El CSD eleva en gairebé tres milions les ajudes a Federaciones Deportivas, un 5,3% més

Comparecencia de José Manuel Franco

El president del Consell Superior d'Esports, José Manuel Franco, ha comparegut avui a el Congrés per desgranar els que considera uns pressupostos “històrics” per a l'esport espanyol, que ascendeixen a la inversió rècord de 315 milions d'euros

Ha destacat les subvencions a federacions esportives, que aconsegueixen els 55,8 milions d'euros, 3 milions més que en 2021, amb el focus posat en la preparació dels esportistes, la igualtat, la inclusió i la cohesió social

También augmenten les partides destinades al COE i al CPE, que es tripliquen pel que fa a l'últim any en el qual no va haver-hi JJOO i JJPP d'estiu i se situen molt per sobre dels nivells de l'última dècada

Madrid, 25 d'octubre de 2021.- El president del Consell Superior d'Esports (CSD), José Manuel Franco, ha comparegut avui a el Congrés dels Diputats per detallar els pressupostos destinats al seu organisme en l'avantprojecte dels Pressupostos Generals de l'Estat per 2022. Una inversió que ascendeix a la xifra rècord de 315 milions d'euros, un 25% més que en 2021, suma del pressupost ordinari del CSD i dels fons procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

“Estem davant la major inversió en esport dels últims trenta anys, davant una fita històrica per afrontar el repte de la renovació i la transformació del nostre model esportiu”, ha assegurat Franco, qui ha recalcat que aquests pressupostos són el resultat de la “aposta ferma del Govern per l'esport com a motor econòmic i social”.

Tal y como ha explicat el secretari d'Estat per a l'Esport, el pressupost del seu departament pel que fa a la partida ordinària aconsegueix els 208 milions d'euros, un increment de 7 milions pel que fa a 2021 que “anirà íntegrament destinat a l'esport femení, per a l'impuls definitiu de la lliga femenina de futbol professional” ja que, com ha recordat, “la igualtat en l'esport és i serà objectiu prioritari de la legislatura i del Govern”.

D'altra banda, augmenta també la partida procedent dels fons de recuperació, que ascendeix a 107 milions d'euros. De aquesta xifra, segons ha detallat Franco, 31,8 milions es destinaran íntegrament al Pla Social de l'Esport i el desenvolupament de polítiques esportives d'inclusió i igualtat.

Cifras rècord per a l'olimpisme

Entre els diferents apartats del pressupost, Franco ha destacat el “augment exponencial” en les partides destinades a l'olimpisme i a l'esport paralímpic. En concret, el Comitè Olímpic Español (COE) rebrà 3,31 milions d'euros, gairebé quatre vegades més que en l'últim any en el qual no es van disputar Jocs Olímpics d'estiu, el 2020, en el qual la seva assignació va ser de 875.000 euros. També es tripliquen les ajudes dirigides al Comitè Paralímpic Español (CPE), que passen dels 400.000 euros en l'últim any no olímpic d'estiu als 1.376.000 euros en 2022.

“Per posar-ho en perspectiva, comparant-ho amb 2014, anem a destinar vuit vegades més a l'olimpisme i nou vegades més a l'esport paralímpic. Un compromís contundent i tangible amb la preparació dels nostres increïbles esportistes, que ja tenen la vista posada en els Jocs de París”, ha apuntat el president del CSD durant la seva intervenció.

Impulso a les federacions i Comunitats Autònomes

Els pressupostos del Consell per 2022 també recullen un increment en les subvencions a federacions esportives que ascendeixen a 55.886.750 euros, gairebé 3 milions més (+5,38%) que en 2021.

D'aquesta quantitat, ha explicat el dirigent del CSD, 1.500.000 aniran destinats a programes de Tecnificació Esportiva, “apostant per un model fort i nou de preparació d'esportistes d'alt rendiment”. A més, 5.000.000 euros es destinaran a ajudes a esportistes que representen a España en competicions internacionals.

Per la seva banda, les partides creades en 2021 per al suport a Esport i Mujer, de 2.550.000 euros, i d'ajudes socials a dones d'esportistes, de 450.000 euros, es mantenen i consoliden en aquests pressupostos. Com també es manté l'assignació de 750.000 euros destinada a les federacions perquè desenvolupin projectes d'esport inclusiu.

D'altra banda, per potenciar “la base de l'associacionisme esportiu i la pràctica esportiva primerenca”, aquest any augmenten en un 50% les ajudes a federacions destinades a activitats esportives en edat escolar, aconseguint els 1.500.000 euros.

Així mateix, les Comunitats Autònomes comptaran amb una nova partida d'1 milió d'euros per a equipaments dels seus centres de tecnificació, amb els quals el CSD espera contribuir a la modernització progressiva i transformació ecològica dels centres esportius de titularitat pública.

Per al president del CSD, “és temps de transformar el nostre model esportiu sota la senda que contempla la Unió Europea cap a una progressiva transició ecològica d'instal·lacions i digitalització estructural amb la finalitat de crear ocupació estable i sostenible”.

José Manuel Franco ha acabat la seva presentació mostrant-se “orgullós” que el Govern hagi destinat des de 2019 gairebé 1.000 milions d'euros a l'impuls de l'esport espanyol i segur de la “incommensurable força del fenomen esportiu per reactivar al país i al conjunt de la ciutadania”.

“Aquests pressupostos mantenen la tendència de creixement expansiu per protegir, preservar i impulsar l'esport espanyol. Són uns comptes públics pensats per garantir la transformació del sector cap a un model eficient i sostenible, combatre de manera definitiva les bretxes de gènere de l'esport avançar en la igualtat i inclusió”, ha afegit.