El president del Govern lliura la Placa d'Or de la Real Ordre del Mèrit Esportiu a la selecció espanyola de bàsquet 1984 i la Gran Creu a Laia Palau
31 de maig de 2024.- El president del Govern, Pedro Sánchez, ha lliurat esta mañana, en un emotiu acte celebrat en La Moncloa, la Placa d'Or de la Real Ordre del Mèrit Esportiu a la selecció espanyola de bàsquet de l'any 1984 i la Gran Creu de la Real Ordre del Mèrit Esportiu a la baloncestista Laia Palau.
En la seva intervenció, Pedro Sánchez ha assenyalat que amb això “honrem dues rellevants trajectòries esportives”, una individual i una altra col·lectiva, “que han marcat la història de l'esport espanyol”, però, “per sobre de tot” a “grans persones, portadores d'extraordinaris valors” que “avui hem de reivindicar més que mai: el compromís, l'entrega, la humilitat, l'autenticitat, la solidaritat i el joc en equip; essencials en un esport que ha fet a Espanya una referència mundial”.
“Honrem -va explicar- a Laia Palau per inspirar amb la seva trajectòria exemplar en el bàsquet; per contribuir amb una carrera plena d'èxits a l'enlairament del bàsquet femení”, després de “dècades d'injusta marginació”. I als jugadors d'aquella selecció única de Los Àngeles 84, per portar a Espanya, amb aquella plata olímpica, la passió per un esport únic com és el bàsquet”. Un equip -va recordar el president- “dirigit amb mestratge per un ésser humà excepcional anomenat Antonio Díaz Miguel”, i del que també va formar part Fernando Martín, “un autèntic pioner” que “va obrir les portes de la millor lliga del món”, la NBA
Compromisos del Govern
Pedro Sánchez ha assenyalat que aquest homenatge és a més “una ocasió per assumir compromisos i posar-nos deures”. El primer i més important -va afirmar- és “recolzar la pràctica de l'esport en tots els nivells, amb polítiques, amb inversions, amb instal·lacions i, també, amb beques. Amb facilitats administratives, eliminant barreres i dedicant recursos”.
Una segona responsabilitat seria “fomentar l'alta competició, com la qual representa Laia Palau, però també assegurar que no faci mancada ser una heroïna per desenvolupar una carrera esportiva. Que als mèrits en l'esport no calgui sumar una infinita capacitat per superar obstacles socials, conciliar o fer front a limitacions econòmiques. És a dir, que no calgui bregar amb el masclisme que, per desgràcia, encara perviu en la nostra societat”, i que, si es desitja i el talent i esforç ho permeten, un esportista pugui arribar a convertir-se en un, o en una professional.
Per això/Per això, va concloure, “el millor reconeixement que li podem fer a una esportista excepcional com Laia és treballar perquè carreres com la seva deixin de ser l'excepció. I el millor homenatge que li podem rendir a un molt bon equip, que va iniciar una era en el bàsquet espanyol, és vetllar perquè aquest impuls es mantingui almenys altres 40 anys més. No només aquest és el compromís del Govern d'Espanya, és també -estic convençut- el de tot el país, avui reconegut per la seva excel·lència en l'esport”.
Al costat dels premiats, han acudit també a la cerimònia la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegria; la presidenta de la Federació Espanyola de Bàsquet, Elisa Aguilar; i la campiona olímpica i Gran Creu de l'Ordre del Mèrit Esportiu, Theresa Zabell. Per part de la selecció espanyola de bàsquet de 1984 van assistir Juan Antonio San Epifanio, Fernando Arceaga, Andrés Jiménez, Josep María Margall, José Luis Llorente, Juanma López Iturriaga, José Manuel Beirán, Juan Domingo de la Creu, Fernando Romay, Juan Antonio Corbalán, Ignacio Solozábal, Antonio Martín (germà de Fernando Martín) i Eva Latorre (dona d'Antonio Díaz Miguel).