1.100 milions d'euros invertits durant la present legislatura, la qual cosa suposa depassar els mil milions d'euros anunciats pel Govern per a l'esport en estos quatre anys.
Els fons del Pla de Recuperació, Transformación i Resiliència (PRTR) estan sent determinants per a la modernització de l'esport espanyol. Durant estos dos anys s'ha avançat notablement en l'execució de les inversions del Component 26, que compta amb un pressupost de 300 milions dirigit a tres eixos de millora del sector esportiu: digitalització, transició ecològica i Pla Social. Entre 2021 i 2023 s'han territorialisat entre Comunitats i Ciudades Autónomas més de 100 milions d'euros.
En este període s'ha avançat en la modernització de les infraestructures esportives dels Centres d'Alt Rendiment (CAR) de Madrid, León i Serra Nevada, així com de la Xarxa de Centres de les Comunitats Autònomes. Esta inversió ha permès ja, per exemple, la millora de les condicions lumíniques de la sala de gimnàstica rítmica en el CAR de Madrid, on entrena el conjunt espanyol, ja classificat per als Jocs de París 2024.
Asimismo, hi ha previstes línies de subvenció per a la modernització de les instal·lacions esportives per a acollir esdeveniments esportius internacionals i per al foment del turisme esportiu sostenible.
Renovació del marc normatiu
Desde el punt de vista jurídic, la fita més destacada dels dos anys de mandat de José Manuel Franco és l'aprovació d'una nova Llei de l'Esport. El text renova la legislació de 1990 i l'adapta a un sector esportiu molt més desenvolupat i professionalitzat que fa 30 anys.
Entre les principals qüestions que aborda la nova llei cal destacar el reconeixement exprés del dret a l'activitat física i l'esport com a activitat essencial de la ciutadania; la cerca de la igualtat real i efectiva i la inclusió; la regulació clara i precisa de la figura de la persona esportista; la instauració d'un marc de relacions interadministratives sobre la base de la col·laboració; i la delimitació de les funcions públiques i privades de les federacions esportives espanyoles. La nova norma aprofundix en el control econòmic de les federacions espanyoles i les lligues professionals, amb la finalitat de millorar la seua sostenibilitat i, en conseqüència, la de les competicions que organitzen i la dels clubs que participen en elles.
Apuesta decidida per la igualtat
La igualtat ha sigut l'eix transversal de les polítiques esportives del Govern durant estos dos anys, tant en matèria legislativa com a administrativa i de promoció.
Un dels àmbits en els quals s'ha fet més evident l'impuls del Govern a la igualtat en l'esport és en la professionalització de la màxima categoria femenina de futbol, al juny de 2021, i la corresponent aprovació dels estatuts de la Lliga Professional de Futbol Femení, en 2022.
Així mateix, el CSD ha contribuït a l'assentament de la competició mitjançant la concessió de diferents subvencions per al seu desenvolupament.
En l'entorn federatiu, durant estos dos últims anys el CSD ha impulsat la presència de la dona en els òrgans directius, establint actualment un percentatge del 40% en els seus Juntas Directivas com a requisit per a l'obtenció de subvencions del Consell.
También s'ha posat en marxa l'Observatori d'Igualtat en l'Esport, amb una composició interministerial; s'han realitzat estudis sobre la visibilitat i el tractament de la dona en la informació esportiva -amb el seu respectiu pla d'acció-; s'ha firmat un protocol de bones pràctiques amb RTVE i s'han territorialisat quasi 18 milions d'euros dels fons europeus entre les CC.AA. per al desenvolupament de projectes en matèria d'igualtat de gènere i inclusió.
La igualtat i la inclusió seran també els eixos fonamentals de la presidència espanyola de la UE en matèria esportiva.
La “segona revolució” de l'esport espanyol
Como el president del CSD ha subratllat en diferents ocasions, l'objectiu de l'organisme és impulsar la “segona revolució” de l'esport espanyol, amb la meta d'igualar o superar les 22 medalles dels Jocs de Barcelona 92, fins ara el sostre de cristall dels resultats olímpics d'España.
Para açò s'ha aprovat una convocatòria de subvencions plurianuals a les Federacions Esportives per valor de 173.660.250 euros per a 2022, 2023 i 2024 -57,8 milions per any-, amb la intenció de garantir l'estabilitat econòmica i la continuïtat dels programes esportius durant tot el cicle olímpic i paralímpic que culminarà a París 2024.
Una injecció que es complementa amb el nou programa Team España Élite, dirigit a la preparació dels esportistes amb més opcions d'aconseguir les finals dels Jocs Olímpics i de ser medallistes en els Paralímpics de París. Dotat amb 16 milions per any, d'ell ja s'han beneficiat 32 federacions, 301 esportistes i 94 entrenadors.
Amb càrrec a este programa, per exemple, el flamant campió d'Europa de 800m en pista coberta, Adrián Ben, va poder realitzar al novembre una concentració de dos setmanes a Sud-àfrica. En eixe mateix lloc completarà part de la seua preparació per a la temporada a l'aire lliure.
Altres 12 federacions són beneficiàries del programa Team Espanya d'Interés Estratègic, destinat a especialitats no olímpiques, però claus en la projecció de la imatge d'Espanya i el desenvolupament de la base.
A tot açò se suma l'impuls als Esdeveniments d'Excepcional Interés Públic, que aprofundixen en la col·laboració públic-privada en aspectes com la igualtat, l'esport inclusiu, l'esport base i la preparació olímpica, i als quals en conjunt s'han destinat 50 milions d'euros des de 2020; els més de 6 milions destinats a instal·lacions esportives municipals per a fomentar la celebració de competicions internacionals; i els 19,4 milions en subvencions nominatives a projectes concrets de millores d'infraestructures esportives en diferents territoris d'Espanya.
Principales reptes per a 2023
Després de 730 dies al capdavant de la casa de l'esport espanyol, José Manuel Franco afronta els pròxims reptes “amb optimisme, energia i passió”.
Els pròxims desafiaments de l'organisme seran, entre uns altres, el desenvolupament reglamentari de la Llei de l'Esport i la implementació de l'estratègia nacional de lluita contra el sedentarisme, entre uns altres.