Els Jocs Europeus de 2023 protagonitzen el quart episodi del podcast Team España

El quart capítol inclou també un diàleg entre les jugadores de bàsquet Lola Pendande i Naiara Rodríguez i la història de Tegla Loroupe

260 espanyols participen des d'avui a la tercera edició d'esta competició que es disputa en Cracovia. Les impressions i expectatives d'alguns d'ells són el tema destacat d'este quart episodi de ‘Team España’

A més, el podcast conté un diàleg entre dos integrants de l'equip espanyol de bàsquet i de bàsquet en cadira de rodes, Lola Pendande i Naiara Rodríguez, que simbolitzen la joventut en els equips absoluts de les seues respectives seleccions que disputen este mes l'Eurobasket i el Campionat del Món

“El Últim minut” repassa la història de Tegla Loroupe, una atleta keniata que va impulsar el primer equip de refugiats que va competir en uns Jocs Olímpics

 

Madrid, 21 de juny de 2023. El Consell Superior d'Esports (CSD) publica este dimecres el quart episodi del podcast ‘Team España’, centrat en la participació dels esportistes espanyols en els Jocs Europeus de 2023, que comencen este dimecres en Cracovia i que finalitzaran el pròxim 2 de juliol.

Adrián Vicente i Jone Magdaleno, de taekwondo; María Xiao, de tenis de taula; Damián Quintero, de karate; Beatriz Corrales, de bàdminton; Lucía Martín-Portugués, d'esgrima; Juan de la Torre, ‘Xak’, de breaking; Marta Cantabrana, de rugbi seven; Martín Freijo, de tir olímpic; i Violeta González, d'handbol platja, són alguns dels protagonistes que comenten les seues sensacions i expectatives davant esta competició que reunix a més de 7.000 esportistes, dels quals 260 són espanyols.

Tots ells afronten els Jocs Europeus amb gran “il·lusió” i amb l'expectativa comuna d'aconseguir una medalla. “Tenim objectius reals d'agafar medalla en el mixt”, assegura María Xiao, qui competirà al costat d'Álvaro Robles en tenis de taula. En la mateixa línia es pronuncia la taekwondista Joana Magdaleno, qui assegura que eixe és l'objectiu perquè arriba “psicològica i físicament molt en forma”. Per al karateca Damián Quintero l'aspiració és encara major, “fer història” aconseguint el seu tercer or en esta competició després dels obtinguts a Bakú 2015 i Minsk 2019.

A poc més d'un any de París 2024, este esdeveniment resulta especialment important, ja que atorga places directes en deu disciplines i altres huit donen punts per al rànquing. Molts dels esportistes espanyols tenen este com el seu objectiu fonamental. Marta Cantabrana, integrant de l'equip femení de rugbi seven, considera que “és assequible ja que el primer va directe i el segon i el tercer van a una repesca mundial”. Xak, el major representant espanyol en el món del breaking, també té opcions per a poder classificar-se. “Estos Jocs Europeus són una fita perquè és la primera parada que classifica per a l'any que vé, ben aconseguint el primer lloc o quedant entre el segon i quart que donen accés als preolímpicos. Però si aconseguisc un or, millor que millor”, assegura.

 

Lola Pendande i Naiara Rodríguez, jóvens promeses del bàsquet espanyol

Dos integrants de l'equip espanyol de bàsquet i de bàsquet en cadira de rodes, Lola Pendande i Naiara Rodríguez, són també protagonistes d'este episodi. Les dos són l'exemple del relleu generacional en les seues seleccions absolutes. La primera debuta en l'Eurobasket d'Eslovènia i Israel amb 23 anys. La segona torna a una gran competició com és el Campionat del Món, amb tan sol 19.

A més, en “El Test” les dos donen a conéixer els seus gustos musicals, les seues preferències d'entrenament i els seus menjars favorits. En la secció de tancament, ‘L'Últim minut’, es repassa la història de Tegla Loroupe, una atleta keniata que gràcies a la seua convicció que l'esport és una ferramenta fonamental per a la pau, va impulsar el primer equip de refugiats que va competir en uns Jocs Olímpics.

 

Podcast ‘Team España’

L'objectiu d'este podcast és posar en valor a esportistes, entrenadors, fisioterapeutes, psicòlegs, així com a la resta de figures que formen part del sistema esportiu espanyol. El nom naix dels programes d'ajudes ‘Team España Élite’ i ‘Team Espanya Interés Estratègic’, que va implementar el CSD l'any passat, amb la finalitat d'impulsar les condicions de preparació dels esportistes olímpics, paralímpics i d'especialitats claus per a afavorir la projecció de l'esport espanyol en el món. Estos programes estan dotats amb 16 milions d'euros a l'any, 48 en total per a 2022, 2023 i 2024.