El programa Erasmus + s'emmarca en l'Estratègia de la UE per a la Joventut del període 2019-2027 i en l'estratègia Rethinking Education, i engloba totes les iniciatives d'educació, formació, joventut i esport.
Erasmus + integra els programes existents en el Programa d'Aprenentatge Permanent i també els programes d'educació superior internacional: Mundus, Tempus, ALFA, Edulink i programes bilaterals, a més del Programa Joventut en Acció.
PROGRAMES
Este programa, té una clara vocació d'internacionalització més enllà de les fronteres de la UE, obrint-se a tercers països amb l'objectiu de millorar les capacitats.
Es compon d'accions en àmbits:
- Mobilitat de les persones per motius d'aprenentatge;
- Cooperació per a la innovació i l'intercanvi de bones pràctiques;
- Suport a la reforma de les polítiques;
- Accions Jean Monnet;
- Accions en Esport;
Les accions del programa Erasmus + es divideixen en accions descentralitzades i accions centralitzades.
Les accions descentralitzades són gestionades en cada país per les agències nacionals que són designats per les seues autoritats d'eixe país. Espanya té dues agències nacionals: el Servei Espanyol per a la Internacionalització de l'Educació (SEPIE) per a les accions descentralitzades en matèria d'educació i formació i l'Institut de la Joventut (Injuve) per a aquelles en matèria de joventut i esport. (INCLOEM ELS LINK DE TOTS DOS COM JA ESTÀ)
Les accions centralitzades es gestionen a nivell europeu per l'Agència Executiva d'Educació, Audiovisual, i Cultura (EACEA), dependent de la Comissió Europea i amb seu a Brussel·les. En les accions centralitzades EACEA està a càrrec de la gestió del cicle de vida complet dels projectes, des del disseny de les condicions i directrius de les línies de finançament, passant per la selecció i avaluació de projectes, contactes amb els beneficiaris, signatura d'acords per a la seua realització, gestió financera, supervisió, seguiment i disseminació dels resultats.
El programa Erasmus+ finança una sèrie d'accions específica en matèria esportiva. Estes accions tenen per objecte contribuir al desenvolupament de les organitzacions esportives donant suport a la mobilitat per a l'aprenentatge del seu personal. Concretament, estes són les accions clau que poden rebre finançament:
- Acció clau 1: Mobilitat educativa de les persones. Esta acció dóna suport a les mobilitats per a l'aprenentatge del personal esportiu (entrenadors, etc.). És una acció descentralitzada de la gestió de la qual s'encarrega l'INJUVE a Espanya.
- Acció clau 2: Cooperació entre organitzacions i institucions (esportives), incloses associacions de cooperació i associacions a petita escala . Es tracta d'una acció centralitzada gestionada per l'agència executiva EACEA de la Comissió Europea. Permet finançar projectes de desenvolupament de capacitats en l'esport, així com esdeveniments esportius europeus sense ànim de lucre.
- Acció clau 3: Suport al desenvolupament de polítiques i a la cooperació. Es tracta d'una acció centralitzada gestionada per l'agència executiva EACEA de la Comissió Europea. Permet donar suport a la cooperació política a escala de la Unió Europea, contribuint així a l'aplicació de les polítiques existents i al desenvolupament de noves polítiques que puguen impulsar la modernització i la reforma en l'àmbit de l'esport.
Existeixen altres programes i instruments de finançament de l'àmbit UE, però no són específics per a l'àmbit de l'esport. Això no impedeix que organitzacions esportives no puguen optar a ells si complixen amb els seus objectius. Entre altres programes, poden destacar-se els següents:
- Diferents fons de la política de cohesió, com el Fons Social Europeu+ o el Fons Europeu de Desenvolupament Regional.
- Fons dirigits a donar suport a la recerca i la innovació, com a Horitzó Europa.