Neix l'Observatori de la Igualtat en l'Esport

El CSD ha acollit la reunió constitutiva de l'Observatori de la Igualtat en l'Esport

 

  • Su objectiu fonamental és fer un diagnòstic sobre els avanços de la igualtat en l'esport i adoptar les mesures adequades per garantir la igualtat real i efectiva entre dones i homes i integrar la discapacitat

 

  • Está compost per representants del Consell Superior d'Esports, del Ministeri d'Igualtat -a través de l'Institut de les Dones- i de nou ministeris amb competències en matèria d'igualtat

 

  • En su reunión inaugural ha participado la doctora Payoshni Mitra, CEO del Global Observatory for Gender Equality & Sport de la UNESCO, y María Martín, exgimnasta olímpica y doctora en Ciencias de la Actividad Física y del Deporte

 

 

Madrid, 18 de mayo. El Consejo Superior de Deportes (CSD) ha acogido esta mañana la reunión constitutiva del Observatorio de la Igualdad en el Deporte. Una iniciativa pionera de carácter interministerial impulsada por el Gobierno para promover la igualdad real y efectiva entre mujeres y hombres en el ámbito deportivo y eliminar los obstáculos que impidan la igualdad de los deportistas de alto nivel con discapacidad.

Aprobado por el Consejo de Ministros en diciembre de 2020, el Observatorio permitirá realizar un diagnóstico fiable y válido sobre las políticas y avances en igualdad en el deporte y, en consecuencia, plantear las medidas adecuadas para combatir cualquier tipo de discriminación por razón de sexo, garantizar la igualdad de trato y oportunidades y aumentar la presencia de las mujeres en todos los ámbitos del deporte.

“Estem davant un moment històric”, ha subratllat Bárbara Fuertes, sotsdirectora general de Mujer i Esport del CSD i vice-presidenta de l'Observatori, qui ha estat l'encarregada de desgranar el seu funcionament i full de ruta per als propers mesos. Forts ha subratllat que l'Observatori “arrenca amb mesures concretes que ja estan engegant-se”, com una campanya de publicitat específica, un estudi sobre la presència de la dona esportista en els mitjans de comunicació i subvencions perquè les federacions impulsin els seus propis plans d'igualtat.

Per la seva banda, la sotsdirectora general de Programes de l'Institut de les Dones -del Ministeri d'Igualtat-, Ana Varela, que assumeix la segona vice-presidència de l'Observatori, ha destacat la importància de la seva constitució, ja que l'esport “és en si mateix una eina per aconseguir la igualtat en les altres esferes de la vida”.

 

Onze ministeris involucrats

El Observatorio de la Igualtat en l'Esport, la presidència del qual correspon a la persona titular de la Direcció general d'Esports del CSD, està compost per dues vice-presidentes, una secretaria i nou vocalías, en representació de cadascun dels departaments ministerials amb competències en matèria d'igualtat de gènere i oportunitats. Aquests ministeris són els de Afers exteriors, Unió Europea i Cooperació; Defensa; Educació i Formació Professional; Treball i Economia Social; Indústria, Comerç i Turisme; Drets Socials i Agenda 2030; Ciència i Innovación; Consum; i Universitats.

L'Observatori es reunirà, com a mínim, dues vegades a l'any, si bé treballarà de forma continuada a través d'una plataforma digital, on també es bolcarà tota la informació, estudis i normatives que es vagin generant. Així mateix, comptarà amb l'aportació d'experts i avaluadors externs, i avançarà en la coordinació de polítiques internacionals amb organismes com l'International Working Group on & Women Sport (IWG) o la Xarxa Iberoamericana de Dona i Esport.

Així mateix, s'elaborarà almenys un informe anual sobre les activitats desenvolupades durant l'any anterior, que serà publicat a la pàgina web del Consell Superior d'Esports.

 

La activista Payoshni Mitra i l'exgimnasta María Martín, convidades d'honor

La reunió inaugural de l'Observatori de la Igualtat en l'Esport en el CSD ha comptat amb la presència de la doctora Payoshni Mitra, CEO del Global Observatory for Gender Equality & Sport - creat per la UNESCO en 2021 i amb seu a Lausana- i directora del Centre per a l'Esport i els Drets Humans, amb seu en Ginebra.

Destacada defensora de los derechos de las deportistas, con foco especial en Asia y África, Mitra ha destacado la “interseccionalidad del Observatorio”, al tener en cuenta un ámbito como del deporte practicado por personas con discapacidad, y ha manifestado su voluntad de “colaborar en el futuro con el Observatorio que estáis construyendo”.

En esta primera sesión del Observatorio también ha participado María Martín, exgimnasta rítmica participante en los Juegos Olímpicos de Seúl 1988 y campeona de España en categoría de honor en 1987 y 1988. Doctora en Ciencias de la Actividad Física y del Deporte, ha explicado que, “si hablamos de igualdad de género en el deporte, tenemos que recordar que España es un referente en Europa, y en ello ha tenido un papel clave el CSD”.

A més de celebrar que l'Observatori “fa l'esport més accessible a homes i dones en tota la seva diversitat”, Martín ha posat en valor el futur paper de la nova Llei de l'Esport - actualment en tràmit parlamentari-, com a “marc que aspira a eliminar les discriminacions”, així com l'encaix d'España en les estratègies europees d'igualtat de gènere.