Naix l'Observatori de la Igualtat en l'Esport

El CSD ha acollit la reunió constitutiva de l'Observatori de la Igualtat en l'Esport

 

  • Su objectiu fonamental és fer un diagnòstic sobre els avanços de la igualtat en l'esport i adoptar les mesures adequades per a garantir la igualtat real i efectiva entre dones i hòmens i integrar la discapacitat

 

  • Está compost per representants del Consell Superior d'Esports, del Ministeri d'Igualtat -a través de l'Institut de les Dones- i de nou ministeris amb competències en matèria d'igualtat

 

  • En la seua reunió inaugural ha participat la doctora Payoshni Mitra, CEO del Global Observatory for Gender Equality & Sport de la UNESCO, i María Martín, exgimnasta olímpica i doctora en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport

 

 

Madrid, 18 de maig. El Consell Superior d'Esports (CSD) ha acollit este matí la reunió constitutiva de l'Observatori de la Igualtat en l'Esport. Una iniciativa pionera de caràcter interministerial impulsada pel Govern per a promoure la igualtat real i efectiva entre dones i hòmens en l'àmbit esportiu i eliminar els obstacles que impedisquen la igualtat dels esportistes d'alt nivell amb discapacitat.

Aprovat pel Consell de Ministres al desembre de 2020, l'Observatori permetrà realitzar un diagnòstic fiable i vàlid sobre les polítiques i avanços en igualtat en l'esport i, en conseqüència, plantejar les mesures adequades per a combatre qualsevol tipus de discriminació per raó de sexe, garantir la igualtat de tracte i oportunitats i augmentar la presència de les dones en tots els àmbits de l'esport.

“Estem davant un moment històric”, ha subratllat Bárbara Fuertes, subdirectora general de Mujer i Esport del CSD i vice-presidenta de l'Observatori, qui ha sigut l'encarregada de desgranar el seu funcionament i full de ruta per als pròxims mesos. Forts ha subratllat que l'Observatori “arranca amb mesures concretes que ja estan posant-se en marxa”, com una campanya de publicitat específica, un estudi sobre la presència de la dona esportista en els mitjans de comunicació i subvencions perquè les federacions impulsen els seus propis plans d'igualtat.

Per la seua part, la subdirectora general de Programes de l'Institut de les Dones -del Ministeri d'Igualtat-, Ana Varela, que assumix la segona vice-presidència de l'Observatori, ha destacat la importància de la seua constitució, ja que l'esport “és en si mateix una ferramenta per a aconseguir la igualtat en les altres esferes de la vida”.

 

Onze ministeris involucrats

El Observatorio de la Igualtat en l'Esport, la presidència del qual correspon a la persona titular de la Direcció general d'Esports del CSD, està compost per dos vice-presidentes, una secretaria i nou vocalías, en representació de cadascun dels departaments ministerials amb competències en matèria d'igualtat de gènere i oportunitats. Estos ministeris són els de Assumptes estrangers, Unió Europea i Cooperació; Defensa; Educació i Formació Professional; Treball i Economia Social; Indústria, Comerç i Turisme; Drets Socials i Agenda 2030; Ciència i Innovación; Consum; i Universitats.

L'Observatori es reunirà, com a mínim, dos vegades a l'any, si bé treballarà de forma continuada a través d'una plataforma digital, on també es bolcarà tota la informació, estudis i normatives que es vagen generant. Així mateix, comptarà amb l'aportació d'experts i avaluadors externs, i avançarà en la coordinació de polítiques internacionals amb organismes com l'International Working Group on & Women Sport (IWG) o la Xarxa Iberoamericana de Dona i Esport.

Així mateix, s'elaborarà almenys un informe anual sobre les activitats desenvolupades durant l'any anterior, que serà publicat en la pàgina web del Consell Superior d'Esports.

 

La activista Payoshni Mitra i l'exgimnasta María Martín, convidades d'honor

La reunió inaugural de l'Observatori de la Igualtat en l'Esport en el CSD ha comptat amb la presència de la doctora Payoshni Mitra, CEO del Global Observatory for Gender Equality & Sport - creat per la UNESCO en 2021 i amb seu a Lausana- i directora del Centre per a l'Esport i els Drets Humans, amb seu en Ginebra.

Destacada defensora dels drets de les esportistes, amb focus especial a Àsia i Àfrica, Mitra ha destacat la “interseccionalidad de l'Observatori”, en tindre en compte un àmbit com de l'esport practicat per persones amb discapacitat, i ha manifestat la seua voluntat de “col·laborar en el futur amb l'Observatori que esteu construint”.

En esta primera sessió de l'Observatori també ha participat María Martín, exgimnasta rítmica participant en els Jocs Olímpics de Seül 1988 i campiona d'España en categoria d'honor en 1987 i 1988. Doctora en Ciències de l'Activitat Física i de l'Esport, ha explicat que, “si parlem d'igualtat de gènere en l'esport, hem de recordar que España és un referent a Europa, i en açò ha tingut un paper clau el CSD”.

A més de celebrar que l'Observatori “fa l'esport més accessible a hòmens i dones en tota la seua diversitat”, Martín ha posat en valor el futur paper de la nova Llei de l'Esport - actualment en tràmit parlamentari-, com a “marc que aspira a eliminar les discriminacions”, així com l'encaix d'España en les estratègies europees d'igualtat de gènere.