El CSD recorda la importància d'una bona aclimatació i hidratació per a una pràctica esportiva segura durant episodis de calor extrema

El CSD ha elaborat una sèrie de consells pràctics per a evitar riscos davant elevades temperatures i fomentar la pràctica segura d'exercici físic i esport

 

 • Ante la previsió meteorològica de temperatures màximes que aconseguiran els 40 graus durant els pròxims dies, és important tindre present una sèrie de recomanacions per a evitar perills per a la salut dels i les esportistes

 

 • El denominat “colp de calor” durant un entrenament o una competició produïx disminució del rendiment físic, augmenta el risc de lesions i pot arribar a comprometre la vida de l'esportista

 

En gran part de la geografia del nostre país s'aconseguiran este cap de setmana vinent temperatures màximes que superaran els 40 graus centígrads. Un episodi de calor extrema que es perllongarà durant els pròxims dies i que fa necessari recordar la importància de seguir una sèrie de recomanacions mèdiques per a protegir la salut dels i les esportistes.

Per açò, el Consell Superior d'Esports, a través del Centre de Medicina de l'Esport del Departament d'Esport i Salut, ha elaborat una sèrie de consells pràctics per a evitar riscos davant elevades temperatures i fomentar la pràctica segura d'exercici físic i esport.

En primer lloc, convé tindre present la importància d'una bona aclimatació i una correcta hidratació amb beguda adequada durant els entrenaments i la competició.

La deshidratació progressiva durant l'exercici és freqüent, ja que molts esportistes no ingerixen suficient quantitat de líquids per a reposar la pèrdua d'aigua i d'electròlits que es produïx a través de la suor. Açò no solament va a produir una disminució del rendiment físic, sinó que a més, augmenta el risc de lesions i pot posar en joc la salut i fins i tot la vida de l'esportista”.

Per al director del Centre de Medicina de l'Esport, el doctor Fernando Gutiérrez, especialista en medicina de l'activitat física i l'esport, “les persones que realitzen esport durant un temps perllongat en un ambient calorós han de beure líquids que, a més d'hidratar, aporten sales minerals – principalment sodi – i hidrats de carboni d'absorció ràpida”.

Asimismo, és fonamental conéixer els protocols correctes d'aclimatació per a mantindre els nivells tèrmics corporals adequats a través de, per exemple, un bon equip esportiu o amb refrescants dutxes fredes o banys en el mar. La alimentació exercix un paper fonamental, i és recomanable la ingesta de fruites i verdures riques en nutrients i que ajuden a la hidratació.

“El estiu és una època ideal per a la pràctica esportiva, per a mantindre's actiu i per a gaudir de l'esport. Però és fonamental respectar unes recomanacions bàsiques per a protegir la salut de les persones, especialment els majors i aquelles amb dolències cardiovasculars”, afig el doctor Fernando Gutiérrez.

Decálogo sobre activitat física i esport en ambients calorosos

 1. La millor hora per a fer activitat física en ambient calorós és a primera d'el matí, quan la temperatura és més baixa, o a última hora de la vesprada.
 1. Evita les hores centrals del dia, amb major incidència solar, i havent dinat.
 1. Si solament disposa de les hores de més calor, decante's per una piscina o un lloc climatizado.
 1. La afectació individual dependrà de factors com el tipus d'activitat (esports de llarga durada, esports a l'aire lliure, etc.), l'edat (més sensibles xiquets i ancians), l'estat de salut i la forma física.
 1. Solo les persones ben aclimatades i amb una bona condició física poden realitzar activitat física/esport en condicions de molta calor.
 1. A pesar de la prudència, és roín tornar-se sedentari a l'estiu, per la qual cosa en subjectes no entrenats, es recomanen rutines poc intenses i de curta durada per a habituar-se progressivament a les temperatures altes.
 1. De totes formes pot arribar a ser un risc en pacients amb malalties cardiovasculars, en els quals prenen determinats fàrmacs (vasodilatadores, diuréticos…), en majors de 65 anys, persones obeses o amb sobrepés, persones amb malalties cròniques, persones amb infeccions agudes, en estos casos és millor abstindre's fins a estar degudament controlat per un metge especialista.
 1. El refredament abans de l'exercici en climes càlids, mitjançant, per exemple, la presa de begudes, millora la capacitat del cos davant la calor, es recomana que, durant l'entrenament, ingerisquen begudes fredes, ajuden a l'organisme a mantindre's en els nivells tèrmics adequats.
 1. Si un practicant se sent inusualment cansat durant l'entrenament, cal parar la sessió.
 1. La equip també és molt important, s'han de portar peces clares i transpirables per a permetre l'evacuació de la suor i així disminuir la temperatura corporal.