Carlos Alcaraz i Susana Rodríguez, Premis Nacionals de l'Esport

Pels mèrits esportius aconseguits l'any 2022

Madrid, 27 de desembre de 2023.- El jurat dels Premis Nacionals de l'Esport, designat pel Consell Superior d'Esports (CSD), ha fet públic la fallada de les catorze categories de l'edició que premia els mèrits de 2022.

El tennista Carlos Alcaraz i la triatleta Susana Rodríguez han guanyat, respectivament, els premis Rei Felipe i Reina Letizia, que reconeixen al millor esportista i a la millor esportista d'aquest any.

Entre els mèrits de Carlos Alcaraz destaquen el seu ascens al primer lloc del ránking de l'ATP i la conquesta dels tornejos de Rio de Janeiro, Madrid i Miami, el Trofeu Conde de Godó i l'Obert dels Estats Units, sent el tennista de menor edat a triomfar en el Gran eslam novaiorquès.

Per la seva banda, Susana Rodríguez es va proclamar campiona del món i d'Europa de paratriatlón. A més, va aconseguir la medalla d'or en les Sèries Mundials de Yokohama i Mont-real i en les proves de la Copa del Món disputades a la Corunya i Alhandra (Portugal).

Amb el Premi Princesa Leonor, al millor esportista menor de 18 anys, ha estat reconegut el jugador de bàsquet Izan Almansa per la seva excel·lent progressió esportiva. En 2022 va ser campió d'Europa amb la selecció espanyola en categoria sub-18 i subcampió del món en categoria sub-17, sent triat el MVP de tots dos tornejos.

La Fundació de Síndrome de Down Madrid ha estat distingida amb el Premi Infanta Sofia, que premia a la persona, entitat o institució que, per la seva pròpia actuació esportiva o pel foment de l'activitat d'uns altres, hagi destacat especialment en l'esport de persones amb discapacitat, inclusiu o esport paralímpic o que hagi fomentat i possibilitat l'activitat esportiva entre persones amb qualsevol tipus de discapacitat.

El Premi Rei Juan Carlos a esportista revelació ha recaigut en l'atleta Jordan Díaz, campió d'Espanya sub-23 de triple salt en pista coberta i plusmarquista espanyol en categories absoluta i sub-23 a l'aire lliure.

El Premi Regna Sofia, amb el qual es premia a la persona, entitat o institució que més hagi destacat durant l'any per un gest especialment rellevant de noblesa o joc net en la pràctica esportiva o que hagi prestat una contribució especial a l'erradicació de la violència en qualsevol de les seves expressions en l'esport, ha estat per als periodistes Paloma del Riu i Antonio Pampliega, per la seva implicació en la defensa de les dones sota l'amenaça talibà i l'assistència a immigrants.

El jurat dels Premis Nacionals de l'Esport ha distingit així mateix a la Confederació Panamericana de Ciclisme amb el Trofeu Comunitat Iberoamericana, que premia a l'esportista, entitat, club o institució iberoamericana més destacada de l'any per les seves activitats esportives. En 2022 es van complir 100 anys de la seva fundació.

Com a principal novetat, coincidint amb la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea, en aquesta edició es lliura per primera vegada el Trofeu Unió Europea. La guanyadora ha estat l'esportista txeca Ester Ledecka, tres vegades campiona olímpica. En PyeongChang 2018 va fer història en convertir-se en la primera persona de la història a guanyar l'or olímpic en esquí alpí i surf de neu. En els Jocs Olímpics d'Hivern de 2022, a Pequín, va aconseguir la medalla d'or en la prova d'eslalon gegant paral·lel de surf de neu.

La Copa Baró de Güell, que premia a l'equip o selecció nacional més destacada, ha estat per a l'equip espanyol de patinatge, que en els passats Campionats del Món va aconseguir 40 medalles. La delegació espanyola va aconseguir pujar al podi en totes les categories en les quals va tenir representació.

El Real Club Mediterrani de Màlaga, bressol de grans esportistes, ha rebut la Copa Stadium per la seva especial contribució a tasques de promoció, difusió i foment de l'esport, especialment del deporti base.

El Premi Consell Superior d'Esports, destinat a l'entitat local espanyola que més s'hagi destacat per les seves iniciatives per al foment de l'esport ha estat per a l'Ajuntament de Getafe, pel programa “Getafe Ciutat Diversa”, que persegueix la integració i la igualtat i que té com a objectiu l'erradicació de la violència i la discriminació.

LaUniversitat d'Alacant ha aconseguit el Trofeu Joaquín Blume pel seu compromís amb l'esport, oferint instal·lacions d'alta qualitat accessibles a la comunitat universitària. A més, col·labora en esdeveniments inclusius com la jornada anual UPAPSA, que va reunir a més de 800 esportistes amb diversitat funcional.

El Premi Nacional a les Arts i les Ciències Aplicades a l'Esport s'ha atorgat a Alberto Palomar, Magistrat del contenciós-administratiu, Doctor en Dret i referent en dret esportiu.

Finalment, l'ex-jugador d'handbol Raúl Entrerríos ha estat guardonat amb el Premi Nacional Francisco Fernández Ochoa per la seva trajectòria. Va ser internacional amb la selecció espanyola en 294 partits, destacant entre els seus mèrits la consecució del Campionat del Món de 2005 i els Campionats d'Europa de 2018 i 2020, així com les medalles de bronze en els Jocs Olímpics de Pequín 2008 i Tòquio 2021, entre moltes altres.

Més de 120 propostes

El CSD ha rebut més de 120 propostes per a l'edició dels Premis Nacionals de l'Esport de 2022, fallada aquest dimecres. Un jurat constituït per representants del Comitè Olímpic Español, del Comitè Paralímpic Español, de federacions i de competicions esportives, esportistes d'alt nivell i representants de la premsa esportiva i la indústria de l'esport, entre uns altres, ha estat l'encarregat de valorar i seleccionar les propostes.

Els Premis Nacionals de l'Esport, que des de 1982 concedeix el Govern d'Espanya a través del Consell Superior d'Esports, seran lliurats solemnement en un acte públic que serà presidit per SS. MM. els Reis i per la ministra d'Educació, Formació Professional i Esports, Pilar Alegria.

 

Premis Nacionals de l'Esport de 2022

Premio Rei Felipe, al millor esportista espanyol de l'any: Carlos Alcaraz.

Premi Regna Letizia, a la millor esportista espanyola de l'any: Susana Rodríguez.

Premio Princesa Leonor, al millor esportista masculí o femení menor de 18 anys: Izan Almansa.

Premio Infanta Sofia, a l'activitat esportiva entre persones amb discapacitat: Fundació Síndrome de Down Madrid.

- Premio Rei Juan Carlos, a l'esportista revelació, masculí o femení: Jordan Díaz.

Premi Regna Sofia, al joc net i l'erradicació de la violència: Paloma del Riu i Antonio Pampliega.

Trofeu Unió Europea, a l'o a l'esportista, o a l'entitat, club o institució d'algun país membre de la Unió Europea que més hagi destacat durant l'any en les seves activitats esportives: Ester Ledecka.

Trofeu Comunitat Iberoamericana, al millor esportista iberoamericà, masculí o femení: Confederació Panamericana de Ciclisme.

 - Copa Baró de Güell, al millor equip o selecció de l'any: Equip espanyol de patinatge.

Copa Stadium, a la persona o entitat que hagi destacat en el foment de l'esport: Real Club Mediterrani de Màlaga.

Premio Consell Superior d'Esports, a l'entitat local espanyola que més hagi destacat en el foment de l'esport, per organització d'activitats o instal·lacions esportives: Ajuntament de Getafe.

Trofeu Joaquín Blume, a la Universitat o Centre Escolar més destacat en la promoció esportiva: Universitat d'Alacant.

Premi nacional a les Arts i les Ciències Aplicades a l'Esport, a la divulgació de l'activitat físic-esportiva: Alberto Palomar.

Premi Nacional Francisco Fernández Ochoa, a tota una vida dedicada a l'esport: Raúl Entrerríos.