I1

Iguals en l'Esport

Es l'hora de passar a l'acció. De reconéixer el paper de la dona en l'esport, de bandejar estereotips contra les persones LGTBI i d'obrir camí cap a una igualtat real per a les persones amb discapacitat. En tots els esports i en totes les disciplines, fent que la justícia, l'acceptació i el respecte siguen els valors que s'imposen en l'espai esportiu.

 

El Consejo Superior de Deportes (CSD) ha lanzado una nueva campaña de publicidad institucional, que profundiza en la estrategia “Iguales en el Deporte” y que consolida los esfuerzos del Gobierno de España por proteger tres principios irrenunciables: la igualdad, la inclusión y la diversidad.

Bajo el lema “En l'esport, que el que importa, import”, esta campanya incidix en eixes tres línies d'actuació, amb sengles adaptacions creatives. Una per cada reivindicació.

Así, la campanya s'erigix en un escut contra la discriminació cap al col·lectiu LGTBI, promovent un entorn esportiu on l'autenticitat i la diversitat florisquen sense obstacles. No menys important és la mirada inclusiva cap a les persones amb discapacitat, destacant la seua habilitat/habilitat i el seu dret a participar plenament en el món de l'esport. El tercer eix és la igualtat de gènere i és que la campanya també reconeix i celebra el paper crucial de les dones en este àmbit.

Con este enfocament, el CSD reivindica la diversitat com la principal força de l'esport espanyol. I és que esta ha de ser la generació que trenque les cadenes de la discriminació i convertisca el terreny de joc en un espai de llibertat, en el qual tota persona tinga l'oportunitat de brillar, de demostrar la seua destresa i la seua vàlua, sense por de la discriminació.

El pla de difusió d'esta campanya, finançada per la Unió Europea a través dels Fons Next Generation, contempla l'emissió de falques, la inserció d'espots i l'exhibició de peces gràfiques en premsa escrita, ràdio, cinema, mitjans digitals i exterior.

La pieza sobre igualdad de género subraya que las deportistas sólo están presentes en un 8,2 por ciento de las noticias que aparecen en televisión, reivindicando para ellas una mayor atención mediática.

Siendo la inclusió un altre dels eixos d'actuació prioritaris del Consell Superior d'Esports, la campanya també enaltix els èxits dels 15.000 esportistes amb discapacitat que cada dia contribuïxen al reconeixement de l'esport paralímpic espanyol.

Per la seua part, baix el missatge "I si soc LGTBI, a qui li importa?", la tercera línia temàtica promou la diversitat al mateix temps que apunta contra els qui discriminen a les persones LGTBI..

 

Reconocimientos honorífics "Iguals en l'Esport"

Esta campanya de publicitat institucional complementa l'estratègia que el CSD està desenvolupant des de l'any 2022 en cerca de la igualtat real d'oportunitats en l'àmbit esportiu.

El apoderament femení, la visibilitat de les persones LGTBI i la inclusió dels esportistes amb discapacitat són els tres eixos sobre els quals pivota este projecte, amb el qual es perseguix posar fi a qualsevol tipus de discriminació.

Así, el CSD fa entrega de tres reconeixements honorífics en tres dates assenyalades:

  • 8 de març - Dia Internacional de la Dona
  • 28 de juny - Dia Internacional de l'Orgull LGTBI
  • 3 de desembre - Dia Internacional de les Persones amb Discapacidad

Estos reconeixements premien iniciatives, organitzacions o persones que fomenten i inspiren els valors de la igualtat, la inclusió i la diversitat.

‘Iguals en l'esport’ per l'apoderament femení

En 2022 va ser guardonada Patricia Campos, una de les primeres entrenadores de futbol professional i líder de les iniciatives Goals for Freedom a Uganda i el Projecte Supera-t.

En 2023 eixe reconeixement va ser para Dragones de Lavapiés, una associació esportiva veïnal que s'ha convertit en un espai de convivència i acolliment per a 400 persones de més de 40 nacionalitats diferents i que s'ha convertit en referència en matèria d'igualtat de gènere.

‘Iguals en l'esport’ per la visibilitat del col·lectiu LGTBI

En l'any 2022, amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI, va ser premiat Marc Tur, atleta balear referent en la visibilitat d'este col·lectiu en el món esportiu.

En 2023 van ser premiats els presentadors i directors del video-podcast de RTVE ‘Ja no vull amagar-me’, Paloma del Riu, David Guerrero, César Vallejo i Ángela Gallardo.

‘Iguals en l'esport’ per la inclusió d'esportistes amb discapacitat

En el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que es commemora el 3 de desembre, es premien projectes o persones que promouen la inclusió en l'esport.

L'any 2022 va ser premiada Desirée Vila, atleta paralímpica campiona d'Espanya en salt de longitud i 100 metros, medalla de bronze europea i diploma en els Jocs Paralímpics de Tòquio.