Iguals en l'Esport
És l'hora de passar a l'acció. De reconèixer el paper de la dona en l'esport, de bandejar estereotips contra les persones LGTBI i d'obrir camí cap a una igualtat real per a les persones amb discapacitat. En tots els esports i en totes les disciplines, fent que la justícia, l'acceptació i el respecte siguin els valors que s'imposin a l'espai esportiu.
El Consell Superior d'Esports (CSD) ha llançat una nova campanya de publicitat institucional, que aprofundeix en l'estratègia “Iguals en l'Esport” i que consolida els esforços del Govern d'Espanya per protegir tres principis irrenunciables: la igualtat, la inclusió i la diversitat.
Sota el lema “En l'esport, que el que importa, import”, aquesta campanya incideix en aquestes tres línies d'actuació, amb sengles adaptacions creatives. Una per cada reivindicació.
Així, la campanya s'erigeix en un escut contra la discriminació cap al col·lectiu LGTBI, promovent un entorn esportiu on l'autenticitat i la diversitat floreixin sense obstacles. No menys important és la mirada inclusiva cap a les persones amb discapacitat, destacant la seva habilitat/habilitat i el seu dret a participar plenament al món de l'esport. El tercer eix és la igualtat de gènere i és que la campanya també reconeix i celebra el paper crucial de les dones en aquest àmbit.
Amb aquest enfocament, el CSD reivindica la diversitat com la principal força de l'esport espanyol. I és que aquesta ha de ser la generació que trenqui les cadenes de la discriminació i converteixi el terreny de joc en un espai de llibertat, en el qual tota persona tingui l'oportunitat de brillar, de demostrar la seva destresa i la seva vàlua, sense por de la discriminació.
El pla de difusió d'aquesta campanya, finançada per la Unió Europea a través dels Fons Next Generation, contempla l'emissió de tascons, la inserció d'espots i l'exhibició de peces gràfiques en premsa escrita, ràdio, cinema, mitjans digitals i exterior.
La peça sobre igualtat de gènere subratlla que les esportistes només estan presents en un 8,2 per cent de les notícies que apareixen en televisió, reivindicant per a elles una major atenció mediàtica.
Sent la inclusió un altre dels eixos d'actuació prioritaris del Consell Superior d'Esports, la campanya també enalteix els èxits dels 15.000 esportistes amb discapacitat que cada dia contribueixen al reconeixement de l'esport paralímpic espanyol.
Per la seva banda, sota el missatge "I si soc LGTBI, a qui li importa?", la tercera línia temàtica promou la diversitat al mateix temps que apunta contra els qui discriminen a les persones LGTBI..
Reconeixements honorífics "Iguals en l'Esport"
Aquesta campanya de publicitat institucional complementa l'estratègia que el CSD està desenvolupant des de l'any 2022 en cerca de la igualtat real d'oportunitats en l'àmbit esportiu.
L'apoderament femení, la visibilitat de les persones LGTBI i la inclusió dels esportistes amb discapacitat són els tres eixos sobre els quals pivota aquest projecte, amb el qual es persegueix posar fi a qualsevol tipus de discriminació.
Així, el CSD fa entrega de tres reconeixements honorífics en tres dates assenyalades:
- 8 de març - Dia Internacional de la Dona
- 28 de juny - Dia Internacional de l'Orgull LGTBI
- 3 de desembre - Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat
Aquests reconeixements premien iniciatives, organitzacions o persones que fomenten i inspiren els valors de la igualtat, la inclusió i la diversitat.
‘Iguals en l'esport’ per l'apoderament femení
En 2022 va ser guardonada Patricia Campos, una de les primeres entrenadores de futbol professional i líder de les iniciatives Goals for Freedom a Uganda i el Projecte Supera-t.
En 2023 aquest reconeixement va ser per a Dracs de Lavapiés, una associació esportiva veïnal que s'ha convertit en un espai de convivència i acolliment per 400 persones de més de 40 nacionalitats diferents i que s'ha convertit en referència en matèria d'igualtat de gènere.
‘Iguals en l'esport’ per la visibilitat del col·lectiu LGTBI
L'any 2022, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, va ser premiat Marc Tur, atleta balear referent en la visibilitat d'aquest col·lectiu al món esportiu.
En 2023 van ser premiats els presentadors i directors del video-podcast de RTVE ‘Ja no vull amagar-me’, Paloma del Riu, David Guerrero, César Vallejo i Ángela Gallardo.
‘Iguals en l'esport’ per la inclusió d'esportistes amb discapacitat
En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que es commemora el 3 de desembre, es premien projectes o persones que promouen la inclusió en l'esport.
L'any 2022 va ser premiada Desirée Vila, atleta paralímpica campiona d'Espanya en salt de longitud i 100 metros, medalla de bronze europea i diploma en els Jocs Paralímpics de Tòquio.