María José Regna intervé en la 15º Conferència Europea de ministres de l'Esport del Consell d'Europa que s'està celebrant a Tbilissi (Geòrgia)

  • És la primera vegada en 18 anys que un representant del Govern espanyol vas agafar a aquesta trobada
  • Ha participat en dues taules redones sobre “La protecció dels Drets Humans en l'Esport: obligacions i responsabilitats compartides” i sobre “La lluita contra la corrupció en l'Esport: ampliació de les accions”

La presidenta del Consell Superior d'Esports, María José Regna, ha assistit aquest matí a la 15º Conferència Europea de ministres d'Esport que organitza el Consell d'Europa i que està tenint lloc a Tbilissi (Geòrgia). És la primera vegada en 18 anys que un representant del Govern espanyol acudeix a aquesta trobada que se celebra amb caràcter bianual. 



Allí ha participat en dues taules redones sobre “La protecció dels Drets Humans en l'Esport: obligacions i responsabilitats compartides” i “La lluita contra la corrupció en l'esport: ampliació de les accions”.



La protecció dels Drets Humans en l'Esport



La presidenta del CSD ha explicat que el Govern espanyol basa la seua actuació en el camp de la defensa dels Drets Humans entorn de l'Agenda 2030 de les Nacions Unides que estableix 17 objectius, dels quals 6 estan relacionats directament amb l'esport: millorar la salut, l'educació de qualitat, la igualtat de gènere, la reducció de la desigualtat, la promoció de la tolerància i el respecte, i les aliances entre organismes per a la seua consecució.



Durant la seua intervenció, Regna ha anat desglossant les actuacions de l'Executiu pel que fa a aquests objectius. Així, pel que fa al camp de la millora de la  salut s'ha referit a la “Enquesta d'hàbits esportius” com a document de referència per a desenvolupar polítiques d'actuació, a la realització de la Setmana Europea de l'Esport en conjunt amb la Comissió Europea, i a la implementació de polítiques de lluita antidopatge i d'un pla de suport a la salut dels esportistes. 



Pel que fa a l'Educació, ha posat en valor el treball desenvolupat pel Centre Superior d'Ensenyaments Esportius (CSED), que el seu objectiu fonamental és la formació de tècnics esportius que assumisquen el lideratge, la responsabilitat, l'autoexigencia professional i el respecte dels valors de joc net com a senyals d'identitat del seu exercici professional.





Quant a la lluita per la igualtat de gènere, Regna ha deixat clar que “és una de les línies prioritàries d'actuació” del Consell Superior d'Esports, i que ja compta amb una Sotsdirecció exclusivament dedicada a la Dona i a l'Esport encarregada de gestionar una línia d'ajudes destinada a les Federacions Esportives Espanyoles per a desenvolupar els seus Programes i una altra línia directament dirigida a les esportistes per a ajudar-los a conciliar la seua vida esportiva i professional.



Sobre la desigualtat en l'esport i el foment de la tolerància i el respecte de les persones, ha explicat que l'organisme que dirigeix ha engegat un grup de treball amb la finalitat de desenvolupar un pla d'Esport Inclusiu que s'espera tinga un disseny definitiu en un termini aproximat de quatre mesos. A més, ha incidit en la importància de la “Enquesta d'hàbits esportius” per a detectar i combatre comportaments impropis de la pràctica de l'esport.



I, finalment, en relació a les aliances per a la consecució d'aquests objectius, ha relatat les quatre línies generals que va a seguir el CSD: la signatura de  Memoràndums of Understanding (MOUS) amb diferents països per a establir sinergies que permeten millorar les polítiques de foment de l'activitat física i l'esport en tots els seus vessants; la cooperació amb el Consell Iberoamericà de l'Esport (CID) com a pont de connexió d'Europa amb Iberoamèrica; el manteniment de relacions estratègiques de cooperació amb organismes internacionals de diferents àmbits com la UNESCO, WADA, la Secretària General per a Iberoamèrica, Lligues professionals, Federacions Esportives Nacionals i Internacionals entre uns altres…; i la cooperació amb el Consell d'Europa com a eix fonamental de treball associatiu. 



La lluita contra la corrupció en l'Esport



En la segona intervenció sobre la lluita contra la corrupció en l'Esport, María José Regna ha fet al·lusió a la Transparència i el Bon Govern, al Conveni Antiviolencia i a l'amaño de partits. 



En relació al primer punt, la presidenta del CSD ha recordat que les Federacions Esportives estan incorporades a la normativa oficial sobre transparència i que, com a tal, estan obligades a l'aplicació d'un Codi de Bon Govern per a poder accedir a la concessió d'ajudes públiques.



Sobre el Conveni Antiviolencia, Regna ha explicat que el Congrés dels Diputats ha aprovat el dictamen de la Comissió d'Afers exteriors sobre aquest acord pel que la ratificació per part d'Espanya és “imminent”.





Finalment, sobre l'amaño de partits, ha recordat que Espanya forma part de diferents grups de treball internacionals que tenen com a objectiu combatre aquesta pràctica, com l'anomenat Grup de Copenhaguen o el Grup de Treball informal de l'Associació Internacional contra la Corrupció en l'Esport ("IPACS") creat en l'àmbit de l'OCDE l'any passat. 



Amb el que respecta a les actuacions a nivell nacional, ha explicat que es porta temps treballant en la creació d'un òrgan de coordinació a aquest efecte: “la comercialització de l'espectacle esportiu mai pot emparar pràctiques corruptes que només persegueixen l'obtenció d'un rendiment econòmic il·lícit. Aquestes conductes, posen en perill no solament a l'esport –tacant els seus valors i als esportistes-, comprometen l'ètica de tota la societat”.