Silvia Vidal, Medalla d'Or del Real Orde del Mèrit Esportiu

El Consell Superior d'Esports (CSD) ha entregat la Medalla d'Or del Real Orde del Mèrit Esportiu (ROMD) a l'escaladora, exploradora i alpinista
  • El Consell Superior d'Esports li concedix este reconeixement públic per la seua trajectòria professional en l'escalada de grans parets en solitari

 

El Consell Superior d'Esports (CSD) ha entregat la Medalla d'Or del Real Orde del Mèrit Esportiu (ROMD) a l'escaladora, exploradora i alpinista espanyola Silvia Vidal. Es tracta d'una distinció -a proposta del vice-canceller de la ROMD, el director general d'Esports, Albert Soler- amb la qual es reconeix la seua llarga trajectòria professional, en la qual destaquen els seus assoliments en solitari en grans murs -com els de les regions muntanyenques de Pakistan, Índia, Patagonia i Alaska. Méritos pels quals se li pot considerar com una de les millors esportistes de la seua especialitat a tot el món.

Nascuda a Barcelona en 1970, va iniciar el seu camí en l'escalada a mitjan anys 1990, i després del seu primer any escalant de forma tradicional, va realitzar el seu primer llarg d'escalada esportiva. En 1996 va rebre el premi Piolet d'Or de la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada.

En els anys posteriors, Vidal ha realitzat ascensos com el de l'Amin Brakk (Pakistan); el de la Neverseen Tower (Himàlaia índia); Karakoram i Shipton Spire (Pakistan); Serranía Avalancha i Cerro Chileno Grande (Patagonia xilena); o becs d'Arrigetch (Alaska). En algunes d'estes escalades ha arribat a passar més de 30 dies seguits penjada i en solitari.

La autonomia de les seues escalades és, precisament, la nota característica de la filosofia dels seus projectes. Silvia Vidal és coneguda, de fet, per les seues rutes en solitari en regions remotes i de difícil accés, i per defendre un enfocament independent i minuciós de les seues expedicions, incloent la investigació, preparació i el transport de l'equip, en les quals evita qualsevol via de comunicació com a radis, telèfons mòbils o connexió a Internet.

 

Real Orde del Mèrit Esportiu

Creada en 1982, el Real Orde del Mèrit Esportiu suposa un reconeixement públic a els qui s'han distingit en matèria de la pràctica de l'esport, en el foment i ensenyament de l'educació física o en la investigació, difusió, organització i desenvolupament de la cultura física i l'esport. La seua major distinció és la Gran Cruz, que es conferix mitjançant reial decret acordat en Consell de Ministres, a més de les medalles d'or, plata i bronze, que atorga el president del Consell Superior d'Esports (CSD).