El CSD recorda la importància d'una bona aclimatació i hidratació per a una pràctica esportiva segura/segura durant episodis de calor extrema

El CSD ha elaborat una sèrie de consells pràctics per evitar riscos davant elevades temperatures i fomentar la pràctica segura/segura d'exercici físic i esport

 

 • Ante la previsió meteorològica de temperatures màximes que aconseguiran els 40 graus durant els propers dies, és important tenir present una sèrie de recomanacions per evitar perills per a la salut dels i les esportistes

 

 • El denominat “cop de calor” durant un entrenament o una competició produeix disminució del rendiment físic, augmenta el risc de lesions i pot arribar a comprometre la vida de l'esportista

 

En gran part de la geografia del nostre país s'aconseguiran aquest cap de setmana vinent temperatures màximes que superaran els 40 graus centígrads. Un episodi de calor extrema que es perllongarà durant els propers dies i que fa necessari recordar la importància de seguir una sèrie de recomanacions mèdiques per protegir la salut dels i les esportistes.

Per això, el Consell Superior d'Esports, a través del Centre de Medicina de l'Esport del Departament d'Esport i Salut, ha elaborat una sèrie de consells pràctics per evitar riscos davant elevades temperatures i fomentar la pràctica segura/segura d'exercici físic i esport.

En primer lloc, convé tenir present la importància d'una bona aclimatació i una correcta hidratació amb beguda adequada durant els entrenaments i la competició.

La deshidratació progressiva durant l'exercici és freqüent, ja que molts esportistes no ingereixen suficient quantitat de líquids per reposar la pèrdua d'aigua i d'electròlits que es produeix a través de la suor. Això no solament va a produir una disminució del rendiment físic, sinó que a més, augmenta el risc de lesions i pot posar en joc la salut i fins i tot la vida de l'esportista”.

Per al director del Centre de Medicina de l'Esport, el doctor Fernando Gutiérrez, especialista en medicina de l'activitat física i l'esport, “les persones que realitzen esport durant un temps perllongat en un ambient calorós han de beure líquids que, a més d'hidratar, aportin salis minerals – principalment sodi – i hidrats de carboni d'absorció ràpida”.

Asimismo, és fonamental conèixer els protocols correctes d'aclimatació per mantenir els nivells tèrmics corporals adequats a través de, per exemple, un bon equip esportiu o amb refrescants dutxes fredes o banys en el mar. La alimentació exerceix un paper fonamental, i és recomanable la ingesta de fruites i verdures riques en nutrients i que ajuden a la hidratació.

“El estiu és una època ideal per a la pràctica esportiva, per mantenir-se actiu i per gaudir de l'esport. Però és fonamental respectar unes recomanacions bàsiques per protegir la salut de les persones, especialment els majors i aquelles amb dolències cardiovasculars”, afegeix el doctor Fernando Gutiérrez.

Decálogo sobre activitat física i esport en ambients calorosos

 1. La millor hora per fer activitat física en ambient calorós és a primera d'el matí, quan la temperatura és més baixa, o a última hora de la tarda.
 1. Evita les hores centrals del dia, amb major incidència solar, i havent dinat.
 1. Si solament disposa de les hores de més calor, decanti's per una piscina o un lloc climatizado.
 1. La afectació individual dependrà de factors com el tipus d'activitat (esports de llarga durada, esports a l'aire lliure, etc.), l'edat (més sensibles nens i ancians), l'estat de salut i la forma física.
 1. Solo les persones ben aclimatades i amb una bona condició física poden realitzar activitat física/esport en condicions de molta calor.
 1. A pesar de la prudència, és dolent tornar-se sedentari a l'estiu, per la qual cosa en subjectes no entrenats, es recomanen rutines poc intenses i de curta durada per habituar-se progressivament a les temperatures altes.
 1. De totes formes pot arribar a ser un risc en pacients amb malalties cardiovasculars, en els quals prenen determinats fàrmacs (vasodilatadores, diuréticos…), en majors de 65 anys, persones obeses o amb sobrepès, persones amb malalties cròniques, persones amb infeccions agudes, en aquests casos és millor abstenir-se fins a estar degudament controlat per un metge especialista.
 1. El refredament abans de l'exercici en climes càlids, mitjançant, per exemple, la presa de begudes, millora la capacitat del cos davant la calor, es recomana que, durant l'entrenament, ingereixin begudes fredes, ajuden a l'organisme a mantenir-se en els nivells tèrmics adequats.
 1. Si un practicant se sent inusualment cansat durant l'entrenament, cal parar la sessió.
 1. La equip també és molt important, s'han de portar peces clares i transpirables per permetre l'evacuació de la suor i així disminuir la temperatura corporal.