El CSD llança l'estratègia 'Iguals en l'Esport' per empoderar a la dona esportista, al col·lectiu LGTBI i als esportistes amb discapacitat

El CSD desarrollará la estrategia “Iguales en el Deporte”, para impulsar la igualdad, visibilizar la diversidad y eliminar la discriminación

‘Iguals en l'Esport’ engloba una doble via d'actuació que abasta tant accions centrades en el desenvolupament de polítiques públiques com de conscienciació, amb actes commemoratius, jornades de debat i exposicions

 

La primera de ellas tendrá lugar este jueves con motivo del Día Internacional Contra la LGTBIfobia en el Deporte, que se conmemora el próximo sábado 19 de febrero

 

“La política d'igualtat és un pilar fonamental d'aquest Consell i la nostra màxima obstinació està a combatre qualsevol tipus de discriminació”, assegura el president, José Manuel Franco

 

 

Madrid, 14 de febrer de 2022. El Consell Superior d'Esports (CSD) va a desenvolupar al llarg dels propers mesos l'estratègia “Iguals en l'Esport”, amb l'objectiu d'impulsar la igualtat, visibilitzar la diversitat i acabar amb la discriminació de les dones, el col·lectiu LGTBI i les persones amb discapacitat en l'àmbit esportiu.

El secretario de Estado para el Deporte, José Manuel Franco, resalta el firme compromiso del CSD en este sentido: “la política de igualdad es un pilar fundamental de este Consejo y nuestro máximo empeño está en combatir cualquier tipo de discriminación en el deporte”, asegura.

“Les institucions i els seus representants som responsables de traslladar a la societat valoris que ens facin millors i aquest és el principal objectiu d'aquesta estratègia. L'esport ha de ser un espai d'igualtat que serveixi de mirall per a tota la ciutadania i com tal ho anem a defensar”, afegeix.

 

Desenvolupament de l'estratègia “Iguals en l'Esport”

Aquesta estratègia engloba una doble via d'actuació que abasta tant accions centrades en el desenvolupament de polítiques públiques com de conscienciació. Pel que es refereix a l'àmbit polític, ja s'han pres decisions d'especial rellevància per a la consecució de la igualtat. Així, s'ha destinat una partida específica de prop de 32 milions d'euros als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de 2022 per al Pla Social de l'Esport que recull el desenvolupament de polítiques esportives d'inclusió i igualtat. Aquesta quantitat, procedent dels fons de recuperació i emmarcada dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, augmentarà fins als 77,9 milions al llarg de tota la legislatura.

A més, durant aquest any es va a engegar l'Observatori de la Igualtat en l'Esport, un òrgan especialitzat en aquesta matèria que s'encarregarà de vetllar per les bones pràctiques en matèria d'igualtat i de no discriminació en l'àmbit esportiu.

 

Actos i jornades

Pel que es refereix a les actuacions de conscienciació, el punt de partida tindrà lloc aquest dijous durant un acte de reivindicació amb motiu del Dia Internacional Contra la LGTBIfobia en l'Esport, que es commemora el dissabte 19 de febrer. En ell participaran esportistes com Eva Moral, Marc Tur, Eli Pinedo, Lola Romero i Damián Quintero els qui, juntament amb el ministre de Cultura i Esport, Miquel Iceta, i el president del CSD, José Manuel Franco, llegiran un text sobre la importància de la no discriminació per qüestions vinculades a l'orientació i identitat sexual de les persones. Aquesta acció tindrà la seva continuïtat en el temps el 28 de juny, Dia Internacional de l'Orgull LGTBI.

Així mateix, amb motiu del 8 de març -Dia Internacional de la Dona-, el Consell organitzarà unes jornades centrades a analitzar i debatre sobre la presència de la dona en diferents àmbits esportius: els mitjans de comunicació, els òrgans d'adreça i la pròpia competició. Al llarg de les mateixes se celebraran cinc taules rodones amb la participació de periodistes, dirigents en el sector esportiu i esportistes.

Estos encontres començaran el 4 de març en el marc del que serà la “Semana de la Mujer en l'Esport”, en la qual a més es realitzarà una exposició fotogràfica sota el títol: “Iguals en l'Esport”. La mostra s'instal·larà en l'exterior de l'edifici del Consell Superior d'Esports, situat al carrer Martín Fierro, 5.

Finalment, al desembre, mes en què se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, es realitzaran actuacions destinades a posar en valor l'esport inclusiu i a les persones que ho practiquen, amb un programa similar als anteriors.