Setmana Europea de l'Esport 2024

La Setmana Europea de l'Esport (SIGUEU), iniciativa de la Comissió Europea, per a combatre el sedentarisme, es tornarà a celebrar de forma simultània en tots els països membres de la UE i uns altres de la resta del continent que s'han anat sumant des de 2015, arribant a adherir-se més de 40 països en l'edició de 2023. 

 

A nivell europeu, si l'edició de 2022 va destacar per un nombre especialment elevat d'actes, amb més de tretze milions de participants en quaranta països i regions. En 2023 es van celebrar 36.000 actes que van comptar amb la participació de quasi 11 milions de persones.

L'objectiu és implicar a tots els estaments socials perquè realitzen una o diverses accions que fomenten l'activitat física i bons hàbits alimentaris entre la població.

En esta edició de 2024, any olímpic, i en la de 2025, volem que la SET d'Espanya supere els registres de participació i d'activitats promogudes per les entitats relacionades amb l'esport en la lluita contra l'alifac de l'obesitat derivada del sedentarisme creixent i els roïns hàbits de consum, a favor d'una vida saludable basada en l'exercici físic i l'alimentació adequada, però també posant en relleu els valors positius que l'esport pot promoure en relació amb la sostenibilitat i la inclusió de grups de població vulnerable.

Per a açò voldríem explicar un any més amb els agents més implicats en la promoció esportiva:


COMUNITATS AUTÒNOMES.

MUNICIPIS.

CENTRES EDUCATIUS.

CENTRES ESPORTIUS.

UNIVERSITATS.

CENTRES DE TREBALL.

MITJANS DE COMUNICACIÓ.

Plataforma d'inscripció d'activitats
Buscador d'Activitats
Recursos Gràfics  

1. PROPOSTA D'ACCIÓ Al MOVIMENT ESPORTIU

Registre i realització d'esdeveniments esportius participatius. Amb l'objectiu de realitzar un seguiment de l'impacte de la SET, tal com demana la UE, el CSD disposa d'una plataforma de registre on es poden inscriure els esdeveniments esportius que es realitzen en el marc de la SET. El registre d'un esdeveniment permet al seu organitzador rebre el segell oficial #BEACTIVE, el nou logotip del CSD que identifica eixa acció com a activitat de la SET i un diploma personalitzat[1] de participació expedit pel CSD.

[1] Una vegada emplenat el registre, després de pujar una foto representativa de l'esdeveniment, el sistema expedix automàticament un diploma de participació en el qual apareixen les dades d'inscripció al costat de la foto enviada. Encara que la foto s'haurà de pujar necessàriament després de la celebració de l'esdeveniment, recomanem que el registre de l'activitat es faça amb antelació perquè puga tindre difusió prèvia.

S'OFERIXEN PROPOSTES DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24, PER SECTORS, AL FINAL D'ESTE DOCUMENT

2. PROPOSTA D'ACCIÓ Als MUNICIPIS

Promovent a nivell local la participació en la SET 2024 en tots els àmbits municipals pertinents (Centres educatius i Universitats, Centres de treball, Centres esportius…), realitzant activitats de promoció de l'esport, difonent les propostes de participació que se suggerixen en el punt anterior i unes altres que cada municipi puga idear per a aconseguir els nivells més alts de participació possible.

GALA D'ENTREGA DELS PREMIS CSD-BEACTIVE.

Els premis s'entregaran en una Gala de Reconeixement a la participació en la SET-24 a la qual assistiran, al costat dels guanyadors, altes autoritats del CSD, influencers, ambaixadors de la SET-24 i representants de les entitats col·laboradores la participació de les quals haja sigut clau per al bon desenvolupament d'esta iniciativa. Esta gala tindrà lloc en la seu del CSD a mitjan novembre. Prèviament es realitzarà una visita guiada a les instal·lacions del CAR de Madrid amb els assistents en la Gala que ho desitgen.

Els nostres valors: Compromís, respecte, inspiració, integritat, esforç i exemplaritat. 

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER Als CENTRES EDUCATIUS

La proposta que llancem als Centres Educatius és que participen en la SET-24:

  1. Organitzant competicions que comencen eixa setmana i continuen durant la resta del curs.
  2. Organitzant excursions de contingut esportiu a l'aire lliure durant tota la setmana que impliquen a tots els alumnes.
  3. Abordant el tema dels hàbits de consum saludables i la vida activa, de forma transversal, en totes o diverses de les seues assignatures
  4. Oferint una peça de fruita i suprimint la pastisseria industrial als seus alumnes tots els dies d'eixa setmana (i si pot ser fins a final d'any).
  5. Desenvolupant alguna activitat física que implique a un nombre elevat d'alumnes.

El nostre objectiu és que cada Centre Educatiu puge a la plataforma de la SET almenys una acció de les descrites deixant constància de la seua participació.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER A les UNIVERSITATS

A les universitats se'ls proposa que participen amb les següents alternatives:

 1. Organitzant esdeveniments esportius, campionats, carreres, seminaris.
 2. Oferint una peça de fruita i suprimint la pastisseria industrial als seus alumnes tots els dies d'eixa setmana.
 3. Fent nomenament de Doctor Honoris causa a un esportista assenyalat.
 4. Obrint les seues instal·lacions esportives a tots els estudiants i oferint-los classes gratis de demostració.
 5. Promocionant la SET posant una pancarta BEACTIVE  en lloc visible.
 6. Creant nous espais per a la pràctica esportiva, vestuaris amb dutxes…

El nostre objectiu és que cada universitat puge a la plataforma almenys una acció de les descrites, deixant constància de la seua participació.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER Als CENTRES ESPORTIUS

Als gestors dels Centres Esportius se'ls proposa que participen amb les següents alternatives:

a) Sacando la seua activitat al carrer o exhibint el que fan en els seus clubs.

b) Organizando jornades de portes obertes.

c) Haciendo descomptes importants durant eixa setmana o eixe mes, o sessions de prova gratuïtes.

d) Poniendo en lloc visible que està adherit a la SET amb el logo #BEACTIVE que està disponible en la web del CSD “certificant-se” com a establiment promotor de la salut.

i) Pueden posar-se en contacte amb el seu ajuntament per a veure si este va a participar promovent activitats per a celebrar la Setmana Europea de l'Esport en les quals el seu centre puga col·laborar.

Nuestro objectiu és que cada Centre Esportiu puge a la plataforma de la SET almenys una acció de les descrites deixant constància de la seua participació.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER A les FEDERACIONS

La proposta que llancem a les Federacions Esportives és que participen en la SET-24:

 1. Donant difusió de la SET-24 en els seus mitjans de comunicació i xarxes.
 2. Donant suport als municipis que ho sol·liciten per a promoure el seu esport durant la SET-24.

El nostre objectiu és que cada Federació puge a la plataforma de la SET almenys una acció de les descrites deixant constància de la seua participació.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER Als CENTRES DE TREBALL

La proposta que llancem a les empreses és que celebren la SET-24, del 23 al 30 de setembre, organitzant esdeveniments especials en el marc de la Setmana Europea de l'Esport pujant-los a la plataforma d'inscripció d'esdeveniments del CSD. En esta plataforma al costat de les seues dades d'inscripció d'activitat, les empreses podran posar un link del seu web.

Se'ls proposa que participen amb les següents alternatives:

a)  Exhibint el que fan en els seus Centres de treball.

b) Posant en lloc visible que està adherit a la SET amb el logo #BEACTIVE que està disponible en la web del CSD “certificant-se” com a establiment promotor de la salut.

c)  Realitzar una acció especial:

- Competició dels treballadors que estiguen seguint el programa d'activitat,

- Clinic amb algun expert en entrenament/alimentació/salut,

- Eixida de l'entorn per a realitzar una activitat saludable,

- celebrar una master class col·lectiva en instal·lacions del centre o un espai obert (pàrquing…)…

El nostre objectiu és que cada Centre de treball puge a la plataforma de la SET almenys una acció de les descrites deixant constància de la seua participació.

PROPOSTA DE PARTICIPACIÓ EN LA SET-24 PER Als INFLUENCERS DE L'EXERCICI FÍSIC I LA SALUT

La importància dels influencers ha anat en augment durant la pandèmia i ha sigut una de les claus per a mantindre a la població activa, la qual cosa ha suposat un benefici físic i mental fonamental per a molts de nosaltres. Des del CSD, davant esta situació de nova normalitat, volem reconéixer-los el seu treball i animar-los al fet que seguisquen promovent l'activitat física i l'esport a través dels seus canals.

Queremos animar-los al fet que realitzen un repte en les seues xarxes socials amb el #BEACTIVE, especialment dissenyat per a la Setmana Europea de l'Esport, del 23 al 30 de setembre. Els tres que aconseguisquen més “likes” a data 1 d'octubre obtindran el premi CSD_BEACTIVE que s'entregarà pel President del CSD en la Gala d'entrega de trofeus, a la fi de novembre, en la qual podran trobar-se amb altres influencers, amb les autoritats del CSD, amb els esportistes ambaixadors de la SET-24 i podran gaudir d'una visita guiada a les instal·lacions del CAR de Madrid. Però, sobretot, hauran contribuït amb el foment de l'activitat física saludable en esta iniciativa europea.

Esta Gala serà atesa pels mitjans.

Per a participar hauran d'enviar la seua proposta de repte a infosed@csd.gob.es amb el següent contingut:

 • Nom de l'autor/influencer.
 • Red social empleada.
 • Pantallazo amb el nombre de likes a data 1 d'octubre.
 • Enlace del vídeo per a la seua visualització i possible edició amb vista a la Gala d'entrega de Premis CSD-BEACTIVE.

La participació en este concurs suposarà la cessió de l'ús dels vídeos guanyadors per part del CSD per a promoure la SET-24.

AMBAIXADORS/AS DE LA SET 2023

Álvaro Hernández –conegut com Varo Hernández– (Madrid, 5 d'agost de 1995) és un esportista espanyol que competix en ciclisme en la modalitat de BMX estil lliure, especialista en la prova de flatland.1​ Ganó una medalla de plata en el Campionat Europeu de Ciclisme BMX Estil Lliure de 2021.

 

Víctor Gutiérrez Santiago (Madrid, 6 de març de 1991) és un waterpolista espanyol, membre de la selecció nacional i del Club Natació Terrassa. S'exercix en la posició de boia. És doble graduat en les carreres de Periodisme i Comunicación Audiovisual per la Universitat Rei Juan Carlos i secretari de polítiques LGTBI del PSOE.

Comenzó a jugar al waterpolo en el Club de Natació La Llatina als 8 anys. Amb 16, va ingressar en el Centre d'Alt Rendiment (CAR) esportiu de Madrid, on va començar a compaginar el seu desenvolupament com a esportista amb la seua formació acadèmica. Als 18 anys, va fitxar pel club madrileny Real Canoe Natació Club firmant el seu primer contracte com a professional. En el Real Canoe va ser capità de l'equip durant 4 anys, de 2016 a 2020. Després de 10 anys en el conjunt madrileny va jugar en el Terrasa però, des de setembre de 2022, torna a jugar en el Real Canoe en la 2022-2023.

Tiene els títols de subcampió d'Europa sub 18, subcampió del món sub 20, i ha sigut el màxim golejador de la Divisió d'Honor espanyola les temporades 2016/17, 2017/18 i 2019/20. Ha sigut internacional en nombroses ocasions, més de 70, amb la Selecció de waterpolo d'España, havent disputat el Mundial de l'any 2017.

Hizo pública la seua homosexualitat en una entrevista en 2016 en la revista Shangay Express,2​ el que li va convertir en el primer esportista d'elit d'esport d'equip a parlar obertament de la seua orientació sexual i fer-se visible.

El 30 d'abril de 2021 la Federació Espanyola de Natació (RFEN) va sancionar al waterpolista Nemanja Ubovic, del CN Sabadell, per insults homofóbicos contra Víctor Gutiérrez. Va ser la primera sanció d'este tipus en l'esport professional espanyol.

Su labor com a activista LGTBI+ dins del món de l'esport li ha fet ser premiat i guardonat en nombroses ocasions. Algunes de les distincions més destacades són el Premi a la diversitat en l'esport en els II Premis Alan Turing o el Premi a la visibilitat en l'esport concedit per Madrid Diversa, entre uns altres.

Al setembre del 2022 va publicar un llibre anomenat “Pilota groga, bandera arcoíris”, en el qual explica la seua història com a esportista homosexual en l'esport d'elit, i reflexiona sobre les dificultats a les quals s'enfronten les persones LGTBI en l'àmbit esportiu. També aborda els canvis necessaris per a acabar amb la LGTBIFOBIA i aconseguir la igualtat real en l'esport.

El 17 d'octubre de 2021 va ser triat secretari de polítiques LGTBI del PSOE 4​ durant el 40 congrés que el partit va celebrar a València.

 


Marta Arce Payno (Valladolid, 27 de juliol de 1977) és una esportista espanyola que va competir en judo adaptat.1​ Ganó tres medalles en els Jocs Paralímpics d'Estiu entre els anys 2004 i 2012.2​3​4​5​.

Arce va nàixer a Valladolid amb albinismo, la qual cosa a més de la falta de pigmentació en la pell i el pèl, porta associada una discapacitat visual greu progressiva. Es va traslladar a Madrid per a estudiar fisioteràpia en l'Escola de Fisioteràpia de l'Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) adscrita a la Universitat Autònoma de Madrid, on es va llicenciar com a fisioterapeuta. A Madrid va començar la seua carrera esportiva que li ha portat a aconseguir diverses medalles en els Jocs Paralímpics, en judo adaptat en la categoria de menys de 63 quilos, on porta des de 2001, a Rio de Janeiro en la copa del món, aconseguint medalles durant catorze anys. En 2021, va representar a Espanya en els Jocs Paralímpics de Tòquio 2020, sent les seues últimes olimpíades abans de retirar-se.

Arce parla anglés, italià i japonés. És mare de tres fills. Va treballar com a fisioterapeuta a Itàlia, en la Comunitat de Madrid, en un centre de dia,6​ i en diverses clíniques. Va estudiar un Máster en Comunicació i Periodismo Deportivo de Marca (periòdic).

Actualmente és una emprenedora que treballa com a conferenciant, entrenadora i preparadora en col·laboració amb diversos organismes i institucions per a transmetre la seua experiència com a esportista professional i els reptes que continua realitzant.

 

EDICIONS ANTERIORS DE LA SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT
 1. SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2023:

En el marc de les activitats de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, la Ciutat de les Arts i les Ciències de València va acollir el 23 de setembre els principals actes de la Setmana Europea de l'Esport de 2023. En eixe context es van celebrar també la reunió dels directors generals d'Esports de la Unió Europea i la Conferència sobre Entorns Segurs en l'Esport.

 

 

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2022:

Per fi, després dels anys de restriccions provocades per la pandèmia, en 2022 hem pogut organitzar una Setmana Europea de l'Esport sense limitacions quant a mesures especials d'higiene preventiva de contagis.

En esta octava edició, celebrada com cada any del 23 al 30 de setembre, hem arribat a registrar 773 activitats, a sol 25 del rècord aconseguit de 2019, que va anar de 798. Ens han recolzat entitats com el COE, el COE, la Fundació Sanitas o l'ONCE al costat d'altres socis ja habituals com la Fundació España Activa, la Fundació Deporte Jove o el circuit Ploggin Tour. Tots ells han promogut activitats dins d'esta setmana promovent la vida saludable a través de l'activitat física, l'esport i els hàbits de consum saludables.

Melilla va acollir l'esdeveniment principal de la SET-2022 amb una llarga jornada d'activitats que van culminar amb una #BEACTIVE NIGHT. A este esdeveniment es van sumar altres municipis d'Andalusia i la Regió de Múrcia que van rebre el suport del CSD en forma de material de difusió i monitors per al desenvolupament dels seus master class amb una important afluència de públic. En total es van organitzar 9 ESDEVENIMENTS #BEACTIVE amb el suport directe del CSD. Van participar 13 de les 17 Comunitats Autònomes que formen el nostre país. Açò suposa una reducció de participació per autonomies que afrontarem per a la pròxima edició.

 

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2021:

En esta setena edició de la Setmana Europea de l'Esport es va optar per no promoure nombrosos esdeveniments multitudinaris, com era nostre costum en temps pre-pandèmia, a causa de la vigència del risc de contagi a Espanya a pesar de la vacunació massiva que s'ha pogut dur a terme en el nostre país. Encara així, hem pogut registrar una quantitat important d'activitats (191) que des de tota la geografia nacional s'han pujat a la nostra plataforma.


Hemos volgut seguir sent prudents i per açò hem organitzat un únic gran esdeveniment, la BEACTIVE NIGHT  dels Palmells de Gran Canària, que va ser tot un èxit d'assistència, en el qual els visitants van poder practicar molt diverses modalitats esportives en un ambient festiu. Este vídeo il·lustra el que s'ha fet amb la inestimable col·laboració de l'Ajuntament de Las Palmas de Gran Canària.

También hem reptat als Municipis d'Espanya al fet que ens enviaren un vídeo d'al voltant de 1’30” que reflectira l'oferta esportiva del seu poble o ciutat classificats en quatre categories diferents en funció de la seua població i hem rebut 63 propostes d'alta qualitat de les quals us deixem una mostra a continuació. Esperem que estes imatges ens motiven per a mantindre'ns actius aprofitant els recursos que els municipis posen a la nostra disposició.

 

 

San esteban de Gormaz:

 

El Casar:

 

Teruel:

 

 

Pamplona:

 

 

Cartagena:

 

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2020:

La aparició de la Covid-19 va suposar la restricció de l'activitat esportiva a Espanya, especialment a la fi de setembre, després de l'estiu, en el qual el nombre de contagis i defuncions estava incrementant-se diàriament. Açò va suposar l'anul·lació de tots els esdeveniments participatius que es pogueren haver plantejat, inclòs el que volíem haver celebrat a Gijón, que va haver de transformar-se en qüestió de dies en una filmació a porta tancada de les master class que teníem previst haver fet en una zona cèntrica i pròxima a la platja de Sant Lorenzo.

En el seu lloc plantegem la participació en un curs de foto i vídeo al que es van presentar algunes obres de gran qualitat però, com va ocórrer amb la resta d'esdeveniments presencials, la gala d'entrega de premis també va haver de ser suspesa, sent enviats els trofeus als seus respectius destinataris per correu postal.

Tenemos posades les nostres esperances en la vacunació massiva que ens permeta tornar a celebrar la SET com de costum, amb gran participació de tot el sector esportiu.

 

 

SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2019:

La cinquena edició de la Setmana Europea de l'Esport es va celebrar del 23 al 30 de setembre de 2019. En el nostre país es va inaugurar el 21 de setembre en el Centre d'Alt Rendiment de Madrid amb una Jornada de portes Obertes en la qual van participar més de mil persones. Del 23 al 27 de Setembre es van celebrar esdeveniments de promoció amb activitats esportives en municipis, col·legis, universitats, hostiptales, clubs esportius, centres de treball, museus, etc. La Setmana es va tancar amb la celebració de dotze #BEACTIVE NIGHTS en diferents espanyoles destacant la de Ciudad Real la nit del 28 al 29 de Setembre.  Hay que destacar que en esta edició s'han registrat més del doble de les activitats pujades a la plataforma de la Setmana Europea de l'Esport de les quals es van pujar en l'edició anterior, mostra del compromís creixent de les entitats esportives amb esta iniciativa. En este vídeo pots descobrir com va ser la BeActive Night de Ciudad Real.

Duplicamos el nombre d'activitats desenvolupades del 23 al 30 de setembre pujades a la plataforma respecte a l'any  anterior: de les 336 activitats registrades en 2018, passem a un total de 682 activitats en 2019. Segons les dades de l'Agència Executiva d'Educació, Audiovisual i Cultura –EACEA-, Espanya ha sigut el país amb major impacte en les xarxes socials dels 42 països participants amb el 23%, seguit pel Regne Unit amb el 17,4%.

Se van organitzar 12 ESDEVENIMENTS #BEACTIVE amb el suport directe del CSD en tot el territori espanyol. Se van comptabilitzar més de 340.000 participants. Van participar 16 de les 17 Comunitats Autònomes que formen el nostre país.

 •  

   

   

   

   

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2018:

  La quarta edició de la Setmana Europea de l'Esport es va celebrar del 23 al 30 de setembre de 2018 i la inauguració oficial a nivell europeu va tindre lloc a Viena, Àustria. A nivell nacional es va inaugurar el 23 de setembre en l'Esplanada del Rei de Madrid Ric. Posteriorment, es va traslladar el Sport Village a València, on es va celebrar una vetlada #beactive (o “beactive night”) la nit entre el 29 i 30. En esta edició, des del 24 al 28 es va posar en marxa la caravana #beactive que, eixint de Madrid i tenint com a destinació final València, del 24 al 28 de setembre es va detindre en les localitats de Tarancón, Conca, Sarrión (Terol), Tortosa i Castelló.

   

   

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2017:

  La tercera edició de la Setmana Europea de l'Esport es va celebrar del 23 al 30 de setembre de 2017 i la inauguració oficial a nivell europeu va tindre lloc en Tartu, Estònia. A nivell nacional, el CSD va celebrar una vegada més un acte en la Plaça de Colón amb diverses demostracions esportives.

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2016:

  En 2016 es va celebrar la segona edició de la Setmana Europea de l'Esport amb el principal objectiu de promoure la participació en  l'esport i l'activitat física en tota Europa. A nivell nacional, el CSD va celebrar un acte de nou en la Plaça de Colón amb diverses demostracions esportives.

   

 • SETMANA EUROPEA DE L'ESPORT 2015:

  La primera Setmana Europea de l'Esport, cofinançada a través dels Programes Erasmus + de la Comissió Europea, es va celebrar del 7 al 13 de setembre de 2015. La Plaça de Colón de Madrid va acollir diferents demostracions esportives.