El CSD explicarà en 2021 amb 251 milions de pressupost, la major quantitat del segle per a l'esport espanyol

Des dels Jocs Olímpics de Barcelona 92, mai s'havia fet una aposta tan ferma i sòlida
  • La presidenta del Consell, Irene Lozano, explica al Congrés que la xifra total és un 95% superior a la de l'últim any olímpic, 2016, si s'expliquen els 9,4 milions dedicats a l'Agència Espanyola de Protecció Per a la Salut en l'Esport (AEPSAD)
  • La dotació a les federacions esportives ascendeix a 66,8 milions d'euros, (12,7 milions d'euros més que aquest any), quantitat a la qual cal afegir 17 milions derivats dels ingressos per la venda dels drets audiovisuals en compliment del Reial decret Llei 5/2015
  • Els programes de Mujer i Esport i Deporte Inclusivo en les federacions dobleguen la seva assignació amb un increment del 112% i les ajudes socials a dones esportistes experimenten un increment d'un 73%. Creixen les partides destinades al COE i al CPE
  • Per al Govern, l'esport és una de les deu palanques motores que vertebren el futur del nostre país i per això destinarà a aquest sector prop de 50 mill. d'euros dels fons procedents del Pla de Recuperació Econòmica de la UE

Madrid, 06 de novembre de 2020. La presidenta del Consell Superior d'Esports (CSD), Irene Lozano, ha detallat avui, en la seva compareixença davant la Comissió de Cultura i Esport del Congrés dels Diputats, els recursos econòmics destinats a l'esport espanyol dins del Projecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat aprovat pel Consell de Ministres.

Según ha explicat la secretària d'Estat per a l'Esport, el CSD comptarà amb una assignació total de 251.179,97 milions d'euros, als quals se sumaran 9,4 per a l'Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport (AEPSAD), un 95% més pel que fa al pressupost de 2016, últim any olímpic.

“Des dels Jocs Olímpics de Barcelona 92 mai s'havia fet una aposta tan ferma i sòlida pel sector esportiu. Estem davant unes dades històriques, la xifra més alta d'aquest segle dedicada a l'esport espanyol. I és que per a aquest Govern l'esport és un ben públic, una eina essencial per al desenvolupament de la nostra societat, alguna cosa que es pot comprovar no solament amb les xifres d'aquests pressupostos, també amb el rol que i la posició preminente en la qual el Govern ha situat a l'esport durant tota la pandèmia”, ha assegurat Lozano.

El pressupost operatiu per 2021 del CSD serà de 174,3 milions d'euros. Això suposa 63,6 milions més que en 2020, un 57% d'increment. Pel que fa a l'any olímpic de 2016, l'augment és de 85 milions d'euros, un 95% més.

Más recursos per a les federacions esportives i el COE

Las federacions esportives rebran en 2021 un total de 66,8 milions d'euros, 12,7 milions d'euros més que aquest any, la qual cosa suposa un increment del 23,5%.

A aquesta assignació cal sumar les transferències realitzades en compliment del Reial decret-llei 5/2015 derivades dels ingressos per la venda de drets audiovisuals, el desglossament dels quals és el següent: 11 milions per a cotitzacions a la Seguretat Social dels esportistes d'alt nivell, 5 milions per a ajudes a esportistes que representin a España en competicions internacionals i altres dos milions en diferents tipus d'ajudes.

Aumentan un 53% les ajudes a esportistes per resultats obtinguts, un 42% la partida per a despeses de funcionament i activitats dels Centres d'Alt Rendiment i Tecnificació. Així mateix, la dotació per al Programa Nacional de Tecnificació Esportiva i Promoción Deportiva s'incrementa en un 33% i es doblega la transferència per a instal·lacions esportives i equipament.

Como novetat, dins de les transferències a les federacions esportives, s'incorpora en aquests comptes una partida per a la producció de retransmissions esportives en formats audiovisuals amb 3 milions d'euros i una altra per al desenvolupament de programes internacionals de cooperació i preparació d'esportistes i tècnics amb 700 mil euros.

L'assignació al Comitè Olímpic Español (COE) en 2021, any convertit en olímpic, creix en 3,8 milions el que es tradueix en un total de 4,7 milions, un augment del 441%. La del Comitè Paralímpic Español (CPE) s'incrementa un 375% situant-se en 1,9 milions, amb una pujada d'1,5 milions.

Aquest any, el CSD ha aportat el 62% dels recursos del Pla ADO. En la seva compareixença d'avui, Irene Lozano ha assegurat que “cap esportista espanyol es quedarà sense la seva Beca ADO. Anem a aportar el que sigui necessari per cobrir totes i cadascuna de les ajudes de manera que els nostres esportistes puguin concentrés únicament en els seus entrenaments i competicions. Volem donar-los certituds i tranquil·litat”, ha afegit.

Apuesta por el Deporte Femenino i l'Inclusiu

Las comptes presentats dobleguen pressupost actual destinat a l'Esport Femení i l'Inclusiu. L'assignació total aconsegueix els 2,5 milions per a projectes de les federacions relacionats amb Mujer i Esport i Esport Inclusiu. És un increment del 112%, al que cal afegir creixement del 73% en les ajudes socials a dones esportistes.

A més, en aquest projecte de pressupostos es contemplen dues partides que no s'incloïen de manera específica en l'anterior. Són les transferències a federacions per a activitat esportiva en edat escolar i per a desplaçaments a competicions internacionals escolars i universitàries, dotades amb un milió i mig milió cadascuna.

En el que respecta a les transferències a les comunitats autònomes la dotació prevista creix un 30% i aconsegueix els 14,6 milions d'euros. Per a la millora de les seves instal·lacions esportives, els municipis i províncies veuran incrementades les ajudes del CSD en un 876%, passant de 517.000 euros a 5 milions.

Se estableix una nova assignació a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies per a promoció de programes esportius per a la reducció de la desigualtat en el marc de l'Agenda 2030 per la qual va a disposar de mig milió d'euros.

A més, el projecte de pressupostos ha creat dotacions noves com el desenvolupament de programes d'activitat física per generar hàbits saludables i la promoció de l'exercici físic entre la població.

En relació amb els Centres d'Alt Rendiment Esportiu (CAR), el de Madrid veurà augmentat el seu pressupost en un 9,5%, arribant als 8,5 mill. d'euros i el CAR de Sant Cugat rebrà 4 milions, un 60% més que el passat any. A més, la dotació del CAR de León ascendeix als 9,9 milions d'euros, amb un creixement del 18% i la de Serra Nevada creix un 10% arribant als 2,8 milions.

AEPSAD

La partida destinada a l'Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport (AEPSAD) creix en aquests pressupostos fins als 9,4 milions d'euros, 700.000 euros més pel que fa al passat any. Aquest increment atén a l'exigència de realització d'un major nombre de controls antidopatge per als esportistes espanyols que competiran en els Jocs Olímpics de Tòquio.

Se incrementa també la dotació a la Fundació Deporti Jove i als programes de suport científic a l'esport d'universitats i entitats privades.

Dins del pla de Recuperació de la UE

El esport serà una de les palanques de transformació dels nostres país i va a ser una de les deu polítiques tractoras que van a vertebrar el futur del nostre país. El Pla de Recuperació impulsat per la Unió Europea dotarà de suport financer als estats per destinar-ho a inversions i reformes a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència. El Govern d'España ha decidit que l'esport espanyol participi dels fons procedents d'aquesta potent eina.

De aquest compromís amb l'esport, als pressupostos de 2021 del Consell Superior d'Esports s'inclouen 49,5 milions d'aquest fons europeu, una quantitat que, segons les actuals estimacions, es multiplicarà en els propers anys.

“Gràcies a aquesta iniciativa europea des del Consell hem dissenyat un Pla de Recuperació del Sector de l'Esport que s'estructura en quatre objectius definits en quatre plans: un Pla de Digitalització del sector deporti, un Pla de Transició Ecològica d'instal·lacions esportives, un Pla d'impuls a la Internacionalització de la indústria de l'esport i d'expansió d'España en l'exterior i el Pla de dinamització de l'esport femení”, ha assegurat la presidenta del CSD.

El Pla de Digitalització té una assignació de 16,8 milions d'euros, mentre que el Pla de Transició Ecològica tindrà una dotació de 13,4 milions. El Pla d'impuls a la Internacionalització de la indústria de l'esport i d'expansió d'España en l'exterior, els objectius del qual són el desenvolupament i internacionalització de la indústria de l'esport i el suport a la Internacionalització de l'esport espanyol, compta amb una assignació de 7,5 milions.

I finalment, el Pla de dinamització de l'esport femení, amb el qual es pretén fomentar l'esport femení i impulsar la professionalització del futbol femení, tindrà una dotació per 2021 d'11,7 milions d'euros

Per a la secretària d'Estat per a l'Esport, “els objectius d'aquest pressupost són protegir el màxim possible a tot el teixit social de l'esport tan cruelment copejat per l'actual crisi provocada per la Covid-19, promoure la reactivació econòmica del sector, impulsar les dues grans transformacions que ens col·loquin en una bona situació en el futur: la digitalització i la transició ecològica i una aposta decidida per l'esport femení”.

“En definitiva, uns pressupostos que responen a una crisi econòmica, no amb retallades, sinó augmentant la despesa per protegir a un sector vital per a Espanya com és l'esportiu”, ha conclòs Irene Lozano.